Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D3100: základ nabídky DSLR

1.8.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na nejlevnější zrcadlovku společnosti Nikon, model D3100. Testem projde s objektivem NIKKOR AF-S 18-55mm F3,5-5,6. Jak si tato zrcadlovka se 14MPx CMOS snímačem a Full HD videosekvencemi povede?

Příslušenství


Fotoaparát nám nepřišel v originální krabici a nebylo zde ani veškeré příslušenství. Jeho soupis najdete v technických údajích.





Výdrž baterie


Fotoaparát je napájen Li-Ion akumulátorem EN-EL14 s napětím 7,4V a kapacitou 1030 mAh. Nikon udává výdrž na 550 snímků, ale tomuto číslu jsem se bohužel nepřiblížil. Průměrem při třech nabitích bylo necelých 450 snímků. To sice není málo, ale údaje jsou přeci jen optimističtější.


Dodaný software


K fotoaparátu jsme bohužel nedostali CD-ROM se softwarem, takže jsem ho nemohl vyzkoušet. Ze zkušeností ze starších přístrojů ale mohu říci, že ViewNX2 je docela pěkná aplikace s menšími možnostmi úprav snímků, ale nadprůměrnou prací s přepaly a podpaly.


Zobrazení displeje a menu


LCD displej zastupuje funkci stavového displeje. Zobrazuje všechna důležitá nastavení, stiskem tlačítka "i" se pak přepne do menu nastavování (vpravo). Bohužel zde nelze využít otočný volič, a tak je nutno všechna nastavení provádět čtyřsměrným ovladačem.


Režim GUIDE vás pomocí různých výběrů navede a nastaví přesně to, co potřebujete. Live View zobrazuje ikonky v horním a spodním řádku, jsou dost natlačené na sobě. Vlevo nahoře je odpočítávání, kdy se po půl minutě Live View vypíná.


Stiskem tlačítka s ikonkou otazníku dostanete nápovědu k vybrané funkci. Zde vidíte např. vyvážení bílé včetně uživatelského ladění.


Hlavní menu je děleno na spoustu záložek, jak je u moderních Nikonů zvykem, je už v češtině. Máte zde nastavení režimu prohlížení, dále fotografická nastavení a technická nastavení.


Dále tu jsou retuše již vyfocených snímků a docela užitečné menu posledních nastavení.


Režim prohlížení nabízí celoobrazovkový režim s minimem informací. Dále je zde po stisku tlačítka nahoru k dispozici menší náhled s histogramem a spoustou expozičních nastavení.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.