Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix S8000: stabilní dravec

18.6.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V našem seriálu o kompaktech a zejména malých kapesních ultrazoomech pokračujeme recenzí Nikonu Coolpix S8000. Tento nejmenší ultrazoom nabídne 10× optický zoom, 14MPx rozlišení a čtyři druhy stabilizace pro co nejostřejší snímky.

Videosekvence


Fotoaparáty Nikon v minulosti nikdy příliš videosekvencemi nezářily. Nový Coolpix S8000 slibuje HD video, bohužel HD se týká skutečně jen onoho rozlišení 1280×720 pixelů. Ostatní vlastnosti videa mají k nějaké vyšší kvalitě často hodně daleko.



Stabilizace zde sice je (vypadá to, že je dokonce hardwarová), bohužel není umožněn optický zoom! HD video bez optického zoomu je dost špatný vtip. Zoom je pouze digitální, což se projevuje na degradaci obrazu, který ani přes HD rozlišení není nikterak dobrý. Zvuky tlačítek jsou ve videu slyšet až příliš, ostření sice umí být průběžné, ale správné zaostření dlouho chytá. Smear efekt je pro CCD čip typický, proto zde nepřekvapí.
  • 1280×720 / 30 fps - cca 1100 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 400 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 100 kB/s

Kvalitu videosekvencí můžete posoudit na venkovní 25 sekundové ukázce (26 MB) a jedné 13sekundové interiérové (14 MB).


Stabilizace


Fotoaparát nabízí mechanickou stabilizaci realizovanou posunem CCD čipu. V menu ji můžete vypnout nebo nechat zapnutou, jiné režimy nemá. Při tomto testu bylo foceno s dlouhým ohniskem 200 milimetrů a časem 1/3 sekundy při zhruba dvoumetrové vzdálenosti.


bez stabilizace


se stabilizací


se stativem

Jestli fotoaparát v něčem exceluje, tak je to stabilizace. Ještě nikdy jsem neviděl tak vynikající účinek. Když se budete trochu snažit, z ruky vyfotíte i na delších ohniscích relativně ostré snímky i s časy kolem 1/5 sekundy, s delšími už to je přeci jen trochu větší potíž. Každopádně neostrých snímků budete mít s fotoaparátem minimum.


Fotografování portrétů, blesk


Rozumná detekce tváří pomáhá focení portrétů, dlouhá ohniska při vcelku rozumné světelnosti pak umožní detailnější portréty i při lehce rozmazaném pozadí. Pro snímání většího množství osob na krátkou vzdálenost (zpravidla při oslavách nebo různých akcích) může být 30mm ohnisko lehce nedostatečné, ale většinou snad bude stačit.


expoziční čas 1/320 s, clona F4,6, citlivost ISO 100, ohnisko 133 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek byl vyfocen na první pohled hezky, nicméně velmi dobře se zde ukazuje neuvěřitelně agresivní zpracování obrazu, tak typické pro moderní Nikony. Lze si všimnout, že některé vlasy jsou rozpatlané, zatímco jiné neuvěřitelně doostřené. To jde vidět i na konturách tváře, kde se vyskytuje příliš vysoké množství úplně ustřelených pixelů. Naopak musím trochu pochválit menší náchylnost k přepalům. Tričko se sice trošku přepaluje, ale některé jiné Nikony by jej přepálily komplet celé.

Blesk je vyskakovací, ale vyklopí se pouze v tom případě, když bude skutečně blýskat. Manuálně jej ale musíte zavírat. Nabízí klasické režimy jako vynucený blesk, automatický, vypnutý, s redukcí efektu červených očí a slow synchro. Červené oči se občas objevují.


expozice -2 EV (1/30 s, ISO 100)


expozice +0 EV (1/30 s, ISO 100)

expozice +2 EV (1/30 s, ISO 100)

expozice -2 EV (1/30 s, ISO 400)

expozice +0 EV (1/30 s, ISO 400)

expozice +2 EV (1/30 s, ISO 800)

S pevně nastavenou ISO citlivostí blesk nemění svůj výkon a je vidět, že rozhodně patří k těm slabším. Pokud necháte citlivost automatickou, umí svou sílu srazit dolů, ale výkonný skutečně není ani na plném výboji.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.