Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix S5100: krok vpřed

23.11.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V rámci našeho tématu o kompaktních a stylových fotoaparátech začínáme recenzí kompaktu Nikon Coolpix S5100. Přináší 5× optický zoom, 12MPx snímač a nejnovější procesor EXPEED C2. Jak se projeví v testu?

Měření rychlosti


O zpracování obrazu se stará nový procesor EXPEED C2, jehož pozitivem je především kvalitnější zpracování obrazu ve srovnání s předchůdci. Nyní se ale podíváme, jak si stojí po stránce rychlosti.
  • První snímek bez zoomu - 1,05 sekundy
  • První snímek se zoomem - 7,85 sekundy !!!
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,25 až 0,3 sekundy (0,65 sekundy makro)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 0,75 sekundy (0,95 sekundy makro)
  • Snímek s namáčknutím - celkem OK
  • Čas snímek-snímek - 2,9 sekundy
  • Čas snímek-snímek blesk - 3 až 4 sekundy
  • Sekvenční snímání - ,075 fps (12,0 s na 10 snímků)
  • Mozaika - 30 fps (0,5 sekundy na 16 snímků)
  • Přezoomování - 1,1 sekundy

Na fotoaparátu musím pochválit velmi rychlý start, pokud nechcete nic nastavovat a zoomovat. Pak lze fotit v podstatě za jednu sekundu, čímž se stává doposud nejrychlejším kompaktem, který se dá rychlostí snadno srovnat se zrcadlovkami. Bohužel pokud chcete něco nastavovat nebo zoomovat, naopak se se svými 8 sekundami stává s přehledem tím nejotravněji pomalým kompaktem, se kterým jsem měl tu čest.

Trocha matematiky. Když od času náběhu 1,05 sekundy odečteme ostření (tj. 0,25 s), náběh fotoaparátu by měl zabrat 0,8 sekundy. Přezoomování je 1,1 sekundy (to už máme 1,9 s), dále ostření 0,8 sekundy, jsme na 2,7 sekundách. Připočtěme menší prodlevy lidského charakteru, i tak prostě není důvod, aby toto zabralo více než řekněme 3,5 sekundy. Jenže ono to trvá téměř 8 sekund! Skoro 5 sekund fotoaparát při startu prostě nic nedělá. Šílené. Velmi špatné je i sekvenční snímání. Takže ano, při focení na nejširším ohnisku má fotoaparát "quick response" (rychlé odezvy), kterými se Nikon chlubí, ale se zoomem je to doslova otřesné, a to jsem ještě mírný. Možná chyba kusu, firmwaru (ten byl ale aktuální), nevím.


Noční scéna


Pokud fotíte do nižších citlivostí ISO 100, 200 nebo 400 s jejich ručním nastavením, nabízí fotoaparát vcelku přijatelných 8 sekund, což pro většinu nočních fotografií bude stačit. U vyšších citlivostí jste maximálním časem výrazně omezeni. Dobré je i ostření, takže v noci bude Coolpix S5100 sloužit docela dobře.


expoziční čas 5 s, clona F3,4, citlivost ISO 100, ohnisko 46 mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení


Nové zpracování obrazu se opět ukázalo. Barevný šum je přijatelný, jasový je sice trochu výraznější, ale detaily jsou na levný kompakt slušné. Delší čas expozice umožnil dosáhnout světelných efektů. Nyní se podíváme na několik výřezů při různých citlivostech.


expoziční čas 5 s, clona F4,9, citlivost ISO 100, ohnisko 87 mm, korekce -1,3 EV


Při nejnižší citlivosti je obraz alespoň v nasvícených částech dostatečně ostrý a detailní. Stinné plochy mají trochu více šumu i méně výrazné detaily.


expoziční čas 1 s, clona F4,9, citlivost ISO 400, ohnisko 87 mm, korekce -1,3 EV


ISO 400 přináší zejména ve stínech mnohem vyšší množství šumu, a to jak jasového (ustřelené pixely), tak barevného. Dobře nasvícené plochy si ale stále zachovávají trochu detailů a ostrosti, která je ale uměle navyšována.


expoziční čas 1/6 s, clona F4,9, citlivost ISO 3200, ohnisko 87 mm, korekce -1,3 EV


Nejvyšší citlivost je na tak malý snímač jednoduše příliš. Celý obraz se zahaluje do modrých, případně žlutých fleků a je v podstatě nepoužitelný.


Standardní scéna


Následují tři tradiční snímky provázející každou recenzi.


expoziční čas 1/320 s, clona F3,7, citlivost ISO 100, ohnisko 54 mm, klikněte pro zvětšení


V prostřední části obrazu nabízí fotoaparát velmi dobré detaily, ty se ale k rohům obrazu zhoršují, některé tenké větvičky se rozmývají. Na vodní hladině si lze všimnout barevného šumu.


expoziční čas 1/640 s, clona F3,2, citlivost ISO 100, ohnisko 41 mm, klikněte pro zvětšení


Zde podával fotoaparát velmi smíšené výsledky. Některé stromy se slévají do sebe, kresba na budově není příliš ostrá, nicméně je překvapivě detailní. Stejně tak tráva v popředí je místy rozmazaná, ale místy ostrostí a detaily docela hýří.


expoziční čas 1/50 s, clona F2,7, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


Nový Nikon Coolpix S5100 potěšil i zde. Sice je zde znatelné rozmývání obrazu, fotoaparát přesto zachovává dojem kresby i ostrosti. Ta je dobrá až po téměř úplné rohy, tam však trochu ztrácí. Na bílé Fabii vlevo dole je patrná chromatická aberace.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama