Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D5000: nadmíru šikovná zrcadlovka

8.9.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Poslední zrcadlovkou v našem letním speciálu je Nikon D5000. K němu jsme dostali i setový objektiv AF-S DX NIKKOR 18-105 mm f/3,5-5,6G ED VR s optickou stabilizací. Tato zrcadlovka přináší 12MPx CMOS snímač, nahrávání HD videosekvencí a další zajímavosti.
Recenze se chýlí ke konci a vynesu tedy verdikt nad zrcadlovkou Nikon D5000 vybavenou objektivem AF-S DX NIKKOR 18-105 mm f/3,5-5,6G ED VR. Lze pochválit samotné ovládání fotoaparátu, kde vše je celkem logicky umístěno, fotoaparát je rozumně rychlý, ovladače jsou tak akorát. Problém je spíše s navigací v menu (ISO, korekce expozice), ale k tomu se ještě vrátím.

Objektiv potěší rozumným ohniskovým rozsahem, příjemným manuálním ostřením a účinnou optickou stabilizací. V protisvětle ani netrpí příliš na odlesky, to spíše při snímání přes stromy a s velmi vysokými clonami. Ani aberace moc často netrápí, i když se občas objeví. Dobrým nápadem je i výklopný displej, uvítal bych však jeho kloub spíše na levé straně než dole. Ale to je jen můj subjektivní názor.

Průběžné ostření funguje dobře, uvítal bych však obecně trochu lepší rychlost. Možnosti nastavení automatiky expozice jsou bohaté, lze i omezovat rozsah citlivosti, což mám na fotoaparátech Nikon obzvláště rád. Zajímavá je i možnost natáčení videosekvencí v HD rozlišení, nicméně snímkovací frekvence 24 fps už nezajišťuje dostatečnou plynulost. Ostření je zde výhradně manuální. Výdrž baterie sice podle papírových údajů patří k průměru, v praxi je na tom ale fotoaparát velmi dobře. Odhadem kolem 800 snímků na jedno nabití vidím jako příjemný výsledek.

Radost udělá i poměrně dobrý software Nikon Transfer, ViewNX i Capture NX 2. Poslední dva jsou sice poněkud těžkopádnější, ale vynahrazují to slušnou nabídkou funkcí. Objektiv má spíše mírnější chyby zkreslení, ty se navíc dají přímo ve fotoaparátu odstraňovat, a to téměř beze ztráty rychlosti (zhruba 0,1 s zpomalení, což je výborné). Nadšení vzbudí i velmi dobrá kvalita obrazu. Nikon to nepřeháněl s rozlišením, a tak je 12 megapixelů rozumný kompromis mezi kvalitou i marketingem. Do citlivosti ISO 800 vás šum vůbec nemusí zajímat, u ISO 1600 už začíná být poněkud patrný, pro běžné použití je to ale stále dostatečná kvalita. Až ISO 3200 a ISO 6400 začínají být značně diskutabilní.

Velmi příjemným překvapením pro mě bylo vyvážení bílé, které u Nikonu snad poprvé dobře pracuje i při žárovce. Další možnosti barevných nastavení jsou velmi bohaté. Rychlost fotoaparátu, časy snímek-snímek jsou velmi dobré, sekvenční snímání je spíše průměrné. Rozhodně musím opravdu pochválit Active D-Lighting, který pracuje až překvapivě výborně. Vyhnul bych se ale maximálním nastavením, kdy už začíná přesvětlovat "až trochu moc". Ostření při Live View sice není kdovíjak rychlé (2 až 4 sekundy), ale konkurenční zrcadlovky Canon překonává skoro o polovinu.



Negativních stránek má fotoaparát jen málo. Líbil by se mi např. trošku větší grip. Hlavní negativum v ovládání ale vidím v tradičně naprosto nelogickém ovládání korekce expozice (plus v grafu nalevo) a ISO citlivosti, kdy se ISO a automatika ISO citlivosti nastavuje zvlášť, což zbytečně zdržuje a neuvěřitelně komplikuje jinak velmi rychle a dobře ovladatelný fotoaparát. Spoustě lidem bude asi vadit menší hledáček, nicméně mně přišel tak akorát a nic mi na něm nevadilo.

Jak jsem již říkal, uvítal bych trochu rychlejší ostření. Samotné doostřování je bleskurychlé, ale pokud se výrazněji změní ostřící vzdálenost, není fotoaparát až tak rychlý, jak bych si představoval. Objektiv u nejnižších clon tradičně trpí na neostrost v rozích a mírnou vinětaci, ale v praxi to není až takový problém, D5000 volí spíše trochu vyšší clony, kde se problém téměř nevyskytuje. A tím by byl výčet negativ asi u konce.

Celkově tedy nutno říci, že se Nikon D5000 dost povedl a jeho koupi lze určitě doporučit. Přimlouvám se však za objektiv 18-105 mm VR proti 18-55 mm VR, což je příplatek 3000 Kč. Určitě si s ním užijete mnohem více legrace než se základním "seťákem". Je to už objektiv hodný této zrcadlovky.


Zajímavý objektiv (rozsah ohnisek, méně výrazné optické chyby)
Pomalejší ostření (při velkých změnách ostřících vzdáleností)
Dobrá výdrž na baterie
Nelogické ovládání korekce expozice a ISO citlivosti
Nadprůměrná kvalita snímků
Ikona Odkaz na databázi
Překvapivě účinný D-Lighting
Ikona Odkaz na databázi
Dobře fungující průběžné ostření
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování
16 500 Kč s DPH (tělo)
17 500 Kč s DPH (tělo s 18-55mm objektivem)
19 000 Kč s DPH (tělo s 18-55mm VR objektivem)
22 000 Kč s DPH (tělo s 18-105 mm VR objektivem)
24 000 Kč s DPH (tělo s 18-55mm VR a 55-200mm VR objektivem)


Za zapůjčení fotoaparátu Nikon D5000 a objektivu děkujeme Nikonu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.