26.4.2012, Milan Šurkala, recenze

Další test budeme věnovat kapesnímu ultrazoomu Nikon Coolpix S6300. Za poměrně příznivou cenu 4500 Kč nabídne 16MPx CMOS BSI čip s Full HD videem, hardwarové HDR, multiexpoziční režimy. Využívá objektiv s 10× optickým zoomem.

reklama
S6300 - jak fotí? | od: Blaha.K  31.5.201213:33
Zdravím... Dostal jsem nelehký úkol vybrat foťák pro městský úřad. Samozřejmě malý, se zoomem, krásné fotky za všech okolností a aby stál tak do 5000Kč :­-­) To vše za dva dny :­-­)­)­)
Jednoznačně jsem byl pro Ixus 300 díky jeho světelnosti, detailnost fotek ­(má ­"jen­" 10MPix­) a díky recenzím p. Šurkaly i na ostatní ­"zrůdy­", což mi dost pomohlo v orientaci. Bohužel, sehnat jej je dnes práce, která se do 2 dnů nevejde.
Navíc jsem včera držel v rukou několik Canonů a to ­"quick­" menu a nemožnost rychle nastavit třeba ostření na střed... škoda mluvit pro někoho, kdo je roky zvyklý na Nikony.
Sám fotím víc jak rok Nikonem P7000. Zrcadlovka to není, ale je to pro mě velmi příjemný kompromis a hlavně sáňky na blesk nepředurčují drahý přístroj jen k focení ­"venku­".

Abych to shrnul. Vybral jsem děsných 16MPix na S6300 a zde jsou důvody:
1­/ pan Šurkala vybavil recenzi spoustou fotek ­- měl jsem z toho dojem, že se mu foťáček v podstatě líbí a za sebe jsem tohoto dojmu nabyl velice rychle ­(tedy i co se týče fotek pro daný účel­),
2­/ vyžadoval jsem CMOS. Sice šumí už v základu, ale třeba zrovna u S6300 to vydržím i s ISO 400, což si u CCD představit neumím, pokud má nad 6MPix,
3­/ má AUTO ISO 125­-400, což přesně vyhovuje vzhledem k tomu, že se na to dá ještě dívat,
4­/ úřednické fotky se většinou netisknou ani 10x15, spíše do zpravodaje 9*13 nebo ještě menší ořezy,
5­/ tenhle Nikon nemá problém zapamatovat si nastavení, takže když jednou zakážu blesk, je to na dlouho,
6­/ start je příjemně rychlý ­(oproti třeba P50, kterou jsem měl do loňska­),
7­/ ostření na světle super, v šeru pořád lepší než zmíněná P50,
8­/ podle prvních testů je super stabilizace, dokázal jsem z ruky vyfotit klíče ve dveřích s 4x zoomem na 1­/3 vteřiny ­(zatáhnuté závěsy­), aniž bych by nespokojený,
9­/ i když není zapnuté neustálé ostření, při zoomování ostří, čili je nachystaný na focení dopředu.
Je to úplný automat, takže jsem nastavil AUTO ISO 125­-400, vypnutý blesk, 8MPix výstup fotek ­(16MPix je zcela zbytečné rozlišení­), vypnul detekci pohybu ­(k čemu tam je, nevím­), vypnul přisvětlovací diodu, nastavil expozici ­-0.3eV ­(jinak zbytečně přepaluje, ale to je věc vkusu, snesl bych i ­-0,7eV­) a předal foťák k užívání.

Co by mě na S6300 mrzelo:
1­/ nenašel jsem možnost nastavení rozměru autofokusového středového pole,
2­/ baterka se dobíjí ve foťáku ­- nabíječka ve výbavě chybí ­(ale zase USB v autě je menší problém než 230V­),
3­/ patlání je opravdu zoufalé ­(záchrana zpočívá v malých fotkách a prohlížečích jako Picasa ­(co je malé, to je milé­).
4­/ prakticky žádné makro ­(pro daný účel není podstatné­).

Tímto děkuji za recenzi. I když jsem určitě na něco zapomněl, snad mé postřehy někomu pomohou.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: S6300 - jak fotí? | od: Blaha.K  1.6.20129:14
Tak ještě dodatek k funkci ­"DETEKCE POHYBU­":
S6300 je automat. Fotíte­-li tmavou scénu, upotřebili byste kvůli rozmazání kratší čas závěrky. Ku podivu se toho nedá dobře dosáhnout korekcí expozice. Při AUTO ISO 125­-400 mi foťák nechtěl jít pod 1­/30 vteřiny, přestože jsem stál o tmavější fotku bez rozmazání ­(při drkotání za jízdy­). Zapnutím zmíněné funkce foťák vyhodnocuje třesení a čas příslušně zkrátí ­(v mém případě nakonec na 1­/100 se zoomem a 1­/50 bez něj­) ­- opravdu hezký nápad, co říkáte?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
uff, v interiéri skoro nefunguje AF u videa? | od: bob222  26.4.20129:17
to vidím ako dosť brútus obmedzenie...
Inak patlámo patlámo, papatlámo
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Tenhle foťák | od: Pavel Matějka  26.4.20127:58
je jedním z důkazů, že 16 MPx na téhle velikosti čipu je totální nesmysl. A co jsem koukal na fotky ze Sony s 18 MPx pidičipem, taky se to moc nezlepšilo... :­-­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tenhle foťák | od: nephilim  26.4.201214:57
Jj, v případě těchto pidičipů by stačilo 6­-8MPix a fotky by byly jak víno. Je to zvláštní, že výrobci instalují čipy s vysokou pixelovou hustotou, která má za následek nekvalitní obraz, což výrobce nutí investovat do vývoje a výroby nových grafických procesorů a SW, které tyto nedostatky odstraňují. Je to takový začarovaný kruh, což potenciálnímu zákazníkovi dochází. Bůh suď proč to nedochází výrobcům digitálních fotoaparátů.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tenhle foťák | od: Milan Šurkala  26.4.201215:11
Problém je v tom, že zákazníkům to i nadále nedochází. Ano, je jich více, ale stále jsou v drtivé převaze. Jediným řešením jsou takové situace, kdy nějaký výrobce zešílí, přijde s něčím netradičním, lidé to začnou kupovat a přijde se na to, že tu existuje i skupina lidí, kteří chtějí fotoaparát a ne kreslítko akvarelů. Viz např. Panasonic se svým LX3, čímž odstrartoval mrtvou kategorii velkočipových kompaktů se světelnými objektivy.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tenhle foťák | od: Choakinek  27.4.201216:46
A přitom by stačilo zapojit trošku rozumu: ­"A pane prodavači, proč tamten dražší kompakt má méně megapixelů, tomu nějak nerozumím­". ;­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tenhle foťák | od: Iudex  27.4.201222:14
Alebo ešte: A prečo tento veliký Canon ­(1D X­) za 5000 eur má len 18 MP, keď môj foťák Nokia ­(Pure view­) má 41 MP? Ten Canon musí byť úplne nanič. ;­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tenhle foťák | od: mareksc  29.4.201215:50
Nestačí v tomto prípade znížiť rozlíšene v samotnom foťáku?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tenhle foťák | od: busy  29.4.201218:37
Nestaci, pretoze fyzicke rozlisenie cipu stale zostava take iste a fotka sa interne stale foti v tomto rozliseni cipu. Az nasledne, pred ulozenim, sa jej rozlisenie zmensi na pozadovanu hodnotu. Je sice pravda, ze sa tym zmensi aj sum a tiez aj ta ­"akvarelovitost­" fotky nie je az tak do oci bijuca, avsak cip ktory by mal uz priamo nativne pozadovanu hodnotu megapixelov ­(inak by bol taky isty­) by tu fotku vyfotil cistejsie, s este nizsim sumom.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tenhle foťák | od: Pavel Matějka  26.4.201220:55
Přičemž 6 MPx stačí na fotky A3 ve velice pěkné kvalitě. Ví bůh, že 99,5% lidí tak velké fotky v životě nedá dělat.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.