Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D5000: nadmíru šikovná zrcadlovka

8.9.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Poslední zrcadlovkou v našem letním speciálu je Nikon D5000. K němu jsme dostali i setový objektiv AF-S DX NIKKOR 18-105 mm f/3,5-5,6G ED VR s optickou stabilizací. Tato zrcadlovka přináší 12MPx CMOS snímač, nahrávání HD videosekvencí a další zajímavosti.

Příslušenství


Fotoaparát, stejně tak i objektiv, přišel zvlášť, a to v jednotlivých hnědých krabicích. Z nich se dozvíte pouze název produktu.



Uvnitř je to už mnohem zajímavější. V našem balení jsme měli fotoaparát, popruh na krk/rameno, krytku hledáčku, nabíječku s kabelem a CD-ROM se softwarem. Nicméně dostat byste měli i USB kabel a AV kabel. O manuálu nikde nepadla řeč.



V krabici od objektivu dostanete samotný objektiv, sluneční clonu a poměrně tlustý manuál. Jeho tloušťka je zapříčiněna zejména tím, že je v opravdu hodně jazycích.




Výdrž baterie


Nikon D5000 je napájen Li-Ion akumulátorem EN-EL9a, který má napětí 7,2 V a kapacitu 1080 mAh. To má dle testů výrobce podle standardů CIPA stačit na pořízení 510 snímků při focení přes hledáček. Pokud nebudete zapínat průběžné ostření a podobné, můžete se dostat mnohem výše. Z důvodu výletu jsem si raději dobil ještě nevybitou baterii, a to ještě ukazovala plné nabití po 280 snímcích. Takto nabitá baterie mi vydržela na 650 snímků, kde spousta z nich (zhruba kolem 100 snímků) bylo s bleskem, a pořád zbývaly dvě čárky ze tří. Nutno říci, že pak už indikace klesá dost rychle. Nicméně při této délce testu se mi prostě baterii nepodařilo vybít od plného nabití do úplného vybití. Výdrž tak můžu jen odhadovat, tipoval bych cca 800 snímků.


Dodaný software


Základním softwarem pro získání snímků z fotoaparátu je Nikon Transfer. Tato aplikace není graficky nijak zajímavá, nabízí však rozumnou přehlednost a jednoduché rozhraní. Kopírování dat umí být velmi rychlé, pokud použijete rychlou kartu. Po dokončení nahrávání se aplikace ukončí a objeví se klasické Windows okno se soubory.



Pro práci se snímky a jejich úpravu je určen ViewNX. Tento software umí i několik aplikací na RAW soubory, takže se nemusíte bát, že byste si RAW "nevyvolali".



Možností zobrazení fotografie je hodně. Můžete ji ukázat přes celou obrazovku, osobně dávám přednost zobrazení do tří oken. Vlevo je navigace složkami, nahoře malé náhledy v právě zvolené složce, dole pak samotný snímek s histogramy.



Když vlevo překliknete na záložku Quick Adjustment, můžete upravovat i RAW soubory. Možností zde rozhodně není mnoho, ale na základní úpravy to postačí, a pokud to s fotografickou prací nemyslíte opravdu vážně, i ViewNX vám postačí.



Kdo je náročnější, pro toho je zde software Capture NX 2, který se dodává jen ve třicetidenní zkušební verzi. Poté už je bohužel placený. Nutno ale říci, že jeho možnosti jsou opravdu dostatečně bohaté a vyblbnete se zde dostatečně.




Zobrazení LCD a menu


Hledáček modelu N5000 patří k těm menším, nicméně i tak se s ním pracuje poměrně dobře. Pokud není vložena baterie, je hledáček dost tmavý. Zleva vidíte signalizaci zaostření, zámek expozice, indikátor fotografického režimu, expoziční čas, clonu, korekci expozice. Následuje indikace stavu baterie s korekcí blesku, bracketing vyvážení bílé s korekcí expozice, signalizace automatického nastavení ISO citlivosti, víceúčelový ukazatel (zbývající snímky na kartě, bufferu nebo např. zobrazení ISO citlivosti), ikonka blesku a varovný ukazatel.



Základní zobrazení stavového displeje (na zadním LCD, klasickým stavovým displejem není fotoaparát vybaven) vidíte nahoře název fotografického režimu. V modrém poli je expoziční čas s clonou, režim ostření, stav baterie, zapnuté zvuky a počet volných snímků. V pravém sloupci je kvalita snímků (snímání JPEG/RAW,...), rozlišení, vyvážení bílé, ISO citlivost, sekvenční snímání/samospoušť, styl ostření, opět styl ostření, měření expozice, D-Lighting, a bracketing. Spodní řádek pod modrým polem ukazuje zleva nastavení blesku, korekci expozice, korekci blesku a barevný styl snímku. V automatickém režimu je zobrazení velmi podobné, akorát se zde animuje otevření clony.


Dalším točením kolečka uvidíte přímo animaci tohoto kolečka. Stisknutím tlačítka s otazníkem si zobrazíte k mnoha funkcím poměrně dobrou nápovědu.


Po stisku tlačítka "i" se vysvítí posledně volená položka, kterou lze následně stiskem tlačítka OK nastavovat. Na následujících snímcích vidíte např. ISO citlivost a D-Lighting.


Dostáváme se k hlavnímu menu. Do něj se dostanete tlačítkem s příhodným názvem MENU. Dělí se na několik oddílů. První se věnuje zobrazení již vyfocených snímků, další záložka pak obecným fotografickým nastavením.


Třetí záložka je velmi zajímavá, je rozdělená na 6 pododdílů "a" až "f", které po rozkliknutí nabízejí další možnosti. Jsou zde především nastavení chování fotoaparátu.


Ve čtvrté záložce najdete technická nastavení fotoaparátu, pátá pak umožňuje grafické úpravy pořízených snímků.


Poslední záložka je velmi užitečná, najdete zde poslední volené položky, ke kterým je takto velmi rychlý přístup. Na pravém snímku je ještě jednou zobrazení nastavení ISO citlivosti, tentokrát v hlavním menu.


Jak vidíte, fotografiím můžete upravit i ostrost, kontrast, jas, saturaci a hloubku. Zobrazení vyfocených snímků je možné zmenšovat např. na 3×3 snímky.


Ve výchozím stavu je ale zobrazení jednoduché s jedním snímkem. Nahoře vpravo je pořadové číslo s celkovým počtem snímků. Dole je pak zleva složka, název souboru, pod tím datum a čas pořízení. Napravo je pak kvalita JPEG komprese (příp. záznam do RAW) a rozlišení. Složitější zobrazení zmenšuje náhled a zobrazí více informací. Nahoře vpravo je název fotoaparátu, následuje histogram.

První ze tří řádků ukazuje měření expozice, fotografický režim, expoziční čas, clonu, ISO citlivost a ohnisko. Ve druhém řádku je korekce expozice, korekce blesku, může zde být i informace o blesku, komentář a GPS data. Poslední řádek ukazuje vyvážení bílé včetně korekce do azurové nebo fialové barvy (zde dvě nuly - bez úpravy), barevný prostor, barevný mód a může zde být i informace o použití funkce D-Lighting.


Klikem nahoru nebo dolů dále upravíte zobrazení snímků. Můžete se tedy dozvědět přesné nastavení vyvážení bílé, kontrastu, ostrosti a podobně. Případně je možno zobrazit si jiné informace o snímku v podstatě totožné s předchozím zobrazením. Je zde navíc informace o objektivu a zapnutí stabilizace.


U videosekvencí se nahoře objevuje ještě jejich délka, změnou je také dole vpravo ukazatel snímkovací frekvence a rozlišení. Fotoaparát vás také informuje, že tlačítkem OK spustíte přehrávání. Podrobné zobrazení sice přidává histogram, ale jinak se z něj nic víc nedozvíte.


Live View zobrazení se skládá ze dvou řádků. V horním je zleva ikonka programu, blesk, sekvenční snímání/samospoušť, ostření, D-Lighting, rozlišení, kvalita komprese, vyvážení bílé, pod tím ještě maximální délka videosekvence a záznam zvuku. Nad černým spodním řádkem je stav baterie, uprostřed pak informace, že tlačítkem OK se spustí nahrávání. V nejspodnějším řádku najdete měření expozice, expoziční čas, clonu, ISO citlivost a počet volných snímků.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.