28.5.2012, Milan Šurkala, recenze

O recenzi na Nikon D5100 jste si často psali a dnes vám vyhovíme. Redakčním testem prošla právě tato zrcadlovka s 16MPx APS-C snímačem, výklopným displejem, Full HD videosekvencemi, HDR režimem a dalšími drobnostmi. Vyzkoušeli jsme ji s 18-105mm VR objektivem.

reklama
časy se mění | od: Kikapu4  6.12.201220:43
časy se mění, ale Ganec zůstává... Argumentace do kruhu, vysvětlování jak v pomocné škole. Opět účelově vybrané střípky, takové malé lži. E­-PM2 je na ovládání totální šrot, horší než vyšší třída kompaktů, srovnávat ho s D90 může jenom Ganec. Když budeme vytahovat podobné karty a to pořád s propastným rozdílem, tak můžu říct, že ještě levnější je D3100 se seťákem. Původní rozvaha se týkala středně rozsahového zoomu, jediný takový na CSC je Zuiko 12­-50, komu se to na minitěle líbi jeho věc, ale přidržme se jednou prosím normálních kritérií­-srovnatelná cena, kvalita výstupu a rozsah zoomu. Jestli to Ganče nejsi schopen pochopit ani po x­-té, tak nezbývá než si zase postěžovat na mínusování a popřípadě v šíření poplašných zpráv ještě přitvrdit. Ápropos, tahat do diskuse Sony jako příklad v objektivech je taky na MuDr. Chocholouška, když tak si o těch makro objektivech něco nastuduj, čím se dá jak fotit a za kolik.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
Re: časy se mění | od: Ganec (867)  6.12.201221:08
Nie, do stredne rozsahového zoomu ­(ktorý v základe ponúka len Nikon­) tlačíš každého ty ­(a teda do Nikonu­).
Niekedy si si pozrel svoje príspevky?

> E?­-PM2 je na ovládání totální šrot
Nevieš o čom hovoríš: PM2 má krížový roller ­- to samotné stačí na pohodlné nastavovanie najpodstatnejších parametrov ­(hlavne keď logika foťáku je taká že takmer nič netreba meniť­).
V kombinácii s dotykovým LCD už takmer nepotrebuješ nič iné ­(clonu druhým rollerom {ktorý PM2 nemá} mením len občas­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(3)
Re: časy se mění | od: Kikapu5  6.12.201222:01
E­-PM2 nemá otočný volič PASM, to je celé. Add objektiv ­- Canon má 18­-135, Sony má taky pár skel, ale cena je vždy už někde jinde. Nemám problém doporučit něco jiného než co doporučuju, když to bude v TAZATELEM zadaných kritériích lepší. Až se bude prodávat na nějakém e­-shopu set E­-PL5 s Panasonic 20­/1,7 dejme tomu za 18k tak řeknu ano, takhle to má smysl, lidi, alespoň to zvažte. Tvoje kritéria: nesmí to být zrcadlovka a za Canon na pranýř.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: časy se mění | od: Ganec (867)  18.12.201223:18
Hehe, ak ti len toto chýba, tak na Fn tlačidlo si môžeš navoliť svoje nastavenia a tak ho používať ako PASM volič :­-­)

Panasonic objektív + Olympus telo asi žiaden e­-shop predávať nebude, ale ak niekedy bude následník E­-P3 so 17mm F1,8 tak asi neodolám...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(2)
Re: časy se mění | od: Cejpatka (273)  6.12.201221:56
To chce klid. :­) Ganec je tak profláklý fabulátor, že kdo jej ­"zná­", tak musí vědět, že buď si dělá srandu a nebo trpí nějakým komplexem ve spojení s bratrskou rivalitou. Gancov brat fotí zrcadlem a celkem slušně ­(na digiarena,cz nick DUDISKO­), zatímco Gancovi to tím jeho Penem, kde ­"takmer nič netreba meniť­", jaksi hold nejde ­- flog.pravda.sk­/gancek.flog :­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: časy se mění | od: Kikapu6  6.12.201223:20
neřekl bych že fotí špatně, jenom přesvědčuje lidi o blbostech, vrcholem nabídky bylo vyzdvihování ergonomie dotykového ovládání byť i na zrcadlovce vs klasika s hledáčkem. Prostě Ganec by si raději vsadil na pistolníka, než na snajpra, protože přece s nataženýma rukama je výsledek zaručeně snáz dosažitelný, proto taky neváhá tvrdit, že líp se člověk naučí fotit stylem zombie.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(2)
Re: časy se mění | od: Kikapu1 (566)  7.12.201213:16
Ještě k těm Gancovo fotkám ­- mně zase neoslovily vůbec nijak ty od jeho bráchy, řekl bych, že Ganec si na to ­"svoje­" vybral fotografický systém více než dobře, určitě lepší než jím často kritizovaný přístup ­"koupím si zrcadlovku a budu fotograf­" ­(nedokážu odhadnout, nakolik je to v našich podmínkách častý jev­). Zrcadlovky za to ale nemůžou :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(1)
d5100 | od: oo11  4.12.201219:30
Dobrý den, chci se ještě zeptat. Na co se fotky u Nikonu d5100 ukládají? A je tato paměť dostačující ­(kolik se na ni vejde­)? Děkuju! :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: d5100 | od: sumida (31)  4.12.201220:02
D5100 ukládá na SDHC karty, kterté jsou dnes nejrozšířenější a pomalu k dostání i v trafice... Většinou používám SDHC 8 GB class 10 a podle mých zkušeností je to vyhovující volba. Pro Vaši orientaci, na tuto kartu lze uložit:
1. RAW 331 snímky ­(1 snímek = 22 MB­)
2. RAW+ F 235 snímků ­(1 snímek = 32 MB­)
3. FINE ­(jpeg v nejvyšším rozlišení­) 813 snímků, to je 9,3 MB na snímek.

Nejčastěji používám objektiv Nikkor 18­-105 mm a jsem s ním velmi, ale opravdu velmi spokjen !

Přeji Vám k té D100 dobré světlo!

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: d5100 | od: 0011  4.12.201220:37
A prodává se tato karta rovnou k zakoupené zrcadlovce? Já jen jestli stojí za to, koupit rovnou ještě nějakou kartu. ;­) Vy používáte tu, která byla v základním balíčku? Studuji, a proto mi každá investice navíc rve srdce :D Předem děkuji za odpověď!!!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: d5100 | od: Kikapu1 (566)  4.12.201221:02
nedávno jsem kupoval micro SDHC s adaptérem 8GB class 10 za 180,­-Kč a to myslím nepoloží ani tebe
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: d5100 | od: sumida (31)  4.12.201222:04
Ta karta, kterou jsem předtím zmínil ­(je to Kingston­) nyní stojí u CZC Kč 203. Ale mají i levnější od jiných výrobců.
Určitě ji mám déle než současnou D5100 kterou jsem kupoval pouze jak tělo protože používám objektivy i jiné příslušenství které už jsem měl předtím.
Doporučuji ji Vám ­(pokud už jste tak neučinila­) sledovat nabídky na stránkác Heureka.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: d5100 | od: 01  5.12.201215:11
Děkuju za rady!! :­))
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: d5100 | od: sumida (31)  6.12.201217:33
Rádo se stalo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
d3200 + 18-55 mm VR vs d5100 + 18-55mm VR | od: 001  2.12.201220:50
Dobrý den, nikdy jsem ještě zrcadlovku neměla a zúžila jsem výběr na d3200 a d5100 oba s 18­-55 mm VR, myslíte, že je to dobrá volba? Který byste si vybrali vy? Předem děkuju za odpověď, vaše názory a zkušenosti :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: d3200 + 18-55 mm VR vs d5100 + 18-55mm VR | od: Kikapu1 (566)  3.12.201212:45
Určitě D5100, pokud možno, raději si ještě připlaťte za set s objektivem 18­-105, ten Vám svým rozsahem udělá mnohem větší službu, než standartní zoom http:­/­/www.elektroplus.cz­/8­-fotoaparaty­/106920­-fotoaparat­-zrcad­-nikon­-d5100­-18­-105­-af­-s­-dx­-vr­-kupon­-na­-cisteni­-v­-hodnote­-2000­-kc­-zdarma/
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: d3200 + 18-55 mm VR vs d5100 + 18-55mm VR | od: 001  3.12.201221:25
Děkuju moc za radu!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: d3200 + 18-55 mm VR vs d5100 + 18-55mm VR | od: zimmr  4.12.20129:56
Možná to je trošičku mimo mísu ale jestli můžu poradit tak bych si připlatil a šel do D90.Vím je to asi o 5000 kč ale po čase zjistíš že tě to chytlo .Fotoaparát nekupujem kvuli natáčení vida
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: d3200 + 18-55 mm VR vs d5100 + 18-55mm VR | od: sumida (31)  6.12.201217:30
Tak tomu nerozumím ­- co je mimo mísu, ta D90 nebo natáčení videa zrcdlvkou? Oba, D90 i D5100 umí i video ­(D90 byla snad první DSLR co uměla i video­) tak proč se nad tím vůbec pozastavovat?
Současné zrcadlovky již umí velmi dobré video a D5100 k nim patří. Řada profesionálních filmů byla úspěšně natáčena pouze zrcadlovkou Tak proč bych si sakra nemohl pořídit rcadlovku pro video, to mi vysvětli !
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: d3200 + 18-55 mm VR vs d5100 + 18-55mm VR | od: Ganec (867)  6.12.201220:52
"mimo mísu­" je to, že dievčina si vybrala druhú najlacnejšiu zrkadlovku so seťákom
(veď nie sme taký bohatí aby sme si kupovali lacné veci: teda ten najlacnejší model­)

Zjavne preto lebo ­"podľa ceny veľkosti to už isto zvládne absolútne všetko­".

ozval sa jeden: priplať
ozval sa druhý: priplať

Ani sa nespýtali čo s tým chce fotiť, či jej ide o kvalitu či o univerzálnosť, ...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(3)
Re: d3200 + 18-55 mm VR vs d5100 + 18-55mm VR | od: zimmr  6.12.201221:47
Co je možná mimo mísu?Chtěl jsem předejít tomu že se ozve nějakej rozumbrada co bude mluvit o kvalitnějším videu.Je tam prakticky rozdíl v pořizování videa.Myslim tím ve výstupu.V rychlejší a praktičtějším přístupu do menu.Také mimo mius je i to že se dotaz byl na 3100 a 5100 a ja odpovídám D90.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Prosím o radu | od: VladimírCh  27.11.20129:58
Chci koupit dceři digitální zrcadlovku, má 14 let a chce se učit fotit. Našel jsem NIKON D5100 + objektiv AF­-S VR DX 18­-55 mm + objektiv AF­-S VR DX 55­-200 mm za 17.000 s DPH. Tělo D5100 je asi dobré jen nevím jestli jsou použitelné dodávané objektivy ? děkuji za odpověď.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: Kikapu2  27.11.201213:02
Spíš než dva zoomy bych vzal univerzál 18­-105 který pokryje většinu potřeb. Přijde ale na to, jak vážně chce holka fotit, ono totiž D5100 má sice parádní výstup, ale pro každou blbost se musí lézt do menu. Když už člověk ví co chce, tak to tak nevadí, ale technicky zaměřený jedinec, který rád dokola zkouší jiné a jiné nastavení spokojený nebude. Jako první foťák bych raději koupil výběhový D90 s podstatně lepsim ovládáním a o něco horším výstupem, focení s ním je určitě větší radost.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: bat1  27.11.201214:28
Řekl bych že hodně záleží na tom jaké má předchozí zkušenosti a jaké dělá pokroky. Po zkušenosti s nějakým velmi pokročilým kompaktem by mohlo být ovládání D5100 krokem zpět ­(tady mi přijde příjemnější i D31­(2­)00 ­), na druhou stranu pokud předtím fotila nějakou mýdlovou krabičkou, může být D90 zbytečně složitá.
U objektivů bych to viděl obdobně, pokud byla zvyklá fotit třeba s UZ i na delší ohniska, bral bych spíš tu kombinaci, pokud ne, 18­-105 bude lepší volba.
Jen nevím jestli se D90 ještě dá sehnat, každopádně za ty peníze co jsem viděl výprodeje je super.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: VladimírCh  27.11.201214:43
Moc děkuji za rady. Našel jsem D90+18­-105 za 18.000 tis, neví jak dobrá je to cena? co říkate na CANON EOS 600D + objektiv EF­-S 18­-135 mm IS stojí asi stejně jak D90.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: bat1  27.11.201215:01
Kdybych to tak v rychlosti srovnal:
600D se mi lépe drží = má lepší grip než D5100, ale mnohem hůře ovládá ­- ovládání Ca zrcadlovek mi přijde ergonomicky proti lidské fyziologii, fakt mi nesedí, ale to je subjektivní.
Co je objektivní:
D90 je tělo vyšší třídy = lepší ergonomie, větší možnosti nastavení, stavový displej, možnost použít i starší objektivy bez vlastního pohonu AF ­(má motorek v těle­), lepší hledáček.
D90 má podstatně lepší snímač z hlediska šumu a DR.
Objektiv 18­-135 v jakékoli podobě ­(výrobce­/bajonet­) je opticky dost velká tragédie, proti tomu N18­-105VR je opticky o dost lepší a za svoji cenu nejlepší seťák v poměru cena­/výkon co lze sehnat.

D90+18­-105 za 18k je imho dobrá cena, N18­-105 bývá v setech cca kolem 5k a 13k za D90 tělo je fajn, v době uvedení stála hodně přes 20k ;­) Nic lepšího v poměru cena­/výkon se imho sehnat nedá.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: bat1  27.11.201215:04
Teď nevím proč jsem u toho gripu zamotal D5100 o kterou už nejde, D90 je i z hlediska úchopu perfektní ­(narozdíl právě od D5100­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: Ganec (867)  27.11.201215:22
> N18?­-105 .. nejlepší seťák v poměru cena­/výkon co lze sehnat

Až na to že najpomalšie zaostruje, nepodporuje video tak ako seťáky bezzrkadloviek, váži skoro pol kila, podľa porovnávacej recenzie je menej kvalitný ako seťák 18­-55, nie je vhodný ani na makro.

Takže ten výkon nie je až taký skvelý ako sa na prvý pohľad zdá...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(3)
Re: Prosím o radu | od: bat1  27.11.201216:56
Bla, bla, bla, měl jsi vůbec něco z toho v ruce?
18­-105 má v celém rozsahu 18­-55 lepší kresbu ­(a to patří ta Ni k nejlepším­), lehce horší je na dlouhém konci což je v tomto srovnání irelevantní. O chlup více vinětuje a aberuje. Na pořádné makro nelze použít žádný seťák, ani ty s marketingovým označením ­"macro­" v názvu. Rychlost AF je naprosto v průměru, ono při rozsahu 18­-105 má zaostřovací člen krapet delší dráhu než u 18­-55 a podobně. Srovnatelný univerzál za takovou cenu neexistuje. 16­-85 to není, ale taky stojí třetinu.
CSC sem netahej, nebo skončíš jako obvykle mimo téma ;)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: busy (3299)  27.11.201217:42
Fotil som s D5100 + 18­-105VR a musim potvrdit ze je to dobry objektiv s dobrou kresbou. Samozrejme drahe L­-kove skla su niekde inde, ale i tak tento 18­-105 mozem s kludnym svedomim doporucit. A pokial chce clovek poriadne makro, najlepsie je pouzit lubovolny objektiv aspon 100mm a k nemu makropredsadku, najlepsie Raynox.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: bat1  28.11.201214:15
Ony ty L skla jsou sice v našich krajích zavedené jako určité zaříkávadlo co tak pozoruju ­(očividně marketing funguje a sázka Ca na to odlišit nějak řady objektivů sklízí ovoce, ostatní výrobci tohle neřeší­), ale nějaký axiom pro kvalitu to není. Třeba macro 100 USM je opticky lepší než macro 100 L USM IS který stojí 2x tolik. A možná bychom našli další takové případy. Ta 100vka macro je asi jediný objektiv co by se mi od Ca pro moje potřeby líbil v poměru cena­/výkon, Ni micro 105VR je sice super, ale taky něco stojí :­(
Na DSLR je na makro lepší použít nějaké kratší světelné sklo a mezikroužky, pokud člověku nevadí práce s manuálem, dá se taková sestava pořídit doslova za pár korun. Předsádka už tady má docela negativní vliv na kvalitu fotek.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: Ganec (867)  27.11.201222:27
> Bla, bla, bla, měl jsi vůbec něco z toho v ruce?
A ty si mal v ruke aj niečo iné ako Nikon?
18?­-105 má možno kresbu dobrú, ale tam to končí.
5x zoom je aj tak na mnoho vecí málo, takže až taký univerzál ­(ako by očakávali záujemci o foťák­) to nie je.
Dnešné profikomapkty vďaka lepšej svetelnosti už zvládajú to isté ako tebou navrhovaná 1 a 1­/4 kilová opacha.

> Rychlost AF je naprosto v průměru
Zrkadloviek?
Lebo bezzrkadlovky sa dodávajú s objektívmi o ktorých potom tvrdia že s nimi zaostrujú najrýchlejšie zo všetkých foťákov s výmennými objektívmi.

Seťák k OMD sa dá kúpiť aj s E­-PM1 za 9900 kč. Okrem rýchlosti je vodotesný, dá sa prepnúť na motorický zoom ­(čo je vhodné u videa­), zvláda makro­/cloese­-up s 0,72x zväčšením a je širokouhlejší. Kvalitou optiky je podobný...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(3)
Prostě | od: m_s  28.11.201211:05
zrcadlovky jsou zastaralé a eané! Kdyby to bylo možné, tak by se měly zakázat a povolit pouze jedinečné kompakty s výměnnými objektivy!
To je zkrácený překlad elaborátu bijce proti těm hnusným zrcadlovkám.

Úplně nejlepší by bylo, kdyby měla slečna možnost si fotoaparát ohmatat a vyzkoušet. Výběr ­"základního­" objektivu by měl být podle dosavadních potřeb a hlavně zkušenností, což bylo zmíněno.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: Kikapu3  28.11.201211:13
Ganec: už si v podstatě ­"o tom píšeme­" dokola ale ty máš zjevně krátkou paměť. Pro osvěžení: obrazový výstup alespoň na úrovni D90 má až poslední řada Olympus a Panasonic, cenově se dostaneš podstatně výš­- za předpokladu hledáčku ještě výš. Na Sony stojí výběr skel za prd, tělo s hledáčkem je samozřejmě hustě předražené.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: Ganec (867)  6.12.201219:39
> cenově se dostaneš podstatně výš

Ani nie, E­-PM2 so setakom a kartou stoji tolko isto ako D90 samotne telo:
http:­/­/www.megapixel.cz­/nikon­-d90
http:­/­/www.megapixel.cz­/olympus­-e­-pm2­-stribrny­-14­-42­-mm­-ii­-r
Má rýchlejšie sériové snímanie ­(8fps je podľa jedného videa fakt sranda­) a dotykové ovládanie ­(čo dnešná mládež ocení viac ako hľadáčik­). Určite sa s ním rýchlejšie naučí fotiť.

Modely s hľadáčikom: G5 stojí len o 1000­-ku viac ­(http:­/­/www.megapixel.cz­/panasonic­-lumix­-dmc­-g5­-telo­) a G3 stojí určite menej

Sony už má aj relatívne lacné sklá ­(napríklad z bezzrkadloviek má najlacnejšie makro­).
Časy sa menia...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(3)
Re: Prosím o radu | od: Cejpatka (273)  6.12.201220:52
Sériové snímání bez autofokusu musí být s Olympusem fakt sranda, stejně jako dotykového ovládání třeba pro focení venku v zimě v rukavicích.
A makro sklo 30mm pro Sony Nex přinese jistě také spoustu humorných okamžiků, jak stíněním, tak plašením živých tvorů při minimální ostřící vzdálenosti cca 4 cm od přední čočky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: lt (574)  6.12.201223:16
Fotiť, alebo cvakať ? Vedieť fotiť totiž málo záleži na samotnej fototechnike ;­) Ovšem ak cvakať, tak to sa dá súhlasiť. Ovšem ja by som sa E­-PM2 vyhol. Buď E­-PM1 alebo E­-PM3.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: bat1  28.11.201212:45
Měl jsem v ruce leccos od Ca, Ni, Px, Fuji, ... , ať už své nebo půjčené, dost věcí od jiných značek na krámě, neboj :­)
Jistě, můžou si pořídit nějaké 18­-200 a podobné uni sklo které na tom bude opticky, zpracováním i rychlostí tragicky :D Tedy snad vyjma Ni18­-200, která podle toho taky stojí. 18­-105 je takové únosné maximum ­(většina lidí beztak víc než 27­-157,5 nepotřebuje a tele nasazuje jen občas­), krom toho je to prakticky 6x zoom, i s těmi počty jsi na štíru ;­)
Se světelností profikompaktů s rozsahem cca 27­-160 to taky není až tak slavné aby se dokázaly přiblížit možnostem D90+18­-105, krom toho lze předpokládat že u seťáku nezůstane. Jako obvykle jsi zase mimo téma, já nic nenavrhuju, jen srovnávám kterou DSLR sestavu z výše jmenovaných, tak proč sem motáš kategorii kterou nechtějí? ;­)
CSC jsou fajn, než většinu v této cenové kategorii zapneš, už ostřit ani nepotřebuješ :D Takže nějaké tahání se o desetiny sekundy rozdílu v rychlosti jakou projede AF člen seťáku svůj rozsah je bezpředmětné. Jinak si uvědom, že základní objektiv pro m4­/3 CSC je z principu věci konstrukčně jednodušší a menší než pro APSC DSLR, takže tady srovnávat hmotnost a cenu je jako srovnávat jabka a hrušky. Pokud se někdo z nějakého důvodu rozhodl pro APSC DSLR, CSC ho fakt nenadchne. Jinak při potápění s tím vodotěsným objektivem přeji hodně štěstí ;)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: Ganec (867)  27.11.201215:12
Kúp si radšej 15 sudov piva .. tiež stoja približne toľko isto... :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(3)
Re: Prosím o radu | od: VladimírCh  27.11.201215:21
Díky za rady mam v tom jasno, půjdu do D90+18­-105.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosím o radu | od: Petr RUMPERTESZ  27.11.201218:19
Podle mě taky super volba ;)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Snímač Nikon 3100 a Nikon D5100 | od: Tilia  22.10.20129:28
Ve výše uvedených příspěvcích jsem se dověděl mnoho zajímavého.Mimo jiné,že Nikon 5100 má stejný snímač,jako Nikon D7000.Moje otázka ale zní jaký je rozdíl mezi snímačem Nikonu D3100 a D5100.Objektiv Nikon 18­-105 VR.Nejde mně o počet megapixelů u těchto přístrojů,ani o kvalitu videa.Jde o porovnání snímačů,jsou­-li stejné a kvalitu výsledných fotografií.Úchop a různá vylepšení v menu,držení a ovládání,rovněž neřeším.Pokud by byly tyto snímače rovnocennné,tak mně jako amatérovi plně vyhoví D3100.Pakliže je značný rozdíl ve výsledné fotografii v rozdílnosti snímačů,pak bych uvažoval o D5100.Nikon D7000 i když bych po něm sáhnul velmi rád,je mimo můj rozpočet.Jinak prodavači v obchodech tvrdí,že kvalita snímačů D3100,D5100,D7000 je stejná.Prosím o názor na uvedené snímače.Děkuji.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Snímač Nikon 3100 a Nikon D5100 | od: Milan Šurkala (5453)  22.10.201210:16
Kvalita snímačů není stejná, každopádně ten v D3100 rozhodně není žádný propadák. O 2MPx nižší rozlišení není žádný problém, se šumem na tom není špatně, má však slabší dynamický rozsah. Nejsou to dramatické rozdíly, ale při výraznějších úpravách RAWů jde vyšší kvalita snímače z D5100­/D7000 poznat ­(člověk má o něco více prostoru na hraní­). Na běžných fotkách ­(zejména v JPEGu­) to člověk ve většině případů nemá šanci poznat, při větších úpravách ano.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Snímač Nikon 3100 a Nikon D5100 | od: Petr RUMPERTESZ  22.10.201213:20
Tak jak bylo uvedeno výše, snímač v D5100 má navrch především v dynamickém rozsahu což je ­(spolu se šumem­) nejdůležitější parametr snímače. Na rozdíl od přesvědčení marketingových oddělení různých foto firem, kterým se úspěšně podařilo vnutim lidem do podvědomí, že víc megapixelů = víc adidas, je tohle opradvu ten parametr, který něoc říká o budoucí kvalitě fotografií. Srovnání v laboratorních podmínkách můžeš najít na www.dxomark.com. Tento paramatr se s jednotlivými generacemi čipů vylepšuje ­(na rozdíl od počtů megapixelů­) velmi málo, ale nějaký rozdím mezi D3100 a D5100 opravdu je. Snímač, který je v D7000, D5100 a spoustě NExů od Sony se hodně povedl. Ten v D3100, avyložený propadk není. Pokud řešíš každou korunu, tak radši D3100 a přikoupit pevná skla 35, 50 a 85 mm se světelností 1,8...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Snímač Nikon 3100 a Nikon D5100 | od: Iudex (801)  22.10.201213:49
Veľmi zjednodušene platí: D3100 a D5100 majú podobnú ergonómiu, ale líšia sa snímačom, D5100 a D7000 majú rovnaký snímač, ale líšia sa ergonómiou. 16 MPix CMOS v Nikonoch 5 a 7 rady ­(od Sony­) je jedným z najlepších senzorov v bežných ­(APS­-C­) zrkadlovkách, 14 MPix z D3100 je taký priemer. Ako Ti už písali, najdôležitejšie pre snímač je, ako šumí a aký dynamický rozsah zvláda ­(a spolu s kvalitou objektívov je to kľúčové pre výslednú fotku­) a ten z D5100­/7000 je v tomto špička. Rozdiel medzi 3100 a 5100 je 80 eur, za to nekúpiš ani setový objektív 18­-55, tak nemá moc zmysel ísť do starého ­(už len vypredávaného­) modelu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Snímač Nikon 3100 a Nikon D5100 | od: Tilia  22.10.201218:03
Chci Vám všem,za Vaše názory poděkovat,bude to Nikon D5100.Určitě přispořím.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
číslování fotek | od: Renata Dolejšová  22.10.20128:28
Dobrý den,
mám problém. Mám Nikon D5100 a když z něj stáhnu fotky, další se začnou číslovat znovu od 1 jde někde nastavit, aby se v číslování pokračovalo pořád dál.
Děkuji za odpověď
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: číslování fotek | od: lt (574)  22.10.201212:38
Pozri navod k Nikonu, strana 162 ­(anglicka verzia­), treba nastavit File Number Sequence na ON ­(bohvie preco to ma nastavene default na reset­) .. inak ja radsejpouzivam citacky a subory si skopirujem, aspon sa nemusim otravovat s roznymi pofidernymi softami vyrobcov fotakov ­/zvacsa s nimi clovek len zbytocne bojuje ­/.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
nikonD5100 | od: branislavP  17.10.201222:08
prosim o radu. mam nikonD5100. v počitači mam nainštalovane všetko, čo som k aparatu dostal a aj napriek tomu mi zabery fotene do RAWu počitač nestiahne. JPG ide bez problemov. akonahle nastavim RAW a robim zabery pri stahovani mi do PC neprejdu. vôbec sa tam neobjavia. ak ich v aparate presuniem do JPG tak prejdu, ale z horšou kvalitou. vie mi niekto poradit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: nikonD5100 | od: Milan Šurkala (5453)  17.10.201222:25
Pokud to stahujete pres Nikon Transfer, tak ten tusim RAWy neprenasi. Je nutno to stahnout klasicky jako z USB flashky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: nikonD5100 | od: branislavP  8.11.201213:29
pan šurkala. vdaka za radu. cez nainštalovany program k tomuto aparatu prenos do PC nešiel. cez nikon transfer som to stiahol ale neotvoril. pisal som do nikonu a poslali mi najnovši inštalačny program. stejna chyba sa opakovala. ked som v aparate preniesol z rawu do jpg tak to išlo normalne, ale na ukor kvality. Nedopatrenim som do nikonu založil inu kartu, ktoru použivam v malom panasonicu TZ10. bol som velmi prekvapeny, ale všetky zabery aj z rawu aj z jpg mi normalne prešli, dali sa otvorit a aj po uprave som ich nemusel presuvat z rawu do jpg pre uloženie do priečinla v mojom fotoarchive. napisal som do nikonu a potvrdili mi ,že karty EMTEC aj ked su nikonom uznane, nespolupracuju s aparatom a z toho vznikol aj moj problem s prenosom foto v rawe do PC. zverejňujem to ako skusenost pre ostatnych majitelov NIKONU D5100. použivat len karty vyrazne doporučene vyrobcom. ­/ tu kartu EMTEC SD HC CLASIC 4 mi mi dal k aparatu predajca! ­/aky je vaš nazor na tento problem? dakujem.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: nikonD5100 | od: Cejpatka (273)  8.11.201221:45
Nejsem sice pan Šurkala, ale zkusím poradit. Je ve fotoaparátu nainstalovaná poslední verze firmware 1.01? Pokud ne, tak aktualizovat ­- viz https:­/­/nikoneurope­-cz.custhelp.com­/app­/answers­/detail­/a_id­/50695 Pokud to nepomůže, tak nezbude nic jiného než kartu EMTEC nepoužívat a vrátit ji prodejci, neboť karty EMTEC výrobcem doporučené jako testované nejsou ­- viz návod str. 207, kde jsou uvedeny pouze značky SanDisk, Toshiba, Panasonic, Lexar.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: nikonD5100 | od: branislavP  8.11.201223:33
vdaka za prispevok. mam tutu verziu filmware nainštakovanu. asi ste si nevšimli,že som v svojom prispevku konštatival, že pri zmene karty mi všetko funguje ako ma. ta karta proste neide len vo formate RAWu. v JPG je bez problemov. nemusim ju vratit ,pretože mam aj ine apatary kde ta karta funguje, lebo v nich RAW nemam. ja som len chcel vediet od pana šurkalu podstatu toho nefungovania spoluprace karty a aparatu, teda trochu teorie pre lepšie pochopenie problemu. vaš prispevok ci cenim, lebo každa nova skusenost je dobra. fotografujem už 55 rokov a v nojom veku, je už tažšie chapat tie digitalne procesy a venujem sa viac fotografovaniu, počitač beriem ako zariadenie na archivaciu mojich fotografii.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: nikonD5100 | od: Milan Šurkala (5453)  9.11.20120:08
Proč to nefunguje, těžko říct. Ale třeba mi na D5100 téměř nefachala karta od Transcendu. Více než 10 fotek to nedalo, ale tam to bylo i starším firmwarem. Je možné, že fotoaparát je odladěn na nějaký řadič a jiní výrobci třeba používají jiný a pak to dělá problémy.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: nikonD5100 | od: branislavP  9.11.20120:28
dakujem za vaš nazor. pre mňa je hlavne,že mi to už funguje tak, ako ma. s takymto problemom som sa ešte nestretol a hlavne predajcovia by mali vediet aky druh karty je do aparatu doporučeny vyrobcom. ta karta mi nornalne išla. problem nastal, ked som prešiel na format RAWu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
D7000 vs D5100 | od: Petr RUMPERTESZ  11.9.201221:31
2 roky jsme majitelem D7000 a do fotokroužku jsme nechal před rokem koupit D5100. Kvalita fotek je díky totožnému snímači také totožná. Pokud někdo plánuje koupit zrcadlovku a nikdy neučinit žádnou další investici ­(např. chudý student­), D5100 je určitě dobrý kompromis. Pro toho, kdo to s focením myslí alepsoň trochu vážně, ale určitě D7000. D5100 totiž představuje opravdu kompromis a ergonomie ovládání, jakožto i některá omezení ­(jako např. X­-sync čas­) jsou pro vážnější focení dosti značná.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Rybí Oko | od: Lulelála  20.8.201215:33
Mám dotázek!

Bohužel nemám zatím penízky abych si pořídila objektiv ­"fish eye­" neboli rybí oko...a tak se chci zeptat, zda existuje na Nikonu D5100 alespoň nějaký podobný efekt,který se dá ale zapnout PŘED vyfocením fotografie a ne až PO, kdy fotografii pomocí EFFECTU Rybí Oko lze jen nehezky přiblížit a rozmazat ?

Předem děkuji za pozornost, L. :­))
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Rybí Oko | od: Lulelála  20.8.201215:49
Za ­"odpověď­",jsem měla na mysli samozřejmě :DD
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Rybí Oko | od: Milan Šurkala (5453)  20.8.201215:51
Základní otázkou také je, zda se Vám na rybím oko líbí efekt rybího oka nebo i ta obrovská šířka záběru. Efekt aplikovaný na fotografii je vždy jen softwarová úprava a nic víc nezískáte, v Live View režimu by se to ale tuším mělo zobrazit i před vyfocením fotografie ­(degradující vliv na fotku ale bude totožný­). Pokud jde i o šířku záběru, tak tady to prostě bude chtít koupit ten objektiv nebo to složitě skládat pomocí panoramat a stejně to nebude ono. Nelze mít nadupané BMW za cenu základní Fabie...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Rybí Oko | od: bat1  20.8.201215:54
Třeba mě někdo opraví, ale předpokládám že pokud toho efektu nedosáhneme opticky = objektivem, je úplně jedno kdy aktivujeme nějakou funkci která takový efekt nasimuluje elektronicky, jelikož se jedná pořád o jeden a ten samý postproces. Pokud to zapnu předem ve foťáku a nebo udělám v kompu v editoru bude imho pořád to samé, samozřejmě kvalita se může dost lišit podle použitých algoritmů...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Rybí Oko | od: Milan Šurkala (5453)  20.8.201216:00
Máš pravdu. Jinak objektiv typu rybí oko se na D5100 dá koupit za docela příznivých ­6-8 tisíc od Samyangu. Vzhledem k tomu, že objektiv má velmi krátkou ohniskovou vzdálenost a bude se používat většinou pro snímání při vyšších clonách, nebude problém ani s manuálním ostření ­(tento objektiv nepodporuje automatické ostření­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Rybí Oko | od: Petr RUMPERTESZ  11.9.201221:21
Jdi do Samyangu ­- optická kvalita dobrá, cena výborná a autofokus na tak krátkém ohnisku nepotřebuješ, takže ti jeho absence problém dělat nebude.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
doba samospouste | od: kecupek (1)  12.8.201217:20
nikde ve fotaku nevidim moznost menit doby samospouste. Na vyber bez dalkoveho ovladani je pouze 10s. V recenzich a testech vsak vsichni uvadi moznost i dalsich casu, napr. 2s. Je to vec firmwaru? Na strankach nikonu je nejnovejsi 1.01, ktery ve fotaku mam. pokud nekdo vi, kde lze nastavit i dalsi casy pls dejte vedet. diky
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Nikon D90,5100,3100,3200 | od: tilia  5.8.201222:34
Dobrý den,pane Šurkalo.Vlastním Nikon D50,který bude pomalu dosluhovat a tak začínám vybírat opět Nikon.Přečetl jsem kde co o výše uvedených přístrojích,údajně i to,že snímač na D5100 má i Nikon D7000­-je­-li to pravda nevím.Nikon D90 má zase starší snímač,ale motorek v těle jao D 50,ale to bych oželel a už taky končí,zrovna jako asi D5100.Který z uvedených fotopřístrojů podle Vašeho názoru má nejkvalitnější fotky.Fotím přírodu,krajinky,protisvětelné scény v přírodě,pohyb psů,cyklistika,turistika. Děkuji.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: Milan Šurkala (5453)  5.8.201222:56
No, D5100 a D7000 mají kvalitnější snímky než D90 ­(nižší šum i přes vyšší rozlišení, takže i skutečné rozlišení je vyšší, mají i lepší dynamický rozsah­). Dalším kritériem je ovládání, které je u D5100 podprůměrné, D7000 je v tomhle mnohem lepší, D90 bych v tomto hodnotil ­(alespoň pro mě­) nejlépe. Osobně bych doporučil D7000, tím ale nechci říci, že ty ostatní jsou špatné.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: bat1  6.8.20121:07
Milane, co ti přijde na D90 z hlediska ovládání lepší než na D7000? Když pominu fakt, že ta těla jsou téměř identická včetně rozložení ovládacích prvků, pak D7000 má navíc vytažených spoustu užitečných funkcí na přímý ovladač... Krom rozložení ovladačů se z hlediska přímého přístupu k funkcím v podstatě vyrovná profi D300...
Jako stěžejní bych pak viděl rozdíl v AF modulu a 2 sloty s podporou UHS­-I karet u D7000, tuším i životnost mechanických prvků proti D90 zlepšili. Mě přijde D7000 pokud ne o půl třídy jinde, pak alespoň jako slušná evoluce tím správným směrem... Ono vzhledem k tomu jak se D90 povedla museli přijít s něčím hodně slušným aby nalákali zákazníky na nové tělo. Ačkoliv když se podívám na 50D­->60D u Canonu, jde to i s výrazným downgrade a lidi jim jsou za to ochotní dát nehorázný peníz :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: Milan Šurkala (5453)  6.8.20129:59
D90 mi přijde být trochu srozumitelnější pro začátečníka ­(naučil jsem se ji ovládat bez toho, aniž bych se musel dívat do manuálu­), D7000 je trochu komplikovanější, ale věřím, že až ovládání přejde do krve, bude na tom velmi dobře. Osobně jsem s oběma fotoaparáty měl čest nějaký ten týden fotit a s D90 se mi fotilo o trochu příjemněji než s D7000.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: bat1  6.8.201212:43
Mě to tak nějak nepřijde, ale to je asi síla zvyku, je pravda že proti tělům nižších tříd je to dost rozdíl. Jinak je ale ta přímost a rychlost ovládání docela návyková :­) D90 se mi určitě o něco lépe drží, nevím co vedlo designéra gripu k té ostré hraně u nových modelů, ale zasloužil by kopnout do zadku...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: Petr RUMPERTESZ  11.9.201221:24
Dost blbý argument ­- D7000 má na amatérskou zrcadlovku hodně dobré, téměř dokonalé ovládání,a le úplný začátečník tak nějak bude muset proniknout do toho, k čemu to vlastně je.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: tilia  6.8.20127:29
Díky Vám všem za Vaše rady a postřehy.Je v tom jeden problém,že D7000,je už mimo můj rozpočet.Tak budu vybírat jen z fotoaparátů D90,5100,3100,3200.Jasně,že půjdu do krámu si vzít aparát do ruky,to je taky podstatné,ale asi se rozhodnu mezi D90 a D5100.Jinak moje D50,mně jako amatérovi plně vyhovovala.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: Kikapu1 (566)  6.8.20128:04
pokud jste na svoji techniku opatrný ­- asi ano, když ještě máte D50 ­- tak Vám možná až tak jednoduchost D5100 vadit nebude, výhodou oproti D90 je kromě lepšího snímače i obrovský posun v použitelnosti videa. Pokud Vás ale video nějak netrápí a oceníte i mnohem kvalitnější tělo, tak D90 je jasná volba ­- oproti D50 veliký skok ve výstupu, ten snímač má takový náskok, že na jeho parametry dodnes nedosáhne žádný Canon s APS­-C. Mimochodem, oproti D7000 se D90 podstatně lépe drží, protože D7000 má grip který asi navrhoval markýz De Sadé, zvyknout se na něj prostě nedá.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: bat1  6.8.201212:31
Hlavně absence stavového displeje a ostřícího motorku je u nižších řad poměrně výrazný handicap. Tady to vzhledem k financím vidím jasně na D90, leda by tyhle dvě věci oželel. Teď si nejsem jistý jak je na tom D50 s hledáčkem v porovnání s dnešními nižšími modely, možná by to byl taky krok k horšímu.
Já jsem si na grip D7000 zvykl celkem v pohodě, sice za tu poměrně ostrou hranu vepředu by někdo zasloužil, ale ještě mi celkem sedí. D90 má ale příjemnější držení, to je bez debat. Třeba C 50­/60D se mi taky drží podstatně líp, ale tam jsou zase vyloženě debilně umístěné některé ovládací prvky :­)
V tomhle mi přijde podstatně horší grip na D5100, tam je tvarovaný ještě sadističtěji a do ruky mi fakt nesedl. Možná pro někoho s menší rukou by to šlo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: Ganec (867)  7.8.20128:26
> Jinak moje D50,mně jako amatérovi plně vyhovovala.

vcera som napisal clanok preco sa oproti D90 oplati za D7000 priplatit:
http:­/­/dusanhaluska­-photography.webnode.sk­/news­/su­-novsie­-fotaky­-lepsie­-cast­-2­-oplati­-sa­-d90­-­/

Inak to ze mas stary Nikon neznamena ze si nemozes kupit nieco ine. Zopar dovodov na zmenu je napisane napriklad v clanku ­"Why I bought the Olympus E­-M5 instead of Nikon D7000?­":
http:­/­/madovertech.blogspot.in­/2012­/06­/why­-i­-bought­-olympus­-e­-m5­-instead­-of.html
Chlapik mal podobne ako ty starsi model ­(D40­) plus zopar objektivov navyse.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(6)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: bat1  7.8.201212:18
To jsou hlody místama v tom článku člověče :­) Ono se sice za D7000 proti D90 připlatit vyplatí, ale hodně záleží na způsobu použití. D7000 je sice ve všech parametrech kromě úchopu o něco lepší, ale cenový rozdíl je dost značný, momentálně nějakých 22k vs 14k, a to už stojí na běžné focení sakra za zvážení. Řekl bych že třeba pro tebe by to z fotografického hlediska velký význam nemělo.
To znamená, protože vzhledem k tomu, že ušetří za nové příslušenství k tělu nic lepšího v poměru cena­/výkon nenajde. Teda, on by nenašel ani bez ohledu na příslušenství, leda tak u pentaxu :­)
Přijde mi vtipné, jak tam ten týpek co měl 18­-200 brečí nad tím, jak je 85­/1,4 a 200­/2 drahá, notabene když tam nezmínil cokoli adekvátního od Oly :­) Ale budiž mu přáno, když mu nevadí to krkolomné rozmístění ovládacích prvků u EM5, já bych s tím po čtvrthodině focení fláknul o zem. Ještě že je hořčíková a bez mechanických částí... Nebo možná právě proto? :D
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: Kikapu1 (566)  8.8.20121:52
slovensky: Aj pre takých slnko svieti...
Olympus: iso 700, DR 10,6 EV
Nikon: iso 1170, DR 13,9
osobně jsem byl velký optimista poté, co jsi někde postnul test na techradar, ale teda čím to měřili a jak, to netuším, ve skutečnosti je OM­-D potvrzením naprosté nedostatečnosti 4­/3­- tento formát může konkurovat leda veteránům, či kompaktům, ale na APS­-C se nechytá, natož na vrchol třídy v podobě 16mpix snímače od Sony...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: Ganec (867)  8.8.20126:39
v tom clanku pisem o zastaralej D90, ktora vobec nevyuziva senzor tak ako by sa dalo. Porovnaj si DR na ISO 200:
- D90: 8.3 EV ­(http:­/­/www.dpreview.com­/reviews­/nikond90­/22­)
- E­-P1: 9.1 EV ­(http:­/­/www.dpreview.com­/reviews­/olympusep1­/19­)
A ked si na stranke http:­/­/www.dpreview.com­/reviews­/olympusep3­/15 porovnas E­-M5 a D7000, tak tiez DR vyuziva viac.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(5)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: Kikapu1 (566)  8.8.20129:00
Ganec: mám pocit, že jsi zamrzl ve věku kolem dvanácti let, kdy si každý hájí do krve to svoje jako nejlepší... Jestli jsi to nepostřehl, tak Olympus a Panasonic dělají foťáky na hraní, Nikon na focení. Prober se, výstup jakéhokoliv 4­/3 foťáku je v porovnání s APS­-C tragický, zbytečně spamuješ a jsi již tradičně naprosto mimo téma.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(1)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: Ganec (867)  9.8.201218:09
Omyl: fotit sa da hocicim, dokonca aj kompaktami, ked to niekto vie.
Panasonic a Olympus robia fotaky pre vsetkych ludi, Nikon len pre sportovych reporterov.

Preber sa ty: ked si na dpreview porovnas JPG vystup napriklad najlacnejsieho E­-PL1 s hociakym APS­-C Nikonom ­(moze mat aj viac megapixlov­), tak ma viac detailov.

Nikonu u APS­-C davno usiel vlak
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(5)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: m_s  9.8.201218:39
Mno, hlavně se nezmohl ani jeden ten výrobce na pořádnou zrcadlovku ­(mimo řady E­). A to je zároveň největším ­"zločinem­" Nikonu, že si dovolí vyrábět zastaralé zrcadlovky, když vrcholem ergonometrie je přeci komponování snímku v napřažených prackách žmourajíce na Sluncem osvětlený displej...
Pan a Oly si svůj formát úspěšně sami zakopali, osobně nemají co nabídnout, tedy mimo toho nejhoršího, co lze zkombinovat z DSLR a kompaktů.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(2)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: Ganec (867)  9.8.201218:44
> Nikonu u APS?­-C davno usiel vlak

Tuto vetu som nechcel odoslat .. len som mal na mysli ze za posledny rok vydali len jeden model, aj to lowend ktory nic noveho neprinasa. Ich najvykonnejsi APS­-C model je vlastne z roku 2007. Som zvedavy cim sa predvedu v septembri na Photokine.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(3)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: Kikapu1 (566)  9.8.201219:02
Ať je to jak chce, spamuješ ve vlákně, kde tvé názory o jedinečnosti CSC asi moc tazatele netrápí... Podezření získalo jasné obrysy 100% jistoty ­- nejsi soudný člověk, svou zapšklou averzi na Canon si rozšířil na DSLR všeobecně, debata s tebou postrádá smysl, vytváříš své vlastní pravidla a nutíš je jako absolutní pravdu svému okolí. Vše se točí kolem základního axiomu ­- DSLR jsou dinosauří přežitek a CSC je brzy nahradí, stačí zbytek světa přesvědčit o tom, co ty už dávno víš, totiž že CSC už jsou ve všem podstatném lepší. Má­-li někdo za to, že tomu tak není a za podstatné považuje něco jiného, plete se a ty ­- pokud bude dostatečně rozumný ­- mu to rád vysvětlíš. Ach jo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(4)  nízká(1)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: Ganec (867)  9.8.201219:16
sorry ale tvrdenie ­"výstup jakéhokoliv 4?­/3 foťáku je v porovnání s APS?­-C tragický­" je vyslovene klamstvo

.. alebo provokacia?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(5)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: bat1  9.8.201223:52
Ty jsi srandista :­)
K čemu vydávat miliardu klonů furt toho samého jen aby byla jakože novinka? Jasně, Pana, Oly, a v podstatě i Ca to tak ­(imho zbytečně­) dělají. V rámci třídy nemá momentálně ve vyšším lowendu a střední řadě Ni moc co měnit...
Na D7000 nic víc než kosmetické změny udělat nejdou ­-> lepší čip neexistuje, lepší AF tam nedají kvůli profi řadě, z hlediska ergonomie si taky profi řadu podkopávat nebudou ­(i když se nedá říct že by za D300 nějak zaostávala­), můžou maximálně vylepšit video a přidat nějaké stupidní featury které nikoho seriozního nezajímají.
To samé je to u D5100, mohli by teda něco udělat s tím tělem které se fakt blbě drží ­(i když třeba pro někoho s malou rukou proč ne­), ale jinak tam kvůli ostatním modelům taky nic moc dělat nemůžou.
Jediné dva modely co mělo smysl měnit byly D3100 a D300s, u nižšího přišel zástupce v podstatě perfektní ­(vzhledem ke skupině na kterou je cílen­), profi nástupce bych očekával v nejbližší době pokud Ni nechce profi APSC odepsat.
Jsi fakt jak malé děcko které kope kolem sebe do čeho může jen aby si prosadilo svoje :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: lt (574)  10.8.201210:29
Hmm, snimac D7000 je asi tak 50 levelov nad urovnou E­-PL1 snimacu a dalsia vec je, ze asi jedine relevantne porovnavanie rozlisenia 2 roznych snimacou je dierkovou komorou.
Nechapem ale dost dobre, k comu tieto pokusy o flame .. nie je snad dolezitejsie sa zaoberat do hlbky technikou fotenia, kompoziciou, vyhladavanim objektov na fotenie, nez neustalym vzrusovanim sa na tym, ze ten alebo onen vyda novy fotak ? Mna napriklad daleko viac zaujme ked tak nove sklo, ked uz ide o techniku.
Nema vobec ziaden vyznam riesit rozlisenia snimacov a ich ISO citlivost , pretoze v realnom svete, dobra fotka ­/okrem samozrejme fotografa­/ potrebuje 2. zakladne veci .. jedna je sklo, a ta druha, asi 100x dolezitejsia, je svetlo. Spickove fotky sa neriesia vysokym ISO, ale bleskom a­/alebo stativom. Domnievat sa, ze ak mam fotak s ISO32000 a stabilizaciou 5EV, tak nepotrebujem uz nic viac je stale velmi naivne :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: bat1  6.8.20121:47
Stejný snímač mají D5100 a D7000 ­(a spousta dalších, jako Pentaxy K­-5 a K­-30 či 16Mp Sony­), snímač u D90 je starší, ale ne o tolik horší. Kvalitnější výstup tak budou mít oba novější kousky, ale zásadní rozdíl to proti D90 není.
Jinak AF motorek v těle mají oba modely střední třídy, tedy D90 a D7000, stejně jako stavový displej.
Hlavní přínos D7000 proti D90 bych viděl v AF modulu, 2 slotů pro UHS­-I karty a lepší přímý přístup k funkcím. D90 je zase za hubičku, tak je na zvážení zda ta přidaná hodnota D7000 za ty peníze stojí. Pro mě třeba ano :­) O D5100 bych po D50 neuvažoval, to by mohl být z hlediska ergonomie krok zpátky, stačí si jí zkusit vzít do ruky někde na krámě.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: fotodj (6)  8.8.20129:01
Taky jsem váhal a nedokázal jsem se dlouho rozhodnout. Nakonec jsem se rozhodl pro D5100 v setu s objektivem 18­-105mm protože má snímač z D7000, a přitom je levnější. Navíc jsem využil slevu od Vodafone na 20% z veškeré nabídky Nikonu, takže byl skoro za cenu D3100 :­) Proto jsem si dovolil přikoupit i pevné sklo 50mm­/F1,8. Jsem z něj nadšený, hlavně z fotek co z něj lezou :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: Ganec (867)  8.8.20129:17
Uz mas aj tu 50­-ku? Lebo starsia 50­-ka ­(lacnejsia­) nemala motorcek a tak by ti s D5100 nezaostrovala.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: fotodj (6)  8.8.20129:45
Ano. Je to AF­-S NIKKOR 50mm 1:1.8 G a je s D5100 kompatibilní a vše funguje.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: lt (574)  8.8.201210:11
20% na cokolvek od Nikonu ? Vau .. parada!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: fotodj (6)  8.8.201211:33
Teď na to koukám, a už mají jen 15% slevu na cokoliv od Nikonu, viz: http:­/­/e­-prodejna.eu­/clanky­/596883
Tam jsem si podle návodu objednal ­(sleva není automaticky­) a na email mi přišla objednávka od oficiálního českého distributora nikon.cz Žádný šedý dovoz, originál. Jen dodávka chvíli trvá.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90,5100,3100,3200 | od: Viktoria  21.8.201211:40
Jakou mají dodací lhůtu, jeslti se můžu zeptat ??
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
D90xD5100?? | od: zimmr  15.7.201220:41
Dobrý den,Mám fotoaparát D 40 a chtěl by si pořídit novy. Na výběr mám D5100 D90.dá se to nějak porovnat?Vim že na netu je hafo srovnání ale jde mi spíše o srovnání uživatelu co s tím maji zkušenosti.Předem děkuji
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: D90xD5100?? | od: bat1  6.8.20121:34
D5100 má o chlup navrch v kvalitě výstupu díky novějšímu snímači, ale jinak je to nebe a dudy. D90 je sice starší, ale pořád je to o třídu vyšší řada, což je cítit při prvním uchopení do ruky. Z hlediska ergonomie a v určitém směru i možností se to srovnat nedá, D90 je jiná ­(vyšší­) liga. Doporučím oba někde vzít do ruky, víc to komentovat není třeba ;)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
k-30,slt a-57 | od: golce  10.7.201219:03
Chysta se recenze P K­-30 a Sony slt a­-57 oboje vypadá zajímavě třeba o této Sony se tady moc nepíše má tady někdo zkušenost dokonce tady někdo psal rychlost pistolníka ostrost slepce to je to tak špatné?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: k-30,slt a-57 | od: Kikapu1 (566)  10.7.201219:16
To jsem psal já o kombinaci SLT A­-55 + Tamron 28­-75­/2,8. Vzhledem k tomu, že břitvoidně ostré fotky jsem neměl ani se seťákem, ani s pevným sklem Minolta 50­/1,8, tak si dovoluji neúspěch přičíst na vrub AF modulu schovaného za šikmým polopropustným zrcátkem. Kdysi tento koncept vyzkoušel Canon na jedné kinofilmové zrcadlovce právě kvůli rychlosti sekvenčního snímání a koncept záhy opustili ­- třeba měli taky problémy. Je to škoda, protože jinak je SLT skvělý nápad.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: k-30,slt a-57 | od: busy (3299)  10.7.201219:36
Nemohol to byt len problem front­/back fokusu ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: k-30,slt a-57 | od: Kikapu1 (566)  10.7.201220:04
taky jsem si to myslel, tak jsem si vytiskl testovací obrazec a vše bylo O.K. ­- ovšem v reálu je máloco tak dokonale kontrastní, jako černé čáry na bílém papíru a úměrně tomu stály i fotky z reálu za prd
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: k-30,slt a-57 | od: aesace (25)  11.7.20128:06
No ja som presne tento problem mal s Nikonom D5100 + 18­-105. Pri testovacich fotkach vsetko OK, ale pri realnych fotkach ziadna nebola ostra. Reklamoval som ho, a ani servis si s tym nevedel rady. Preto kvoli tej ostrosti a aj servisu som si povedal, ze skusim nieco uplne ine..Preto som chcel ten Sony A57. Doposial som mal Pentax­-keby nemal problemy s FF­/BF pri kazdom objektive, tak pri nom zostavam, lebo ostrost po vystelovani bola vzdy vyborna..Lenze uz som na to nemal nervy a predal vsetky skla a Sony mi osobne v sucasnosti pride ako perspektivnejsi bajonet, kedze sa nan vyraba viac objektivov ako na Pentax.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: k-30,slt a-57 | od: golce  11.7.201218:22
Třeba se nám redakce chytne a udělá redakční test mě se nezdá že NEX5,7 je přece o třídu níž než A57 kolik musím tedy invastovat do foto aby ostřil a fotil z komentářů zní nikon canon pentax sony v ceně 20tis neostří nefotí poradte
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: k-30,slt a-57 | od: Kikapu1 (566)  11.7.201222:02
Sony NEX jsou CSC aparáty které nemají samostatný AF modul ­(stajně tak Samsung NX, Panasonic a Olympus micro4­/3­) a le ostření probíhá vyhodnocením kontrastu scény snímané přímo ze snímače. Je to metoda naprosto přesná, žel zatím neexistuje jediný model s použitelným kontinuálním ostřením. Problémy s AF jsou velmi rozšířené a foťáky ostřící rychle a přesně bývají drahé jak čert ­- u Canonu třeba 7D, u Nikonu až D300s, Pentax bezproblémový model nemá vůbec a Sony patrně až full frame A850 ­- koncept SLT zřejmě vylučuje přesný AF. U Nikonu existuje vzácnost a to D90, nečetl jsem, že by někomu AF blbnul. Dost mně překvapuje, že někomu neostřil dobře 18­-105, já si na něj ­-kromě rychlosti­- nemohl stěžovat. Pokud člověk nebazíruje na videu tak bych doporučil právě Nikon D90, nebo bazarový kus třeba od Canonu 40D, to je maso, rychlý k tomu, lepší než stávající 60D. Nebo pokud není potřeba fotit proti běžící děti, nebo natož psy, tak holt CSC, tam je přesnost snová.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.