1.8.2011, Milan Šurkala, recenze

Dnes se podíváme na nejlevnější zrcadlovku společnosti Nikon, model D3100. Testem projde s objektivem NIKKOR AF-S 18-55mm F3,5-5,6. Jak si tato zrcadlovka se 14MPx CMOS snímačem a Full HD videosekvencemi povede?

reklama
Cono EOS600D vs Nikon D5100 | od: Katka2401  13.2.201318:08
Rozhoduji se pro koupi me 1. zcadlovky, fotim rada a docela dobre a uz bych se s radosti posunula o kousek vpred.
Uz nejakou dobu okukuju ruzne fotaky a stale se nemuzu rozhodnout. Ted nejvice zvazuji Nikon D5100 a Canon EOS600D, ale netrvam na tom, ze musim koupit jeden z techto dvou.
Poradite? Nechtela bych utratit vic jak 20.000,­- Kc.
Predem moc dekuji za odpoved.
Katka
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Cono EOS600D vs Nikon D5100 | od: nameless1 (44)  13.2.201318:34
Pokud byste fotila do JPEG, tak já bych byl z těchto dvou spíš pro Canon, podle mně produkuje takové pěknější barvy, do RAWu spíš pro Nikon, myslím že snímač je na tom o chloupek líp. Jinak to jsou myslím dost podobné foťáky.
Já, i když vím, že u nás jsou Nikonisté ve velké přesile a budu utlučen, mám ale jiné favority, například, pokud se pro začátek obejdete bez delšího ohniska ­(třeba já ho používám výjimečně, i když tele mám­), tak třeba
http:­/­/www.megapixel.cz­/sony­-alpha­-a57­-18­-55­-mm
Mně přijde ta koncepce jako lepší, než klasické zrcadlovky ­(aspoň těch nižších tříd­). Pozitiv je víc, například mi vadí ­(možná jsem slepý­), že na levných optických APS­-C hledáčcích typu konec tunelu prostě není možné použitelně manuálně ostřit, například. Virtuální horizont bych taky rozhodně ocenil.
Jinak často používám a dobře znám třeba Nikon D7000, abych nebyl obviněn ze zaslepeného Soňáctví :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Cono EOS600D vs Nikon D5100 | od: nameless1 (44)  13.2.201318:47
Jo a ještě kvituju, že všechny objektivy jsou ­"stabilizované­". Je to sice dneska už hodně časté, nicméně pravidlem to není.
Ale jak píše tady někdo pode mnou, už to tady bylo určitě mockrát :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Cono EOS600D vs Nikon D5100 | od: Ganec (867)  13.2.201318:38
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Cono EOS600D vs Nikon D5100 | od: Cejpatka (273)  13.2.201322:09
Ať to není tak jednoduché, tak doporučím Pentax K­-30 černý + 18­-55 mm WR. Proč? Voděodolné tělo i objektiv, větší hledáček, lepší ovládání ­(2 otočné voliče­).
Ale když si nebudeš jistá, protože zde doporučíme každý něco jiného, tak pak vlez někam do obchodu a v klidu si vyzkoušej naše tipy i své favority a s klidem pak vezmi ten, který nejlíp ­"sedne­" do rukou. :­) Fotit s tím budeš ty a ne my.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
NIKON D3200 + 18-55 mm VR vs d3100+18-105 mm VR | od: 001  2.12.201218:06
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli byste spíše zvolili starší nikon d3100 s lepším objektivem 18­-105 mm VR a nebo novější verzi d3200 s objektivem 18­-55 mm VR. Předem děkuji za odpověď! :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: NIKON D3200 + 18-55 mm VR vs d3100+18-105 mm VR | od: Milan Šurkala (5453)  2.12.201220:33
Osobně bych určitě raději volil D3100 s 18­-105mm VR objektivem. Lepší objektiv je důležitější.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: NIKON D3200 + 18-55 mm VR vs d3100+18-105 mm VR | od: 001  3.12.201223:21
Děkuju moc! :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Canon EOS 1100D vs. Nikon D3100 | od: Dejna O.  10.10.201217:09
Dobrý den,
rozhoduji se o koupi zrcadlovky. Jelikož stále studuji, nemohu si dovolit žádnou drahou.. Přemýšlím o těchto dvou: Canon EOS 1100D + 18­-55mm a Nikon D3100 + 18­-55mm .. Četla jsem i vaše recenze, ale stále se nemohu rozhodnout, kterou koupit.. Jakou byste mi prosím doporučili?
Předem děkuji za odpověď..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Canon EOS 1100D vs. Nikon D3100 | od: Milan Šurkala (5453)  10.10.201217:21
Tohle se tu probíralo už několikrát a obecně se tady skoro všichni shodneme, že v této nejlevnější cenové relaci je lepší volbou D3100, případně lze zavítat do vod CSC fotoaparátů ­(Micro 4­/3, tedy Olympus PEN, Panasonic G..., Samsung NX, Sony NEX­), ale to už záleží na tom, zda je Vaší podmínkou zrcadlovka jako taková nebo slušně fotící fotoaparát do cca 12­-13 tisíc.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Canon EOS 1100D vs. Nikon D3100 | od: Dejna O.  10.10.201219:11
Vlastně mi jde asi o to, mít lepší fotoaparát a pocit, že je to zrcadlovka.. Od kamarádů mám zkušenost právě s D3100 a moc se mi líbil. Canon měl ale také dobré hodnocení a proto jsem váhala .. Ale asi dám i na vaši radu a zvolím Nikon..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Canon EOS 1100D vs. Nikon D3100 | od: Milan Šurkala (5453)  10.10.201219:24
No ono ani jeden z těchto dvou fotoaparátů není žádný zázrak a každý má své výhody a nevýhody. Nikon D3100 má kvalitnější čip a lepší automatiku, na druhou stranu mu chybí třeba expoziční bracketing, což někomu může dost vadit. Canon EOS 1100D má slabší čip, více přepaluje a je to plastové až hrůza ­(dokonce to nemá ani pogumovaný grip­), na druhou stranu jeho ovládání je zejména pro laika mnohem snáze pochopitelné a o něco lépe se s tím pracuje. On EOS 1100D je podle mého názoru nejhorší zrcadlovka na trhu, jenže díky tomu, že žádná zrcadlovka ­(vzhledem k ceně­) není vyloženě špatná, je i 1100D vcelku dobrý fotoaparát.

Otázkou ale zůstává, zda zrcadlovka je pro Vás to pravé. Jsou to kvalitnější fotoaparáty co do kvality snímků a rychlosti, ale zase je s tím nutno trochu umět pracovat ­(např. menší hloubka ostrosti dokáže občas pěkně zatopit a zkazit snímky ­- ten, kdo to s tím umí, tím naopak snímky vylepšuje­). Alespoň z počátku tedy nečekejte nějak znatelně lepší snímky. Může chvíli trvat, než se naučíte některá úskalí zrcadlovek přetavit do jejich výhod.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Canon EOS 1100D vs. Nikon D3100 | od: Dejna O.  10.10.201219:43
Beru to na vědomí. A ještě bych měla menší otázku.. Objektiv 18­-55 II AF­-S DX je levnější než 18­-55 AF­-S DX VR .. Co znamená to označení VR? Omlouvám se jestli jsem ­"otravná­", ale tomuhle vážně nerozumím..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Canon EOS 1100D vs. Nikon D3100 | od: Milan Šurkala (5453)  10.10.201219:55
VR je Vibrant Reduction, tedy optická stabilizace obrazu. I když není všemocná, doporučuji sáhnout spíše po dražším stabilizovaném VR objektivu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Canon EOS 1100D vs. Nikon D3100 | od: nameless1 (44)  10.10.201220:02
Budu sice hnidopich, ale je to Vibration Reduction, drobnost, ale Vibrant tam je pro mně jak pěst na oko :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Canon EOS 1100D vs. Nikon D3100 | od: Milan Šurkala (5453)  10.10.201220:21
Jj, máte pravdu, je to Vibration :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Canon EOS 1100D vs. Nikon D3100 | od: Dejna O.  10.10.201220:03
Dobře, děkuji
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Náhrada za Nikon P7000 | od: TonyMagnus (2)  1.5.20127:04
Zvažuji a neumím se rozhodnout mezi tímto Nikonem a některým z rychlejších profi kompaktů.Měl jsem Nikon P7000 a teď mi po čtvrté opravě vrátili peníze.Tak že stojím znovu před problémem co koupit.Je opravdu tak velký rozdíl mezi obrazovým výstupem z DSLR –např. tohoto Nikonu a lepšího kompaktu­-ZX1,E­-PL ,nebo Nikon Coolpix P7000?Uvažoval jsem o Nikon D3100 18­-105 AF­-S .Je tato kombinace vhodná i pro focení rychlejšího pohybu?Děkuji.H.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Histogram v živém náhledu NIKON 3100 | od: kuchta1965 (2)  1.4.201218:01
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat,jestli je možnost zobrazit v živém náhledu na Nikonu 3100 hystogram,nebo pouze na vyfotografovaném záběru v prohlížeči obrázků nebo jestli je možnost zobrazení přepalů.Děkuji moc,jsem začátečník se zrcadlovkou a nemohu to nikde najít.Kolega má Canon a ten to tam má.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Histogram v živém náhledu NIKON 3100 | od: Milan Šurkala (5453)  1.4.201218:13
Pokud je mi známo, tak to D3100 nepodporuje ­(alespoň jsem to nenašel v manuálu a po rychlém proletění internetu a diskuzních fór to vypadá, že tam opravdu není­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Histogram v živém náhledu NIKON 3100 | od: kuchta1965 (2)  1.4.201218:29
Děkuji ty přepaly tam nejou asi také.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Histogram v živém náhledu NIKON 3100 | od: Adam Bartoš  4.4.201213:14
Nevím jak Vám tedy, ale mě přepaly ukazuje ­(u již vyfocených snímků­) a mohu si zobrazit i histogram ­(ano skutečně je to histogram a né hystogram­) ale ten už bohužel ne v hledáčku či na displeji při focení ale už na vyfocené fotce.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Histogram v živém náhledu NIKON 3100 | od: Milan Šurkala (5453)  4.4.201216:21
Jenže tu je právě řeč o tom živém náhledu, ne o vyfocených fotkách ­(tam to podporováno je­). Tedy o situaci před vyfocením fotky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Bulb - max. dlzka | od: sajo (5)  17.1.201220:26
Aka je max. dlzka bulb expozicie?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
nikon D5100 | od: branislav P  11.12.201117:32
ospravedlňujem sa busemu. ta rada pre pana aby sa najprv naučil fotobrafovat je od ganeca.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: nikon D5100 | od: busy (3299)  11.12.201118:44
Netreba, ja som daval rady v podobnom duchu ako Ganec :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: nikon D5100 | od: branislavP  11.12.201120:18
vdaka.dost sledujem podobne diskuzie. vaše aj od ganeca maju hlavu a pätu. viete dat priamu odpoved založenu na skusenostiach a praxi. nemam rad špekulantov a im podobnych. hlavne rady o kupu aparatu. dnes je tolko informacii na nete,že ak chcem kupit aparat a viem na čo ho potrebujem, myslim na žaner ,tak musim si vybrat sam. každy ma na aparat ine požiadavky a inu preferovanu značku. každy aparat ma ine špecifika ktore nevyhovuju tomu inemu. mam 7O rokov, fotim od roku 1958. začinal som bakelitovym pionierom a prešlo mi cez ruky množstvo aparatov roznych značiek, ale vždy sa považujem len za pokročileho amatera. vždy si vyberam aparat ktory sa najviac približuje mojim požiadavkam a akosi nepotrebujem rady ineho, ktory ma na vyber aparatu ine kryteria. moja spokojnost je dobre foto do albumu a pre kamaratov z hor. pozdravuje B.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
nikon D5100 | od: branislavP  11.12.201115:09
tiež som zvažoval či nikon 3100 alebo 5100. napokon som sa rozhodol pre 5100 a nelutujem. prečital som si pozorne celu diskuziu. prakticke aj teoreticke nazory. je to moja prva zrkadlovka po niekolkych UZ roznych značiek. posledny nikonP5OO, s tymto aparatom som velmi spokojny a mam ho do batoha na tury do prirody pretože je lahky a vykonny. moje skusenosti v rozdiele meddzi P500 a D5100. v režime auto je rozdiel v kvalite fota v JPEG do ohniska 12Omm zanedbatelny. ale v manualnom režime je to už rozdiel velky. porovnavam len JPEG pretože P500 RAW nema. ten kto sa stažuje na kvalitu foto po prechde z UZ na zrkadlo by sa mal v prvom rade naučit fotit, ako v začiatku diskuzie pripomenul jednemu panovi BUSY. v podstate žiadny pristroj nielen aparat nedava kvalitne vysledky alebo vykony bez spravneho nastavenia. ak si niekto kupi drahe zrkadlo s najlepšim objektivom a foti len na režim auto, tak nech nečaka vysledky. v tom mu nepomože ani najlepšia recenzia, alebo nazory odbornikov ako je pan šurkala , ktoreho recenzie su na vysokej odbornej urovni. z vlastnej skusenoeti viem,že niekomu ide len o to čo nosi zavesene na krku, mysliac si,že čim drahši stroj tak bude aj foto lepšie. čim viacej pixelov tym je aparat lepši.je to skor marketingovy tah pre verejnost.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Rada | od: kubinmichal (1)  3.11.201113:23
Možná to sem nepatří, tak se omlouvám předem .Chtěl bych poradit při výběru foťáku a to buď CANON EOS 1100 nebo tento nikon D3100 co poradíte, nebo popřípadě jakou náhradu v kompaktu .Chtěl bych prostě mít super fotky,je to na běžné focení ale z kompaktem mám špatný zkušenosti.Prosím poraďte, co vybrat předem dík.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Rada | od: Ganec (867)  3.11.201113:41
Najprv sa radsej nauc fotit.
serial o koale je dobrym zaciatkom: http:­/­/www.digimanie.cz­/fotime­-s­-koalou­/

lowendova zrkadlovka z teba fotografa nespravi
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Porovnávačka entry-level DSLR | od: Iudex (801)  13.9.201112:30
Tu je porovnávací testík základných DSLR: http:­/­/www.digitalversus.com­/canon­-eos­-1100d­-vs­-nikon­-d3100­-vs­-pentax­-k­-r­-p974_11753_93.html, víťazom je ­(neprekvapivo­) K­-r. Už len preto by potešil jej test tu na digimanii.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Porovnávačka entry-level DSLR | od: Milan Šurkala (5453)  13.9.201120:16
No, potesil by, ceka se ale, nez ji Pentax doda k testu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Nastavování ISO | od: Adam Bartoš  2.8.201110:45
Jen malý výtka k recenzi ­- veškeré nastavení lze provádět kolečkem a to dokonce i nastavení ISO a to v kombinaci s zmáčknutým správným tlačítkem a otáčení kolečkem ­- nemusí se tedy vždy do menu...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nastavování ISO | od: busy (3299)  3.8.201112:45
Aj prepinanie AutoISO ­/ ManualISO ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nastavování ISO | od: Adam Bartoš  4.4.201213:12
Přepínání AutoISO ­/ ManualISO orpavdu nepoužívám, vyžívám jen manual, takže takto funkce určitě nejde přímo tlačítkem ale musí se nastavit v menu, nicméně mi příjde absolutně zbytečná pokud nefotím na P, ale fotím výhradně s prioritou clony nebo komplet v M.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
krytka paměťovky | od: Tomáš Šlapák  1.8.201118:08
Mám D3100 čtvrt roku a ta krytka je volná od samýho začátku.Čili to bude spíš vada typu než kusu.A výdrž baterie rozhodně víc než udávaná, i přes 1000.Samozřejmě bez blesku.Ale i s bleskem normálně kolem 700.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: krytka paměťovky | od: Milan Šurkala (5453)  1.8.201118:11
U te vydrze jsem byl take prekvapen, protoze obvykle dosahuju vyssich udaju nez vyrobce. Zde jsem mel dokonce dva akumulatory a s obema vysledky ­"nic moc­".
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: krytka paměťovky | od: Tomáš Šlapák  1.8.201118:21
Já střídám dvě a obě naprosto v pohodě.Jedna rezervní baterie mi nikdy dřív nestačila :­-­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: krytka paměťovky | od: nephilim (664)  1.8.201120:03
Ono je to opravdu těžké hodnotit. Pro běžné focení s prohlížením a nastavováním se s D300 pohybuji okolo 700 fotek, není výjimkou i 500, ale také mám tu zkušenost, že se při focení sportu za slunečného dne dokáži dostat na 2500 fotek!!! To ale jedu sériovým snímáním a ani jednu fotku neprohlížím.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: krytka paměťovky | od: J. Vich  2.8.201110:58
Mam D7000 a krytka stejne volna, naprosto tyz problem. Takze to neni problem modelu, ale demence Nikonu obecne, totez plati o ovladani, je toho daleko vic, nez prehozene +­/­-, casto to az budi pocit, ze to delaji schvalne. Skoda, ze na to serou, navic pulka tech veci je detinske vyhrazovani se vuci Canonu, jen aby to meli obracene ­/ jinak ­(napr. obraceny smer uzavirani bajonetu, atd.­). Trapaci. Kdyby nedelali za tak dobre o tolik lepe fotici aparty, drazsi nez konkurenti, bylo by mi toto ­(vadny pristup­) stacilo k nekoupi.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: krytka paměťovky | od: David H (64)  2.8.201111:36
Mám jenom D3000 ­(skoro stejné tělo jako D3100­), ale všechny krytky absolutně drží, vůbec žádná vůle :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: krytka paměťovky | od: libich (242)  2.8.201111:40
Ovládání Nikonu a ergonomie mi pořád přijde lepší než u Canonu v adekvátní třídě fotoaparátů, i když chyby mají oba výrobci, ale každému vyhovuje něco jiného. Co má Canon dobré je ovládání jeho kompaktů třídy G, tam nemá se svými P Nikon šanci, jinak bych řekl, že je to spíše naopak.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: krytka paměťovky | od: libich (242)  2.8.201111:38
Baterie u starých Nikonů D50­-D100 vydržela zhruba 1000­-2000 fotek dle využití, hlavně displej tolik nespotřeboval, byl malý a většina věcí se dala fotit bez displeje, sériové snímání hodně ušetří a počet je pak vysoký, ale tak se to nemůže brát.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pěkná recenze | od: Mara42 (23)  1.8.201112:29
Velice pěkná recenze. Nevím proč, ale na internetu ­(vč. zahraničních webů­) se mi zdají recenze Milana nejpřínosnější. České ­"preview­" ani nezmiňuju... to vypadá, že recenzent přístroj viděl jen v obchodě.
Dostane se Vám do ruky i K­-r? Myslím, že by to bylo výborné pro srovnání s C­/N a mohlo ukázat i alternativu pro zájemce. Nikon D3100 jsem zvažoval, ale nakonec mě odradila ta ergonomie, kterou si Nikon schovává jako důvod pro koupení vyššího modelu.
V tomhle vidím paradoxně výhodu Pentaxu, který se svými dvěma modely nevytváří konkurenci sám sobě, a proto není nutné entry DLSR jako je K­-r kazit pitomým ovládáním apod.
Některá tlačítka na D3100 mně příjdou úplně mimo mísu... proč tam sakra nedají nastavení ISO apod.? Lupa se dá přece řešit elegantně pomocí kolečka ­(jako u Pentaxu­). Holt více modelových řad může být i na škodu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pěkná recenze | od: Milan Šurkala (5453)  1.8.201112:43
Zda se do testu dostane K­-r, zatim tezko rici. Patri vsak k tem fotakum, jejichz recenze je prioritni.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pěkná recenze | od: Iudex (801)  1.8.201112:59
Tiež by som recenziu K­-r privítal. Je to zaujímavá alternatíva v entry­-level segmente DSLR, kde dominuje Nikanon.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pěkná recenze | od: libich (242)  2.8.201111:43
Souhlasím, taky jsem jednu dobu dělal recenze, rozhodně největší v ČR, leč jsem ještě neměl s testy zkušenosti a hlavně špatné podmínky a ohodnocení mne donutily to ukončit, takže jsem rád, že pan Milan Šurkala recenze dělá takhle celkem slušně kvalitní, oproti dpreview a jiným chybí více testů a větší podrobnosti, to je jasné, ale jaké mají oni podmínky a jaké my, tak se to musí vzít. Navíc každá recenze je trochu jiná. U nás asi nemá zatím bohužel konkurenci, nikomu se recenze foťáků nechtějí moc dělat a ty pseudorecenze nestojí moc za řeč.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pěkná recenze | od: libich (242)  2.8.201112:03
Tak Pentax a Samsung zrcadlovky se starými těly jsou určitě dobrou volbou, i když příslušenstvím i nabídkou zaostávají za Nikonem a Canonem. Samsung toto již zabalil, stal se vlastně na Pentaxu nezávislým, Pentax zatím u zrcadlovek zůstává a tvoří zvláštní třídu Pentaxů, které však nemají konkurovat jeho zrcadlovkám, tak uvidíme. Určitě bude muset i Nikon a Canon přijít s něčím takovým, jen to u nich zatím tak nechvátá, prodávají se dobře, jen u kompaktů bych řekl, že jim přeci jen prodej klesá, hodně se tam rozjel Samsung a vyspělé kompakty ztrácejí díky kompaktům s výměnnými objektivy. No kde jsou ty časy super kompaktů v podobě Olympus C­-4xxx, 5xxx, 7xxx a 8xxx, Nikonů, Sony F, Minolt A apod., to byly časy, kdy kompakty se prodávaly za hezké částky a měly co nabídnout, bohužel je vytlačily levné zrcadlovky, takže by už dnes neměly moc šanci, ale nevím, zda mají šanci projekty typu Pentax, moc tomu budoucnost nedávám, malé čipy v tomhle segmentu dle mne nemají moc co dělat, obrazovou kvalitou prostě nezaujmou, stejně tak jako klasické velké UZ kompakty vytlačují malé kompaktní UZ kompakty, cesta miniaturizace těl vede dál a proti tomu jde cesta osazování velkých čipů, jenže ty jsou moc velké a nutí výrobce k větším objektivům, i když je zde už důkaz u Samsungu zejména, že i na APS­-C čipy jdou nasadit malé objektivky, Sony je dělá kapánek větší na NEX, ale cesta tu je, jen je otázka, zda se více prosadí 4­/3 formát nebo 3­/2, jedno je však jasné CMOS vytlačily CCD, i když ne vždy je to pozitivem, hlavně nutnost rychlého vyčítání obrazu a vyšší citlivosti k tomu vedla i na úkor jiných negativ oproti CCD, ale nějakou dobu tu ještě asi zůstane i CCD, ač nejspíše už jako minoritní.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
active D-lightening | od: Ganec (867)  1.8.201112:26
takze AD len zmeni spracovanie signalu ­(cim zachrani prepalenu oblohu­) .. a nemeni expoziciu?

Je vobec dovod ho vypinat?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(2)
Re: active D-lightening | od: Mara42 (23)  1.8.201112:31
Ta funkce taky neni všemocná... a občas se přepal do fotky i hodí. Ačkoli příručky to zmíní jen zřídka.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: active D-lightening | od: nephilim (664)  1.8.201119:58
S těmi přepaly bych to až tolik nehrotil. Ano, je hezké mít kresbu v obloze, ale dle diskusí se přepaly někdy až démonizují. Lidi, foťte a mějte z focení radost.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: active D-lightening | od: lt  1.8.201120:52
Tak,tak .. prepaly su demonizovane, a vdaka tomu potom su len problemy tam, kde by nemuseli byt a konci to vytahovanim detailov v RAWe za cenu sumu. Mam pocit, ze to zacina byt marketingova tema rovnako ako kedysi mpix, potom ISO a teraz toto .. prepaly si clovek vsimne hned, ale cena, ktoru musi zaplatit za eliminaciu prepalov v nastaveniach fotaku je daleko vyssia .. spomeniem len jedno pravidlo ETTR a fakt, ze snimace su linearne a cim viac do nizsieho jasu idu, tym viac stracaju dynamiku jasu ­(tonovy rozsah­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: active D-lightening | od: Ganec (867)  1.8.201121:44
Detaily moc vytahovat z RAWu netreba, ak ich ADL zvlada vytiahnut samo:
http:­/­/www.dpreview.com­/reviews­/nikond7000­/page17.asp
No na ukazke z dpreview sa aj skratila expozicia, kdezto u D3100 nie...

O ETTR som prave pred chvilou cital:
http:­/­/www.luminous­-landscape.com­/tutorials­/optimizing_exposure.shtml ;­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(2)
Re: active D-lightening | od: lt  3.8.201119:51
ETTR som nastudoval davnejsie v ramci studia digitalnej fotografie na zrkadlovke v inej suvislosti .. je to skvelo spracovane a vysvetlene vela veci. Na www.digitalbirdphotography.com
S tym D­-ligtning, alebo active­-d lightning neviem .. ked som kupil zrkadlo tak ma to potesilo a fotil som s tym, ale dnes to mam vypnute pretoze som dospel k zaveru, ze je to polovicny podvod :D. Fotak prida zosilenie a foti na zosilenom signale, cim mu umozni fotku podxeponovat a zachranit prepaly ale zaroven nato musi vytiahnut tiene, a tmave casti ­(co mu prave zosielenie signalu umozni­). Vysledkom je ale to, ze sa foti vlasne na vyssom ISO a so zvysenym sumom v tmavsich castiach. Ale kedze som sa stale nedopatral k uplne presnemu popisu ako to funguje tak som nerozhodny. A mam zatial zial malo prilezitosti na nejake prakticke vysledky, kedze prevazne pouzivam kompakt.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: active D-lightening | od: busy (3299)  4.8.20117:34
S tym ze je to podvod, by som si nebol az tak isty :­) Zalezi to od uhla pohladu.

Pokial sa na fotku divame ako na objektivne zobrazenie skutocnosti ­(umelecne upravy a filtre teraz akoze zanedbame­), tak potom ano, HDR alebo zosvetlenie tmavych casti je podvod a objektivne je potom na fotke nieco ine ako v skutocnosti.

Avsak, ak sa na to pozrieme z hladiska toho ako skutocnost vnima clovek, tak sa situacia uplne obrati. Dynamicky rozsah ludskeho oka je obrovsky, a navyse ludske oko vnima svetlo podla logaritmickej charakteristiky ­- svetlo s presne polovicnym vykonom sa zda slabsie iba o kusok, rozhodnie nie az o polovicu. HDR a vsetky technologie na tento styl ­(d­-lighting, elektronicky blesk...­) sa prave snazia priblizit zobrazenie skutocnosti tomuto logaritmickemu vnimaniu. Takze z tohto pohladu je prave klasicke linearne snimanie skutocnosti ovela vecsi podvod ako HDR...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: active D-lightening | od: libich (242)  2.8.201111:48
Samozřejmě přepaly až tak nevadí, pokud nedojde k přetékání pixelů, což byl problém starším CCD, já jsem na to narážel ještě u D70 a taky třeba u HP375, kde to bylo obzvláště nepříjemné a nešlo to pak ani moc spravit. Přepal je někdy nutný, nedá se jinak, já sice přepaly řeším v RAW snížením kontrastu, ale je to na úkor snížení kvality informací, mám rád snímky s vyváženým histogramem, ale jsou fotky, kde přepaly a podpaly mají smysl a tvůrně k fotce patří. Ne vždy vyžehlená a fotka bez krajních extrémů je ta pravá, je to kus od kusu. Někdy naopak záměrně fotku přepálím dodatečně nebo přeženu kontrast, prostě jak která a jak chci určit její atmosféru. RAW je na to lepší, neb z něho získá člověk mnohem více, JPEG volí nějakou hodnotu, která se mi pak nemusí líbit a už se to těžko spraví v editoru, u RAW se zachrání a spraví mnohem více jak expozičně, tak barevně, tak šumově, tak ostrostí, nejsem zastáncem těch vylepšení ve foťákách, kde je všechno hned vytvořené a upravené při focení, je to hezké, ale kdo chce tvořit, tak fotí stejně do RAW.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: active D-lightening | od: Ganec (867)  1.8.201121:07
Nejde len o krezbu ale o to ze sa uplne zmenia farby.
Najviac to vidno zvycajne na oblohe, z ktoreho sa stava neprirodzena svietivo modra ­(alebo hociake ine neprirodzene farby­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(1)
Re: active D-lightening | od: libich (242)  2.8.201111:53
Barvy jsou vždycky loterie, i člověk to vidí jinak pokaždé a navíc každé oko má jiný trochu odstín na barvy, je to taky na mozku a na osvětlení z více zdrojů a dojmu apod., v zásadě se dá říci, že vjem barvy je relativní a nikdy se nedá brát absolutně, fotograf sám vlastníma očima určí, co se mu jeví, jinak to však zobrazí jeden monitor, jinak jiný, jinak jedna tiskárna, jinak druhá, tak to prostě je, barvy jsou vždy problém, ale v RAW se dají aspoň trochu řešit nejsnáze a starat se o vyvážení bílé při expozici to je opravdu zbytečná práce, doma se pak zvolí ta nejlepší varianta dle mne, ale kdo chce jen JPEG, tak ať se s tím zabývá. Pokud jde o oblohu, tak s tou se dá vyhrát dobře, editory a vyvolávací software umí už dneska víc než dost, je to práce a kdo chce tvořit, tak se musí připravit, že nafocením začíná práce s tvorbou fotky, narozdíl od analogu je víc možností ji vyvolat, dříve to šlo hůře, ale mělo to zase své kouzlo nepravidelnou strukturou zrn, pravidelná struktura snímacích buňěk je někdy nudná, škoda.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Nikon D3100 | od: libich (242)  1.8.201111:18
Nové Nikony řady 3xxx a 5xxx jsou pro mne trochu zklamáním, jejich ergonomie není tak dobrá jako u starých modelů a hlavně mi na nich vadí, že omezují použití objektivů jen na ty s motorkem, to je asi největší jejich vady pro majitele starých objektivů a nové majitele, co chtějí koupit bazarový objektiv za nižší cenu. Nebýt těchto nesmyslných omezení, byly by mnohem lépe použitelné. Pokud chcete tedy upgradovat ze starých modelů a užít si AF u starých objektivů, je nutné koupit D90 nebo D7000, které jsou trochu dražší, velmi dobrý se mi jeví D5100, za svoji cenu je asi pro amatéra optimální volbou, má čip D7000 a výklopný displej s vysokým rozlišením, D3100 je vstupní typ, který časem nemusí stačit, takže bych si připlatil a šel rovnou do D5100, příplatek se rozhodně vyplatí. Výklopný displej je věc, která najde využití rozhodně a bez něj si už budete těžko zvykat. Ani vyšší modely ho bohužel nemají. Canony jsou často ještě cenově výhodnější, ale jejich těla, ergonomie a ovládání mi nesedí a pro užívání preferuji Nikony, ač jejich menu není zrovna ideálně zpracované a mouchy se tam taky najdou, tlačítka se mi na nich ovládají lépe. K zahození nejsou ani Pentaxy či Sony, hlavně Pentaxy K­-r či K­-x jsou docela vydařené, jen nemají Full HD. Takže pokud něco rozumného koupit, tak rozhodně Nikon D5100 a k němu Sigma 18­-200 s OS či Nikkor 18­-105, které vyjdou cenově podobně.

Marketing Nikonu mi nesedí, ale na rozdíl od Canonu nevydává tolik stejných modelů s jen drobnými změnami viz 500D­-600D apod.

Pokud tedy mám říci hlavní vady Nikon D3100, tak to je:
1. chybějící motorek AF
2. chybějící bracketing
3. horší ergonomie ovládání a těla než u vyšších modelů
4. přeci jen mírně starší čip s menším dynamickým rozsahem
5. slabší rozlišení displeje

Pozitiva vidím:
1. Full HD režim dobře použitelný i pro amatérské a tvůrčí video po zaučení
2. solidní fotky už v JPEGu
3. přijatelný šum do ISO 1600
4. velmi dobré RAW a jeho zpracování ­(doporučuji užít Nikon NX2­)

Moje zkušenosti jsou, že Nikon RAW jsou velmi kvalitní a do JPEG se vyplatí fotit jen pro web, pokud chcete fotky větší než 10x15 využijte konverze v RAW a vylaďte si fotku ke svému účelu, ideální je použít režim JPEG+RAW ­(jako nevýhoda je pomalejší snímání a větší záběr na kartu, což při dnešních kapacitách není problém­).

Fotím zatím jen s Nikon D100, D70 a D50 a nejlepší na ovládání je jednoznačně D70, nejodolnější D100 a nejlepší fotky dělá D50, takže asi ideální zrcadlovka fakt neexistuje. Možná je otázka, zda není pro amatéra, který neuvažuje v budoucnu přecházet na vyšší modely zvolit bezzrcadlovku, je lehčí a skladnější a dělá podobně kvalitní fotky, zatím však musí oželet značky Canon a Nikon, ale Sony a Samsung s APS­-C čipy nejsou špatnou volbou, žel Pentax se vydal na cestu pidičipů, což je dle mne slepá ulička, zejména při dané ceně. Spíše bych uvítal než kompakt s výměnnými objektivy s pidičipem, tohle má už i Ricoh, APS­-C čip v kompaktu s kvalitním pevným sklem ­(v minulosti to tu už bylo­), třeba nějaký pěkný zoom 18­-200 a k tomu tento čip, ideální volba pro amatéra s kvalitními fotkami a bez prachu, který je hlavní nepřítel všech systémů s výměnnými objektivy s vyjímkou Ricohu, kde se mění celý komplex i s čipem. No ale výrobci si nenechají poradit, co se dá dělat.

Myslím si, že 4­/3 formát brzy nahradí všechny vyspělejší kompakty mimo ultrazoomů, kde je malý čip nutností a Epeny budou za babku, stejně jako Panasonicy, paradoxně APS­-C systémy stojí stejně či jsou levnější a největší paradox je cena pidičipu na Pentaxu, chtělo by to ještě nějaké mezičipy třeba 1­" velikosti a tak, určitě by to byl ideál na velikost kompaktu a rozumný rozsah zoomu.

Jinak se mi zdá v dobrém článku chyba, neb všude je nejvyšší čas 30 s a v textu je přitom uvedeno 60 s, to se mi nechce věřit, neb všechny Nikony končí na 30 s mimo Bulb ­(bohužel­). Přitom Panasonic i Olympus umožňují nastavit delší časy.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D3100 | od: Milan Šurkala (5453)  1.8.201111:58
Co se tyce 1­" cipu, pockejte par dni na nove CSC kompakty od Nikonu ;­-­) Aspon vse nasvedcuje, ze se neco takoveho chysta. Co se tyce casu, mate pravdu, byla tam chyba, je to opraveno.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D3100 | od: libich (242)  2.8.201111:54
Tak jsem na to zvědav, mohl by to být dobrý záznamník na cesty, ale snad Nikon bude mít rozum a nehodí tam takové astronomické částky jako dal Pentax.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D3100 | od: Jara4845454562145  1.8.201112:55
Jen si dovolím poznamenat k
"4. velmi dobré RAW a jeho zpracování ?­(doporučuji užít Nikon NX2?­)­"
Doporučovat k nejlevnější zrcadlovce SW za 6­-7 litrů, je trošku mimo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D3100 | od: nephilim (664)  1.8.201121:22
Podobná negativní hodnocení modelů jako je D3100 vyplývají z nepochopení určení takového přístroje.

Podobné to je s neustále opakovaným bludem, že je za každou cenu zapotřebí používat staré objektivy konstruované pro kinofilm na digitální fotoaparát.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D3100 | od: libich (242)  2.8.201115:35
to já ani netvrdím, já si myslím, že pro nového kupce, co nepoužívá starší objektivy je to celkem jedno, nejspíše nebude kupovat ani staré bazarové a vystačí si s pár novými, co motorek mají, ale je to podle mne naprosto zbytečné omezení ze stran Nikonu, Canon takto své uživatele lowend zrcadlovek neomezuje, ale je v tom vidět jasný marketing, nutí majitele starších zrcadlovek kupovat jeho dražší modely, ale to je většinou pochopitelné, že si koupí lepší, ale plno i profíků si bere tyhle lowend zrcadlovky jako záložní těla a je pak vzteku, když na některých objektivech jim pak nejde najednou AF, podle mne to odstranění motorku nemělo jiný smysl než marketing a z důvodu zpětné kompatibility tam měl zůstat, dříve ho měly i lowendy jako např. Nikon D50 a pak počínaje Nikon D40 se rozhodl Nikon jinak, pro mne velká škoda, neb jinak bych si 5100 asi koupil hned, ale mám většinu objektivů, které by na něm nefungovaly a to mne odrazuje, takže si nekoupím
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
dilema... | od: Harabeska  1.8.201110:10
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu, vybírám si svojí první zrcadlovku a pořád se nemohu rozhodnout po které šáhnout... líbí se mi právě varianta Nikon D3100 +18­-105 AF­-S DX VR, ale nevím jestli bych si tedy neměla pořídit zrcadlovku Nikon D5100 s tímto objektivem...láká mě taky tato kombinace Canon EOS 550D + EF­-S 18­-55 IS ­- 55­-250 IS .... chtěla bych se zaměřit spíše na focení zvířat a přírody,takže počítám do budoucna s investicí do teleobjektivu... prosím poraďte mi,co by byla nejlepší cesta:)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: Milan Šurkala (5453)  1.8.201110:31
Osobne bych preferoval D5100 pred D3100, pokud si to muzete dovolit ­(na D5100 se mi libi lepsi cip s vyrazne vyssim dynamickym rozsahem, ktery slabsimu modelu D3100 docela schazi­). Nicmene kvalita snimku z D3100 je velmi solidni, takze i tato zrcadlovka by pro Vas byla vhodna. Na zvirata to nicmene bude opravdu chtit teleobjektiv, takze at koupite cokoli, Nikon, Canon, Sony nebo Pentax, urcite byste si k tomu mela prikoupit alespon zakladni 70­-300mm objektiv ­(nebo 55­-300mm, pripadne by sel urcite i ten Canon 55­-250 mm, tam to diky vetsimu crop faktoru bude priblizovat take docela slusne­).
Myslim, ze at koupite jakoukoli zrcadlovku ze zde zminenych ­(D3100, D5100, 550D­), neudelate chybu. Bohuzel jsem netestoval zadny 70­-300mm objektiv, ani 55­-300mm Nikonu nebo 55­-250mm Canonu, takze Vam neporadim, ktery z techto objektivu je nejlepsi. Pro bezne foceni ­(v cene do cca 20 tisic­) je dle meho nazoru nejlepsi kombinace D5100 + 18­-105mm VR.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: Marekza  2.8.20119:21
Prave uvazuji o koupi kombinace D5100 + 18­­-105mm VR. Kdy se muzeme tesit na Vaši recenzi teto kombinace, nebo alespon D5100?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: Milan Šurkala (5453)  7.8.201118:49
To Vam nemohu rici, protoze nevim, kdy nam ji Nikon doda na test.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: majkyza (5)  2.9.201112:30
Chtěl bych se ještě zeptat: Doporučujete pro D5100 objektiv 18­-105 VR místo 18­-55 VR. O 18­-105 VR je velký zájem a já popravdě nechápu proč? Podle recenzí je kvalitou obrazového výstupu horší než 18­-55 VR. Když pominu mechanickou konstrukci ­(která je samozdřejmě u 18­-105 VR lepší­), tak je pro mě lepší volba 18­-55 VR. Jde přece v prvé řadě o kvalitu fotografie. Jsou opravdu všechny ostatní výhody ­(konstrukce, větší zoom­) tak zásadní, aby zastínily horší kvalitu obrazového výstupu?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: Milan Šurkala (5453)  2.9.201112:41
No ja nevim, ale mne prijde obraz z 18­-105mm VR objektivu za dane penize velmi slusny. Ona ani ta 18­-55mm VR neni zadny zazrak. Nemyslim si, ze by 18­-55mm byla lepsi, spis naopak. Jestli ma 18­-105mm VR nejaky problem, tak je to pomalejsi ostreni, ale ani to neni u 18­-55mm objektivu prehnane rychle. Ja bych pri koupi mel jasno, 18­-105mm. A zejmena diky tomuto objektivu si myslim, ze ma Nikon ve tride levnych zrcadlovek velmi slusnou startovaci pozici. 18­-135mm od Canonu je slusny prusvih stejne jako ten od Pentaxu, Sony pro jistotu nic takoveho nema ­(resp. ma, ale brutalne drahe­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: majkyza (5)  2.9.201113:25
Váš názor má pro mě celkem velkou váhu, já teprve chci vstoupit do světa DSLR. Nechápu ale potom třeba recenzi v DIGIfoto 8­/2011, kde vychází 18­-55 VR obrazově podstatně líp, konstrukčně zase hůř než 18­-105 VR. Beru to jedině tak, že něco jiného jsou laboratorní měření a něco jiného je praxe.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: Milan Šurkala (5453)  2.9.201113:36
Ono hodne zalezi na konkretnim kusu. Mohli mit treba velmi povedeny kousek 18­-55mm a nepovedeny kus 18­-105mm. To, ze se kvalita jednotlivych kusu od sebe nekdy dost lisi, je bohuzel dost bezne, a tak jeden objektiv muze v jednom testu vyjit velmi dobre a ve druhem o neco hur. Zatim jsem mel v ruce dva kusy 18­-105mm VR a oba byly dle meho nazoru slusne. Samozrejme, mely urcite opticke chybicky ­(nebudu zde tvrdit, ze za vsech okolnosti tu 18­-55mm prekona, to neni pravda­), ale vzhledem k ohniskovemu rozsahu a cene bych tento objektiv oznacil asi za nejlepsi low­-endovy objektiv pro temer kazdou prilezitost. Zejmena pro zacatecnika je to idealni vstup do sveta DSLR fotografie.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: majkyza (5)  2.9.201114:10
Mockrát děkuji za odpovědi. Ještě poslední otázka. Vím, že jsem se již ptal, ale třeba se od té doby něco změnilo. Kdy budete testovat D5100 ­(v ideálním případě s 18­-105 VR­)?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: Milan Šurkala (5453)  2.9.201122:05
Na to je jednoducha odpoved. Az nam ji Nikon doda k testu...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: majkyza (5)  7.9.20119:30
Tak jsem koupil D5100 + 18­-105VR. Zatím se s ním seznamuji a jsem spokojen. Jedna věc mě však překvapila a to je kontinuální zaostřování v Live view. Za dobrých světelných podmínek stále doostřuje, to je OK. Ale jakmile je méně světla, tak se kontinuální ostření jakoby zastaví a funguje jenom ostření namáčknutím spouště. Video stejně budu natáčet v manuálním ostřením, které funguje velice dobře, nicméně mě to překvapilo. Bylo to tak i u té D3100?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: Milan Šurkala (5453)  7.9.201115:48
Ted si s tou D3100 nejsem jist, ale to, ze prubezne ostreni nefunguje za horsiho svetla, je pomerne bezny jev u kompaktu i zrcadlovek.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: lt  9.10.201112:32
No, v live view to ide kontrastnym ostrenim, takze lepsie nez to byva vsade inde na kompaktoch to nebude. Musel by si prepnut na opticke, kedy to ide fazovym. Alebo potom Sony s polopriepustnym hranolom, tam funguje fazove aj na live view.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: busy (3299)  9.10.201113:16
Pozor, niektore klasicke Olympus zrkadlovky vedia fazovo ostrit aj pri liveview. Napriklad vobec prva zrkadlovka s liveview na svete ­- Olympus E330 ­- tiez uz vedela ostrit fazovo po prepnuti na liveview.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: lt  9.10.201114:10
Ano to je fakt, maju senzory fazoveho ostrenia priamo v chipe, tusim som kdesi postrehol, ze su dalsie pokusy s tymto ­(inak by to malo byt podla mna cielove riesenie digitalnej fotografie, aj ked teda neviem, ci s tym nie je spojena aj nevyhoda­) ale pocitam ­(a preto som to ani nespominal­), ze to asi nebude to prave orechove, ked Sony ma radsej polopriepustny hranol a senzory standardne oddelene. Neviem ci je to kvoli vykonnosti, ale presnosti .. ked tak niekto prezradi :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: busy (3299)  9.10.201115:47
Nie, pokus o fazove senzory priamo na cipe ako prvy pomerne nedavno priniesol kompakt F300EXR, avsak zda sa ze nie prilis uspesne. Pri velmi dobrom svetle ­(kde aj kontrastne ostrenie vecsinou nema problem­) to sice vdaka tomu je schopne zaostrit za 158 ms ­(to cislo sa da velmi dobre zapametat :­) ­), avsak len co je svetla o kusok menej, uz fazove ostrenie nefunguje a musi sa zase ostrit kontrastne.

Zrkadlovky Olympus pri fazovom ostreni pri liveview pouzivaju tie iste specializovane fazove senzory ako pri foteni cez hladacik, takze ostria rovnako dobre aj pri slabom svetle.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: lt  9.10.201118:03
Aha! Zrejme som to len tak presiel , bez hlbsieho skumania. Pozeram, ze ten Olympus to ma nejak komplikovanejsie spravene, aby to mohol mat takto. Hmm, cize asi stale je tehcniky problem mat fazove senzory a chip naraz. Myslel som, ze nejake kompakty to maju, neskumal som blizsie. Dik za info.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: busy (3299)  9.10.201118:21
Ten Olympus to ma vyriesene velmi salamunsky :­) Pri liveview je zrkadlo normalne vyklopene ako pri pozerani cez hladacik, takze obraz sa normalne prenasa na fazove senzory a aj do hladacika, ale ­(a tu je zmena­) v hladaciku ma este jeden pomocny ­(mensi a lacnejsi­) snimaci cip, ktory sa vyuziva pre liveview.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: Irving  9.10.201121:48
Jinak fazove senzory na cipu ma novy Nikon 1 system, udajne by mely byt mnohem pokrocilejsi nez reseni od Fuji, ale to se ukaze az v testech.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: busy (3299)  9.10.201122:08
Tak to sa na ten Nikon 1 velmi tesim. Pretoze tie od Fuji boli dost prepadak. Nikon 1 ma predsa len vecsie pixely, tak uvidime ake budu tie jeho fazove senzory citlive.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: Ganec (867)  2.9.201113:41
hehe, moze to byt aj variabilitou objektivov:
- jeden moze byt horsi, iny lepsi .. a predpokladam ze tie objektivy im priamo pozical Nikon, takze mozno vybral ten najlepsi kus co mali ;­-­)
- este moze byt rozdiel medzi zabermi robenymi nablizko a na dialku, testami na otvorenej clone vs na optimalnej, na wide­/tele, ...

(alebo testovali objektiv ktory bol vyrobeny z lepsich materialov, specialne aby ho mohli poziciavat recenzentom .. hehe .. robim si srandu .. aspon dufam ze to tak nie je)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(3)
Re: dilema... | od: janfran  2.9.201114:32
Zrovna u 18­-105 hodně záleží na vzdálenosti, z jaké se fotí testovací scéna. Hlavně na širokém konci při ostření pod cca 1 m dochází ke znatelnému snížení ostrosti a zvýšení aberace. Fotil jsem i se třemi jinými objektivy a u žádného nebylo zhoršení při ostření nablízko tak výrazné. Naopak při ostření na běžné vzdálenosti je alespoň můj kus velmi ostrý ­(v porovnání s 18­-70 a Sigmou 17­-70, které jsem měl předtím­) a větším problémem je silná aberace, kterou naštěstí novější Nikony odstrańují automaticky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: J. Vich  2.8.201111:07
Jestli mohu, tak bych se take pokusil poradit. Jakkoliv znacce fandim, tak bych Vam na zvirata spis nez Pentax doporucil Nikon, rozhodne D5100 nezli D3100. Pentaxi ostreni s delsimi skly neni uplne idealni pro rychlejsi akce. Da se to, ale nadrete se a bude dost odpadu. S 5XXX si vystacite mnohem dele nez 3XXX, na mnoho let to muze byt Vas jediny fotak bez nejakych zasadnich kompromisu ­(v dane cenove hladine, samozrejme­) ; navic produkuje opravdu vyrazne lepsi fotky, s vyssi barevnou hloubkou a dynamickym rozsahem. Druhym duvodem je telesklo ; pro Nikona muzete mit bud 70­-300 VR vlastni, nebo 70­-300 USD Tamron, ktery je o neco lepsi v rozsahu 200­-300 mm a navic skoro o polovinu levnejsi. Mimochodem, pristi tyden budu mit na prodej novou, nepouzivanou D5100 a 18­-55 VR za bezkonkurencni cenu, kdybyste mela zajem ­(darek z USA, ktery uz nepotrebuji, neb jsem mezitim koupil D7000 :­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: libich (242)  2.8.201112:05
Mám stejnou zkušenost, Pentax má dobrá těla, dobré objektivy i celkem kvalitní menu a možnosti, ale co mi u nich vadí je pomalé ostření a měření, prostě rychlostně jsou za Nikonem a Canonem stále pozadu a příslušenstvím taky, ale některou optiku mají prostě zase lepší, v dobách analogu byl Pentax větší pojem, ale i dnes má jeho 645D co říci a to jak analogová, tak digitální a Pentax 5 a trochu i 7 nejsou rozhodně špatné foťáky, jen ta cena by u nich musela být nižší, aby byly větší konkurencí pro Canon a Nikon.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: J. Vich  2.8.201113:35
U Pentaxu nejvice ocenuji vynikajici 18­-55 setak a obecne maji dosti dobra skla, 55­-300 je take vyborny a cenove dostupny kus. Navic kvalita konstrukce ­- dost neuveritelna, kdyz clovek pak vezme do ruky 1100D, 550D, D3100, D5100. Co ocenuji jeste vice jsou hladiny sumu pri vyssich ISO a jeho struktura, tam se casto neblizi ani 2x tak draha konkurence. Cimz se dostavam k tretimu, a to tomu, ze za nizoucke penize ktere stoji K­-x, K­-r nabizi neuveritelne moc a v nekterych ohledech se temer blizi nebo vyrovnaji i te D7000vce.

S K­-x I K­-r jsem nafotil hodne sportovnich fotek z rychlych sportu, dalo se to daly se i perfektne ostre, podarene snimky, ale nebylo to idealni. Hodne driny, predostrovani, nezkouset pokusy o tracking ­/ panning a neverit stabiliziaci, tam s delsimi ohnisky nespolehlive vykony. V tomhle bych urcite volil Nikon­/Canon, a vzhledem k pomeru cena­/vystupni obrazova kvalita tedy spis Nikon.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: Iudex (801)  2.8.201113:43
Môžem Ťa ako skúsenejšieho fotografa požiadať o názor, či má význam výmena seťáku v mojom K­-r ­(klasika 18­-55 mm­) za niečo väčšie, resp. svetelnejšie? Ako si písal, kitový objektív je u Pentaxu nadpriemerne vydarený a i podľa testov podstatne lepší, ako seťáky Nikonu­/Canonu. Ocenil by som ale možno o chlp väčší ohniskový rozsah i lepšiu svetelnosť, kvôli cene ale pozerám len na Tamron­/Sigmu. Prečítal som množstvo testov, ale nemám pocit, či by som si výmenou za nejaký lacnejší Tamron­/Sigmu polepšil citeľne. Pozerám konkrétne po Sigme 17­-70mm f2,8­-4. Stojí tých cca. 400 eur za to? alebo čo by si mi odporučil?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: J. Vich  2.8.201119:21
Vubec bych si nebyl jisty tim ­"zkusenejsim fotografem­". Jsem dokumentarista ­"z donuceni­", foceni si nijak neuzivam. Ohledne Sigmy 17­-70 neporadim, fotim z 95% sport, takze takoveto sklo jsem ani nedokupoval ­/ nezkousel ­(pouze na interierove foto jsem si vzdy ponechaval prave setaka­). Z financnich duvodu jsem zkousel take pouze sklad ve Vasich cenovych relacich. Pentaxi 18­-135 me zklamal, rychlosti i presnosti ostreni a aberaci ­(pouze maly rozdil oproti 55­-200 ­/ 300­), za ty penize urcite ne. Lacinny Tamron 18­-200 dovede pri odpovidajici snaze slusne vykony, ale chce to pak ladit barvy postprocesingem, korigovat expozici a vyhybat se urcitym rozsahum ­(muj kresli slabe kolem 150 mm, hure nez treba na 170 ­- 190­). Pri danem limitu bych sel do 55­-200 nebo jeste lepe 55­-300, ktery je do 200 mm velmi prijemne prekvapeni­). Vic bohuzel neporadim.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: lt  3.8.201119:42
Najlepsie bude prestudovat a pripadne sa popytat na fore http:­/­/pentaxfriends.eu­/ .. toto tam sa uz velakrat riesilo, nie je lahke na takuto otazku odpovedat. Ja osobne by som povedal, ze az hadam na velmi male vynimky je najlepsie na Pentax mat Pentax objektiv. Podobne na Canon objektiv Canon a na Nikon telo Nikon objektiv :D
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: Ganec (867)  3.8.201121:40
To su predsudky .. ze kombinacia tela aj objektivu od jedneho vyrobcu ma nieco navyse ..
(brat ma k 60D objektiv Tamron 18­-55 F2.8 a v porovnani so setakom je to nebe a dudy: spolahlivejsie zaostruje, robi ostrejsie zabery, ...­)

Ja by som skor povedal, ze sa to odvija od ceny.

No u Pentaxov ma ­"vlastny­" objektiv predsa len jednu vyhodu: s ich DA objektivmi fotak automaticky koriguje vady objektivu a aberacie.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(3)
Re: dilema... | od: lt  4.8.20119:25
Vidis .. sam si si odpovedal, ze to nie je len predsudok :D .. ale nie, ono to samozrejme zalezi od vela faktorov...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: Vájo  24.9.20110:43
Též jsem s nim nafotil spoustu sportovních fotek a musím říct že když se to naučíš nastavovat ­(kolik v jaké situaci použít AF bodů, kdy vypnout zapnout prioritu ostření a podobně­), tak s tím jdou až neuvěřitelný fotky. Testovali jsme to na závodech s D7000 a 70­-300 a tenhle prcek se základním tele seťákem dokázal bez problémů konkuruvat i tomuhle. Naproti tomu D7000 v kombinaci s 18­-105 je nepoužitelnej!
Takže jestli tady někdo kritizoval reálnou rychlost ostření těch objektivů nedržel to v životě v ruce. Jediný kdy by se dalo možná říct že je rychlost přeostření pomalejší proti těm špičkově rychlím objektivům je přeostření makro nekonečno a obráceně a to se v reálu prakticky nevyskytuje nebo jen výjmečně. A co jsem tak zaslechl, tak K­-r a K­-x bych co se týče práce auto ostření moc nesrovnával, ten novej AF systém by měl být výrazně lepší než ten u Kx.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: lt  9.10.201118:05
K­-x ma ten samy snimac ­(SONY­) jako ma treba Nikon D90, setak je jinak fakt slusnej.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: Petterko  6.8.20110:23
Uvažujem o nejakej zrkadlovke. D5100 a bezkonkurenčná cena znie lákavo. Pošlite bližšie info na postar8@gmail.com.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: Iudex (801)  1.8.201110:43
Alebo okrem možností, čo spomínal Milan, je tu varianta kúpy iba tela ­(seťák by si aj tak vymenila­) a lacnejšieho zoomového objektívu napr. Sigma či Tamron ­(Nikon­/Canon objektívy mimosetu sú totiž dosť drahé­). Nikon či Canon ale vyžadujú stabilizovaný objektív, lacnejšou alternatívou je potom Pentax, ktorý má stabilizáciu už v tele a stačí potom lacnejší nestabilizovaný objektív. Napríklad Pentax K­-r je za 11.600 Cz so setovým 18­-55 mm a Tamron 70­-300 je za 3800 Cz.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: libich (242)  2.8.201112:08
No je otázka, o kolik by to tělo bylo levnější, pokud o 4 000 Kč, tak by to za zvážení stálo, ale jinak je ten set 18­-105 asi optimální, případně 18­-55 a 55­-200, ale to by musel být opravdu levný, což se mi nezdá. Nikon D90 je sice už za blízkou cenu, ale čipem je rozhodně horší a nemá ani vyklápění, ale zase podporuje AF u starých bazarových objektivů bez motorku, takže je to otázka, ale jako pro začátečníka je 5100 ideální, příplatek oproti 3100 se vyplatí a vrátí se brzy.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dilema... | od: MartinXD  29.10.20110:53
Dobrý den, dříve jsem byl uživatelem Panasonic DMC­-FZ7, ale i Panasonic Lumix TZ7 oba dva fotoaparáty meli své klady ale i zapory. Dalo by se říct že v zrcadlovka jsem amater, zkušenost minimalní. Od zrcadlovky ocekavam lepší kvalitu fotek, ostření, rysy, ale i detaily. Z recenzi jsem si vybral právě tento fotoaparat, ale vidím velký problem s výběrem objektivu. Využití by mělo byt především: rodinné album, foto krajin, sportu ­( rychle pohyby­- chtěl bych casem docílit detailu­).výstavy psu atd. pokud mi doporučíte více objektivu, sdělte mi prosím který objektiv pro které využití a z jakých duvodu. Rad bch take slysel Váš názor, jestli vubec jsem schopen jako amater docílit zrcadlovkou kvalitnejsi fotky nez s kompaktem TZ7 ?? aby to nebylo jen vyhození penez. láka mě focení a docílení lepší kvality fotek dekuji za odpoved a omlouvam se za dlouhy příspěvek
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.