Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix S500: malý, ale výkonný

27.10.2007, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
V únoru tohoto roku uvedl renomovaný výrobce fototechniky Nikon klasický stylový kompakt Coolpix S500 s vysokým rozlišením 7,1 megapixelů, univerzálním stabilizovaným trojnásobným zoomem a 2,5“ velkým LCD displejem s jemným rozlišením 230 tisíc pixelů.

Režim vysoké citlivosti (Hi ISO Sensitivity)


Stylový kompakt Nikon Coolpix S500 volí v režimu běžného focení (ikona fotoaparátu) s nastavením ISO Auto citlivost v rozmezí ISO 50-1000, přestože maximální možné nastavení je citlivost ISO 2000. Nejvyšší citlivost ISO lze zvolit buďto manuálně nebo v režimu Hi ISO Sensitivity automaticky. Režim vysoké citlivosti nastavuje hodnotu ISO v rozmezí ISO 50-2000). Je pozitivní, že fotoaparát dokáže v režimu vysoké citlivosti nastavit i nejnižší hodnotu ISO. Přesto doporučujeme režim vysoké citlivosti používat jen za špatných světelných podmínek, protože digitální šum při citlivosti vyšší než ISO 1000 již obraz natolik narušuje, že má výsledná fotografie jen dokumentární charakter.


(klikněte pro zvětšení) expoziční čas 1/2 sekundy, clonové číslo F2,8, citlivost ISO 1600

Ukázková fotografie byla exponována s časem 1/2 sekundy, tedy i s aktivovanou optickou stabilizací musí být fotografie postižená výraznou pohybovou neostrostí. Ta však není patrná, protože veškeré detaily se slévají za neproniknutelnou hradbou barevných fragmentů digitálního šumu. Překvapující také je, že i v tak špatných světelných podmínkách, v jakých byla fotografie exponována, nastavil fotoaparát citlivost jen ISO 1600. Nejvyšší citlivost tedy automatika asi nastaví jen v neproniknutelné tmě.


Ovládání kolečkem


Kolečkem lze jedním pohybem prstu přerolovat celé menu, posunout se v režimu prohlížení o mnoho fotografií, nebo nastavit jakýkoliv expoziční režim. Kolečko pro volbu hodnot a režimů dovoluje rychlejší a komfortnější obsluhu. Je jen škoda, že výrobce nepřiřadit kolečku nějakou funkci při jeho otočení i v klasickém fotografickém režimu, dala by se tak např. korigovat expozice.



Ve fotografickém režimu slouží kolečko jako klasický čtyřsměrový ovladač s rychlým přístupem k režimům blesku, samospouště, makrorežimu autofocusu a korekci expozice. Samospoušť je možné volit buďto s prodlevou klasických deset vteřin, nebo jen tři vteřiny pro snímání ze stativu. V takovéto situaci supluje krátká prodleva samospouště použití dálkové spouště.


Optická stabilizace (VR = Vibration Reduction)


O stabilizaci toho již bylo napsáno mnoho, proto zde jen uvedeme, že funkce redukce vibrací pomocí pohybu jedné optické skupiny řízeného dvěma senzory funguje u digikompaktu S500 zcela bez problémů. Při fotografování se prokázala dobrá schopnost fotoaparátu korigovat chvění rukou a pořizovat ostré snímky i s expozičními časy až o 3 EV delšími, než by bylo možné dle pravidla převrácené hodnoty ohniska (s nastaveným ohniskem 35mm (ekvivalent kinofilmu) je možné exponovat snímky s časem 1/30 sec. a kratšími, ale s aktivovanou stabilizací lze fotografovat i s časem 1/7-1/10 sec.). Je jen škoda, že fotoaparát nastavuje expoziční čas do 1/30 vteřiny a při horším osvětlení nastavuje vyšší citlivost ISO. U statických záběrů tedy doporučujeme manuálně nastavit nižší ISO a nechat automatiku využít i delších expozičních časů.


Ostření na obličej (Face detection Autofocus)


Na fotografiích, ať už se jedná o umělecké portréty a akty, snímky z dovolené nebo svatby, většinou zachycujeme své blízké a jejich tváře. V takových situacích je bezesporu důležitější, aby fotoaparát zaostřil na obličej fotografovaného, než aby ostřil na střed hledáčku, ve kterém se senzor autofocusu většinou nachází. Proto Nikon vychází fotografům vstříc implementací funkce ostření na tvář do výbavy fotoaparátu Coolpix S500. Funkce dokáže rozeznat trojúhelník očí a úst a zaostřit na něj. Problém nastane jen při focení člověka z profilu.



Funkce se aktivuje stiskem tlačítka s piktogramem "smajlíku" na horní straně stylového kompaktu. To je jistě rychlejší, než aby byla funkce ukryta hluboko v menu. Stačí tak jen stiskem tlačítka ostření na obličej aktivovat a v případě potřeby znovu deaktivovat. Fotoaparát si nastavení režimu ostření pamatuje i po vypnutí, není tedy nutné jej znovu a znovu nastavovat.


Nahrávání videa


S fotoaparátem Nikon Coolpix S500 lze natáčet ozvučené video sekvence rychlostí 30 FPS (snímků za vteřinu) v maximálním rozlišení 640x480 pixelů, což přibližně odpovídá rozlišení televizní obrazovky. Zvolit lze i nižší rozlišení 320x240 pixelů nebo 160x120 pixelů s rychlostí nahrávání 30 nebo 15 snímků za vteřinu (FPS = frames per second). Kvalitativním problémem nahraných videí není nedostatečné rozlišení, ale přílišná komprese a doostření, ale to je běžným neduhem videosekvencí všech digitálních fotoaparátů.


(klikněte pro zvětšení)

Při natáčení lze v omezené míře využít zoomu, avšak jen digitálního. Optický zoom není možné při nahrávání aktivovat. Malou útěchou může být pro fotografy - kameramany alespoň fakt, že lze napřed nastavit ohnisko objektivu a pak teprve natáčet. Kvalitu video sekvence můžete posoudit na printscreenu (viz výše). Při manipulaci s videem v počítači docházelo opakovaně k softwarovému problému, v jehož důsledku spadlo několik procesů v mém OS Windows XP Home, mimo jiné Exploreru.


Úprava obrazu ve fotoaparátu (Nastavení barev)


Stejně jako asi každý digikompakt, tak i Nikon S500 nabízí jisté omezené možnosti úpravy obrazu ve fotoaparátu. Konkrétně se jedná o nástroj Nastavení barev, který je ukryt v menu fotoaparátu. Na výběr jsou kromě klasického fotografování ještě čtyři režimy se speciálně upraveným obrazem: živé barvy (režim se zvýšenou saturací), černobílý režim (naopak s potlačenými barvami), sépie (variace černobílého režimu tónovaného do okrových odstínů). Posledním režimem je tzv. Kyanotypie, se kterou jsem se u Nikonu S500 setkal poprvé. Výsledné snímky pořízené s tímto nastavením jsou černobílé s lehce modrošedým tónováním. Subjektivně mají tyto fotografie nezaměnitelný kovový nádech.



Na obrázku (viz výše) je zobrazena nabídka Nastavení barev (eng.: Color options). Tyto úpravy jsou praktické a mnohé uživatele jistě potěší. Bohužel jsou však k dispozici jen v režimu běžného fotografování, protože menu při zvoleném scénickém režimu je o tuto funkci ochuzeno (viz níže ovládání menu).


Funkce BSS (= Best Shot Selector)


Nikon zařazuje do svých digitálních kompaktů užitečnou funkci BSS, která funguje podobně jako AEB (= Auto Exposure Bracketing). Na rozdíl od AEB však nedělá tři snímky s rozdílnou expozicí. Fotoaparát v režimu BSS exponuje v řadě tři snímky se stejnými parametry a pak vybere ten nejostřejší, uloží ho na paměťovou kartu nebo do vnitřní paměti fotoaparátu. Z popisu funkce je tedy logické, že své využití nalezne při fotografování z ruky na dlouhé expoziční časy, protože v takovýchto situacích je vysoké riziko vzniku pohybové neostrosti. Funkci jsme testovali v terénu, ale bohužel vám nemůžeme ukázat ony dva snímky ze série, které automatika fotoaparátu vyřadila, protože ty ani nebyly uloženy.


Zobrazení LCD monitoru


Velký LCD panel s úhlopříčkou 2,5" vyniká dobrým rozlišením 230 tisíc pixelů. Navíc je možné regulovat jas displeje v pěti stupních a nastavovat množství informací zobrazovaných na monitoru. Všechna tato nastavení je možné ovládat v sekci nastavení po stisku tlačítka Mode. Informace zobrazované na LCD v běžném nastavení jsou tyto:



V režimu fotografování (viz obrázek výše): ikona aktivního režimu (případně aktivního scénického režimu), nastavené rozlišení a komprese, indikátor nabité baterie, nastavená citlivost v ISO, aktivní stabilizace, počet snímků, které se vejdou na kartu a oblast ostření. Pokud je nastavený některý z režimů blesku, samospouště, nebo je nastavená korekce expozice a makro režim AF, jsou tyto informace rovněž zobrazené na LCD názornými ikonami, stejně tak jako aktivní režim BSS.



V režimu přehrávání snímků (viz obrázek výše): nastavené rozlišení a komprese, datum a čas exponování snímku, jeho pořadí mezi ostatními snímky a celkový počet všech fotografií/videosekvencí ve fotoaparátu a indikátor nabitého akumulátoru. Mimo to lze stiskem tlačítka OK nahrát ke konkrétnímu snímky zvukovou poznámku.

V režimu nahrávání videa se zobrazují základní informace: informace o zvoleném rozlišení a kompresi video sekvence, její maximální délka, opět indikátor nabité/vybité baterie, citlivost, ikona aktivní stabilizace a vcelku zbytečná informace o neaktivním blesku. Opravdu netuším, kdo by v režimu nahrávání video sekvence chtěl použít blesk.

V sekci nastavení lze upravit rovněž zobrazení LCD displeje zcela bez informací, nebo s pomocnou mřížkou. Ta je velmi nápomocná nejen při fotografování architektury, ale i ve všech ostatních situacích, ve kterých fotograf potřebuje pomoc při komponování a vyrovnávání fotoaparátu. Snad je jen škoda, že toto nastavení je uloženo tak hluboko v menu a není možné jej nastavit promptně. Jediné, co jsme u tohoto fotoaparátu opravdu postrádali byl reálný a náhledový histogram.


Dodávaný software


Nikon S500 je dodáván se softwarovým balíčkem Nikon Picture Project. Instalace všech součástí proběhla bez problémů, některé programy však patří do běžné softwarové výbavy počítačů (např. Quick Time player.


(klikněte pro zvětšení)

Úvodní obrazovka softwaru Picture Project je v režimu Organise (u jiných programů též označováno jako Browse), který je určen pro archivaci a jednoduchou správu fotografií: přenos snímků z fotoaparátu do počítače (fotoaparát podporuje standard MassStorage), tisk fotografií, jejich vypálení na disk a odesílání e-mailem. Dále jsou k dispozici základní úpravy jasu a doostření (Auto Enhance), nástroj na úpravu červených očí, otáčení fotografií a jejich přejmenovávání.


(klikněte pro zvětšení)

Při poklepu na konkrétní fotografii se dostaneme do režimu Edit (nebo též poklepem na ikonu v pravém horním rohu na printscreenu), ve kterém již lze provádět nejen základní úpravy, ale také nastavovat tonalitu snímku, funkci D-lightning (funkce digitálního blesku, která automaticky prosvětlí stíny), lze zvyšovat a snižovat saturaci barev. Dále je možné zvýšit míru doostření a pootočit fotografií o zvolený úhel ve stupních. Dále je v postranní liště sekce informace s veškerými daty z EXIFu.


(klikněte pro zvětšení)

Poslední režim slouží na tvorbu fotoalb s číslováním stránek a vloženým textem.


Makro režim


Nikon Coolpix S500 nás svým makro režimem velmi překvapil. Většina kompaktů totiž dokáže zaostřit s prodlužujícím se ohniskem na delší a delší vzdálenost. Coolpix S500 však dokáže nejblíže zaostřit naopak při nastaveném nejdelším ohnisku. Díky tomu je také výsledná makro fotografie pořízena s velkým zvětšením, i když byla exponována z relativně velké vzdálenosti 15cm. Jak lze na fotografii posoudit, zvětšení je větší, než u kompaktů s nejkratší zaostřitelnou vzdáleností 5cm, tedy třetinovou.


(klikněte pro zvětšení) expoziční čas 1/18 sekundy, clonové číslo F4,7, citlivost ISO 400

Na fotografii je rovněž patrná dobrá práce stabilizace, která umožnila exponovat s časem 1/18 vteřiny a použít clonu F4,7, díky které je většina snímané scény v poli hloubky ostrosti.


Fotografování s bleskem (pleťové odstíny)


Pokud bude fotograf exponovat portrét s běžným kompaktním fotoaparátem a nebude spokojen s prací automatiky v režimu portrét, může zvolit jiné vyvážení bílé, citlivost, a další fotografická nastavení. To však na Nikonu S500 bohužel není možné. Výše zmíněné úpravy jsou rezervovány jen pro režimy běžné fotografování a vysoká citlivost (Hi ISO).


(klikněte pro zvětšení) expoziční čas 1/46 sekundy, clonové číslo F2,8, citlivost ISO 254

Portrét bez blesku (viz výše) je díky rozptýlenému světlu z oblačné oblohy rovnoměrně nasvětlen, nikde tedy neruší žádné ostré stíny. Bohužel, kvůli zmíněné oblačnosti je snímek barevně posunutý ke studenějším tónům. Posun sice není výrazný, ale oproti fotografii exponované s bleskem (viz níže) je rozdíl dobře patrný. Například na trávě, která by měla mít na obou fotografiích podobný barevný tón, protože ta je vždy osvícena jen přirozeným světlem.


(klikněte pro zvětšení) expoziční čas 1/59 sekundy, clonové číslo F2,8, citlivost ISO 50

Portrét s bleskem vyniká oproti variantě expozice bez blesku správně určeným vyvážením bílého bodu. Model má také díky aktivovanému blesku "jiskru v oku". Zde však klady bleskové expozice končí. Světelný záblesk byl příliš silný, nepřepálil sice žádnou exponovanou část obličeje, ale příliš tvrdě zasáhl do obrazu. Korekce blesku, ani měkký záblesk fotoaparát nenabízí.


Prostředí Menu a ovládání důležitých funkcí


Fotografický režim se mění stiskem tlačítka Mode a volbou jednoho z režimů: běžné fotografování (ikona fotoaparátu), režim vysoké citlivosti (nápis Hi ISO), scénické režimy (označení Scene), nahrávání zvukových poznámek (piktogram mikrofonu), natáčení videosekvencí (obrázek kamery) a volba nastavení (zobrazený je klíč a šipka). Nabídka nastavení, která se zobrazí po stisku tlačítka Menu se liší v závislosti na zvoleném režimu fotografování: při nastaveném režimu běžného fotografování nabízí široké spektrum fotografických funkcí, v režimu Scene nabízí volbu konkrétního scénického režimu, atp. Jen při zvoleném nahrávání zvukových poznámek je tlačítko Menu neaktivní a v režimu Nastavení slouží k postupu o úroveň zpět.



Při zvoleném režimu běžného fotografování nabízí menu volbu nastavení těchto funkcí a parametrů: volba rozlišení a komprese, vyvážení bílé, nastavení sériového snímání, aktivace funkce BSS (= Best Shot Selector viz výše), volba citlivosti ISO, přístup k nástrojům Color options (viz výše) a výběr ostřící plochy autofocusu.



V ostatních režimech je nabídka voleb podstatně skromnější. Při nahrávání videosekvencí lze volit režim zaostřování Single AF, nebo Full-time AF, který neustále doostřuje, přeostřuje a není blokován při namáčknutí spouště. Dále lze nastavit rozlišení a rychlost snímání. V menu scénických přednastavených režimů (viz výše) lze vybrat jen konkrétní scénický režim a rozlišení fotografie, ale jinak nic víc. Jediné disponibilní fotografické nástroje tak jsou režimy blesku, samospoušť, makro a kompenzace expozice, k nimž se lze dostat bez vstupu do menu. V režimu snímání vysoké citlivosti (Hi ISO Sensitivity) lze provádět prakticky shodná nastavení jako v režimu běžného fotografování, jen bez volby citlivosti digitálního snímače.



Tak jako ostatní stylové kompakty, i Coolpix S500 nabízí zkratky ke čtyřem funkcím přes čtyřsměrový ovladač. Ten je sice u tohoto modelu tvořen kolečkem, to ale lze naklápět a používat tak jako klasický čtyřsměrový volič. V nabídce jsou tyto funkce a jejich nastavení:
  • režimy blesku: automatický, vynucený záblesk, vynucený záblesk s redukcí červených očí, vypnutý blesk a noční portrét (režimy blesku nejsou k dispozici s aktivovanou funkcí BSS)
  • volba samospouště: vypnutá, s prodlevou 10 sekund a s prodlevou 3 vteřiny
  • makro režim autofocusu: zapnutý/vypnutý
  • korekce automatické expozice: lze nastavit v rozmezí -2EV - +2EV krokováno po 1/3EV

Celkově lze prostředí menu popsat jako uživatelsky přívětivé a logicky uspořádané. Ani začínající fotografové nebudou mít s nastavením funkcí z menu po kratším zaškolení potíže. Snad jen funkce v režimu Nastavení bývají obvykle ukryty pod tlačítkem Menu. Odsunutím nastavení času, jazyka a podobných funkcí se menu fotoaparátu "vyčistilo" a je tudíž mnohem přehlednější a nabízí jen ty funkce, které fotograf v konkrétním režimu ke své práci potřebuje.


Expoziční režimy a přednastavené scénické režimy


Základní volba režimu snímání se provádí tlačítkem Mode (viz výše). Na výběr je klasický fotografický režim a režim vysoké citlivosti ISO. Všechny ostatní fotografické režimy jsou ukryté pod volbou Scene v hlavní nabídce. Po stisknutí tlačítka Menu si lze z nabídky vybrat jeden z mnoha motivových režimů (viz obrázek níže) pro nejrůznější příležitosti. Celkem je na výběr těchto patnáct přednastavených expozičních režimů: Portrét, Krajina, Sportovní reportáž, Noční portrét, Oslava/interiér, Pláž/sníh, Šero/svítání, Noční krajina (bylo použito pro testování noční scény), Makro fotografie, Museum, Ohňostroje, Kopie (dokumentů), Protisvětlo a Panorama. Poslední volbou v menu je nastavení rozlišení fotografií.

Celkově tedy jistě je z čeho vybírat a hlavním problémem pro začínající fotografy tedy patrně nebude absence vhodného scénického režimu, ale jeho vhodný výběr.


Příslušenství


K fotoaparátu Nikon Coolpix S500 je dodávaná standardní výbava: kabeláž na propojení s počítačem a televizí, Li-ion akumulátor EN-EL 10, nabíječka, řemínek na zápěstí, tištěná uživatelská příručka a stručný návod, CD se softwarem Picture Project a druhé CD s originálním manuálem v několika světových jazycích (čeština mezi nimi není). V základní výbavě není žádné ochranné pouzdro, ani paměťová karta.



Nikon dodává k fotoaparátu jen velmi omezené volitelné příslušenství: originální pouzdro z černé kůže (MOC: cca 1100,-) a náhradní akumulátor (MOC: cca 580,-). K dispozici není ani rychlonabíječka, ani podvodní pouzdro. Většině fotografům to však asi vadit nebude, protože mnozí uživatelé stylových kompaktů požaduje přístroj typu zapni a foť a neobtěžuje se možnostmi volitelného příslušenství.