Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D5100: jeden z nejlepších?

28.5.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
O recenzi na Nikon D5100 jste si často psali a dnes vám vyhovíme. Redakčním testem prošla právě tato zrcadlovka s 16MPx APS-C snímačem, výklopným displejem, Full HD videosekvencemi, HDR režimem a dalšími drobnostmi. Vyzkoušeli jsme ji s 18-105mm VR objektivem.

Příslušenství


K fotoaparátu dostanete popruh, krytku těla, USB a AV kabel, nechybí ani nabíječka a krytka okuláru. Dále tu najdete objektiv se sluneční clonou a pochopitelně i obě krytky objektivu. V našem případě chybělo CD a manuál.






Výdrž baterie


Li-Ion akumulátor EN-EL14 s napětím 7,4V a kapacitou 1030 mAh by měl vydržet na pořízení 660 snímků. V praxi se mi nepodařilo dosáhnout až tak vysokého čísla, spíše jsem se pohyboval okolo 500 fotografií na jedno nabití. Výsledek je pochopitelně hodně variabilní na základě toho, zda používáte více Live View nebo fotíte více přes hledáček.


Dodaný software


Na dodaném CD najdete program ViewNX2 (při tomto testu jsem využil instalaci z předchozího testu Nikonu 1 V1, neboť nám nebylo dodáno CD).





Aplikace je to rozhodně slušná, dovolí vám vedle úprav JPEGů i práci s RAWy. Matoucí je trochu to, že po rozkliknutí se sice zobrazí větší náhled, ale nikoli editační menu.





Pro možnosti editaci musíte stisknout tlačítko v horní části menu programu. Pak se objeví docela slušný RAW konvertor. Možnosti úprav jsou sice méně bohaté, ale zase jsou velmi dobře funkční, zejména co se týče záchrany přepalů, vytahování stínů a podobných záležitostí. Na 30 dní si můžete vyzkoušet i pokročilejší nástroj CaptureNX2, poté je ale nutno jej zakoupit.






Zobrazení displeje a menu


LCD displej může sloužit i jako stavový displej, kdy ukazuje všechna důležitá nastavení fotoaparátu. Po stisku tlačítka "i" můžete i jednotlivé volby nastavovat, bohužel to nelze provádět pomocí zadního otočného voliče.


Hlavní menu je děleno na spoustu záložek. Důležitá pro vás bude zejména druhá, která se týká fotografických nastavení. Smutné je to, že přepínání ISO citlivosti mezi automatikou a manuálním nastavením je nutno vždycky provádět až v tomto menu.


Rovněž třetí záložka bude patřit k těm častěji používaným. Je zde několik dalších fotografických nastavení dělených do několika oddílů, např. nastavení autofokusu, expozice a dalších.


V Live View režimu se dole zobrazují expoziční hodnoty, nahoře pak můžete vidět další nastavení jako vyvážení bílé, styl autofokusu a mnoho dalších.


U videosekvencí pak vidíte zbývající čas a rovněž expoziční hodnoty. Režim zobrazování snímků má několik různých stylů, my si ukážeme jen tři z nich. Jsou zde dva celoplošné, které se liší zobrazením ve spodním řádku.


Dále tu jsou dva režimy s celoplošným zobrazením a překrytím informačním oknem. Nechybí ani menší náhled doplněný o jasový histogram i ty barevné.

 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.