Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D3100: základ nabídky DSLR

1.8.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na nejlevnější zrcadlovku společnosti Nikon, model D3100. Testem projde s objektivem NIKKOR AF-S 18-55mm F3,5-5,6. Jak si tato zrcadlovka se 14MPx CMOS snímačem a Full HD videosekvencemi povede?
Nikon D3100 je nejlevnější zrcadlovkou společnosti Nikon. Nelze od ní tedy čekat výkony dražších modelů, přesto si ale neudělá ani ostudu. Co se týče ovládání, vidím zde jisté rezervy. Je jasné, že grip je menší, a tak nošení v jedné ruce není příliš jisté, při focení ale není žádný problém. Menu nabídky jsou přehledné, nepochopil jsem však, proč ve většině z nich nefunguje otočný volič (ten funguje snad jen pro nastavování času, clony a korekce expozice). Bohužel pro rychlé nastavování dalších parametrů jej nelze využít a zde má např. konkurenční Canon EOS 1100D velký náskok. S touto zrcadlovkou dnes testovanou D3100 ještě budu srovnávat.

Objektiv má tradiční rozsah a přiměřeně účinnou optickou stabilizaci. Bohužel jak je v této třídě zvykem, při ostření se otáčí přední člen, což je problém pro uživatele některých filtrů. Ostření je díky SWM motorku tiché, nicméně poněkud pomalejší. Chválím rychlý a pohodlný výběr ostřících bodů. Ostření při Live View je pochopitelně pomalejší než fázová varianta, ale dá se jakž takž používat. Průběžné fázové i kontrastní ostření je na svou třídu solidní, zde mě přístroj hodně potěšil. Hledáček nijak zvlášť nevybočuje z průměru své třídy, totéž platí o LCD displeji.





Možnosti nastavení expozice jsou tradiční. Jak je u Nikonu zvykem, grafy expozice jsou opět přehozené a plus je nalevo, zatímco minus napravo. Proč Nikon stále nehodlá přejít na klasické matematické přirozené zobrazení, je mi záhadou. Je obrovským překvapením, že zde není expoziční bracketing. Ten by chyběl i u běžného ultrazoomu, natož u zrcadlovky. Docela slušné jsou Full HD videosekvence. Jak už bylo řečeno, docela slušně (na zrcadlovku) zde funguje i průběžné ostření. Samozřejmě, pokud to srovnáte s Full HD kompakty, D3100 se v rychlosti a přesnosti průběžného ostření nechytá. Výdrž na baterii je průměrná.

Kvalita obrazu je dobrá. Do ISO 800 o šumu téměř nevíte, ISO 1600 je ještě dobré a teprve při ISO 3200 začíná šum přeci jen vylézat a odšumování rozmazává detaily. U této citlivosti bych stejně jako u již zmíněného konkurenčního Canonu byl s použitím opatrnější. Řekl bych, že až ISO 6400 je kvalitativně špatné. Dynamický rozsah čipu je docela dobrý, nastavování expozice vyžaduje korekci trochu méně často než je tomu v případě Canonu (přišlo mi, že v jasech má v RAWu Nikon D3100 větší rezervu). Co se týče šumu, Nikon je na tom docela podobně v RAWu, ale JPEGy mají lepší odšumění (nižší barevný šum, méně ustřelených pixelů).

Další věc, která je pro Nikony typická, je domotané ovládání automatické ISO citlivosti (automatické ISO se složitě aktivuje v menu místo toho, aby bylo jako jedna z položek mezi ISO citlivostmi). Výhodou je přijatelná aberace, která je ve fotoaparátu nadprůměrně dobře odstraňována. Oproti modelu EOS 1100D musím vyzdvihnout výrazně vyšší kapacitu RAW bufferu, která vystačí na téměř 10 RAW snímků (to je dokonce více než u EOS 600D!).

Výsledné hodnocení Nikonu D3100 zní asi tak, že jde o zrcadlovku, která odpovídá standardu své třídy, a lehce jej nepřekračuje (je velmi zajímavou kombinací zejména s 18-105mm VR objektivem). Na svou třídu potěší přiměřeně velkým RAW bufferem, naopak nepřesvědčí absencí expozičního bracketingu a nemožností nastavovat vlastnosti pomocí otočného voliče, což je škoda.


Full HD video s překvapivě funkčním průběžným autofokusem
Zbytečně nedotažené ovládání (výborný otočný volič nemá v menu žádnou funkci)
Dostatečně velký RAW buffer
Chybí expoziční bracketing
Na svou třídu vyšší 14MPx rozlišení (aniž by to odnesla kvalita obrazu)
Domotané nastavování AUTO ISO
Solidní odšumování (dobře minimalizuje barevný šum, minimum ustřelených pixelů)
Přehozené plus a minus na grafech expozice
Cena v době testování: 13 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Nikon D3100 děkujeme Nikonu.

Fotoaparát Nikon D3100 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.