Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix S5100: krok vpřed

23.11.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V rámci našeho tématu o kompaktních a stylových fotoaparátech začínáme recenzí kompaktu Nikon Coolpix S5100. Přináší 5× optický zoom, 12MPx snímač a nejnovější procesor EXPEED C2. Jak se projeví v testu?

Autofokus, ostření


Nikon Coolpix S5100 nabízí pouze autofokus, ale na svou kategorii má velký výběr ostřících režimů. Najdete zde poměrně slušnou detekci tváří, která je rychlá a většinou ji nevadí ani výraznější úhly natočení tváře. Dále je zde automatický výběr, který funguje docela spolehlivě. Nesmí chybět středové ostření a dokonce zde najdete i manuální výběr ostřícího bodu z 99 možných. K dispozici je klasické i průběžné ostření, které zhruba co dvě tři sekundy přeostřuje náhled. Funguje rozumně, ale klidně se bez něj můžete obejít. Sledování objektu má funkčnost průměrnou. Je možno rozumně zaostřit, objekt je většinou sledován, ale 100% úspěšnost nečekejte.



Co se týče ostřících vzdáleností, ty se v klasickém režimu pohybují v podstatě v celém rozsahu od 30 do 45 centimetrů, pouze na nejdelším ohnisku vyskočí téměř na 70 cm. Makro režim je velmi dobrý, na nejširších ohniscích můžete ostřit již od 2 cm a výborného zvětšení dosáhnete na první tři kroky zoomu. Ostatně jak vidíte na grafu přepočteného zvětšení, první dva kroky zoomu přesahují 1,0× zvětšení a třetí nabízí stále vynikajících 0,9×. Toto místo je označeno na displeji zelenou šipkou. Se zazoomováním roste minimální ostřící vzdálenost k téměř 30 cm, na nejdelším ohnisku pak skokově vzroste na téměř 50cm. Pokud chcete slušné telemakro, pohybujte se tedy maximálně na předposlední krok zoomu (0,36× zvětšení).



Rychlost ostření hodnotím dobře. Na krátkých ohniscích je velmi rychlé i díky výborné světelnosti, na nejdelších je sice trochu pomalejší, ale stále dostatečné. V makro režimu se ostřící doby prodlužují. Úspěšnost ostření je rovněž velmi dobrá. I když přeostřuje a obraz je rozmazaný, najednou chytí správnou rovinu ostrosti a můžete fotit. Slušně ostří i v noci.


expoziční čas 1/30 s, clona F2,7, citlivost ISO 200, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


Možnost fotit od 2 centimetrů a velmi dobrá světelnost na nejširším ohnisku dovoluje rozmazávat pozadí. Na makro je fotoaparát vhodný.


Nastavení expozice, automatika


Od malého stylového kompaktu bychom marně čekali manuální nastavení expozice. Ani Coolpix S5100 není výjimkou. Nabízí pouze automatiku a ta může mít celoplošné měření Matrix nebo měření se zdůrazněným středem. Nikon si vzal výtky k srdci a jeho nové kompakty nejen že nepřepalují, spíše bych řekl, že i podexponovávají. Odhadem od oka bych řekl, že oproti předchozím kompaktům je expozice stažena o dobré jedno EV.

Citlivosti lze nastavit od ISO 100 do ISO 3200. Automatika končí na ISO 1600, nicméně jsou zde i režimy omezení automatiky na rozsah ISO 100-400 a ISO 100-800, čímž můžete kontrolovat kvalitu výstupu. Expoziční časy mohou nabývat 1/2000 s až 1 sekundu. To je málo, nicméně pokud natvrdo ručně nastavíte citlivost ISO 800, máte k dispozici už dvě sekundy a při ručním nastavení citlivostí ISO 100, 200 nebo 400 si můžete užít až 8sekundové expozice, což je docela příjemné.



Při pohledu na světelnost objektivu zaujme velmi dobrá hodnota F2,7 na nejširším, ale také tragická hodnota F6,6 na nejdelším ohnisku. Nikon potěšil velmi dobrým průběhem světelnosti. Ta roste jen pomalu a strmější nárůst zaznamenává až na nejdelších ohniscích, kde její hodnoty opravdu začínají patřit k těm horším. Ke clonění je zde jen obyčejný 3EV ND filtr, takže na nejširším ohnisku je možno zaclonit na F7,6, na nejdelším na F18,7. Korekce expozice nabízí rozsah od -2 EV do +2 EV.


Videosekvence


Nikon nabízí v kompaktu Coolpix S5100 HD videosekvence, nicméně jako u mnoha jiných přístrojů, i zde je "HD" jen tak, aby se neřeklo. Tedy, rozlišení 1280×720 pixelů zde sice najdete, ale kvalita je spíše srovnatelná s VGA videosekvencemi jiných fotoaparátů.



Obraz by určitě mohl být detailnější a bohužel zde nenajdete optický zoom, ale jen ten digitální. Ten je navíc skokový, a tedy dosti nepříjemný. Smear efekt je patrný. Nevýhodou je i velmi vysoký datový tok.
  • 1280×720 / 30 fps - cca 3000 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 1300 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 550 kB/s

Kvalitu videosekvencí můžete sami posoudit na přiložené 17 sekundové ukázce (48 MB).


Stabilizace


Fotoaparát nabízí optickou stabilizaci, což je chvályhodné. Nemá žádné speciální režimy, můžete ji nechat zapnutou, případně vypnout, nicméně detekce stativu zde je, takže není důvod ji vypínat. Testovací snímky byly pořízeny na vzdálenost 2 metrů se 113mm ohniskem a časem 1/4 sekundy.


bez stabilizace



se stabilizací



se stativem


Výkon stabilizace je přiměřený. Tak vynikajících výsledků jako u Coolpixu S8000 jsem se sice nedočkal, ale rozhodně je účinek vidět. Při velmi špatné světelnosti objektivu na nejdelším ohnisku se stabilizace rozhodně hodí.


Fotografování portrétů


Pro portréty lze využít velmi slušnou detekci tváří. Bohužel světelnost objektivu je na delších ohniscích velmi špatná, takže na výraznější rozmazávání pozadí raději zapomeňte.


expoziční čas 1/60 s, clona F5,4, citlivost ISO 180, ohnisko 100 mm, klikněte pro zvětšení


Na této fotografii jde vidět silnější doostřování, které dělá nepěkné černé čáry ve vlasech. Míra detailů je průměrná.


expoziční čas 1/80 s, clona F5,9, citlivost ISO 250, ohnisko 113 mm, klikněte pro zvětšení


S bleskem je volen kratší expoziční čas, nicméně jsem dosáhl i vyšší citlivosti, která se nepříznivě projevila na vyšším šumu i odšumování (a doostřování).


Výdrž baterie


Energie je uchovávána v Li-Ion akumulátoru EN-EL10 s nízkým napětím 3,7V a nepříliš vysokou kapacitou 740 mAh. Udávaná výdrž je 200 snímků, což opravdu není moc pěkné číslo. Nicméně pokud nebudete mít zapnuté průběžné ostření a detekci tváří, není problém na jedno nabití vyfotit i 320 fotografií, což je v dané třídě docela slušné číslo.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.