Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D5200: základ na steroidech

21.3.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Do rukou se nám dostala rovněž nová low-endová zrcadlovka Nikon D5200. Ta zvýšila své rozlišení na 24 megapixelů, přišla ale také s novým systémem měření expozice a AF systémem se 39 ostřícími body. Jaká tedy D5200 vlastně je?

Výdrž baterie


Fotoaparát využívá služeb Li-Ion akumulátoru EN-EL14, jehož napětí je 7,4V a kapacita 1030 mAh. Udávaná výdrž je na 500 snímků, což je standard této třídy. Patrně z důvodu použití Live View režimu pro některé testovací jsem se k tomuto číslu zdaleka nepřiblížil, většinou jsem se pohyboval těsně pod 400 snímky na jedno nabití. A to u zrcadlovky opravdu není mnoho. Ostatně, když se podíváte na akumulátor, svou "velikostí" moc důvěry nevzbudí.


Zobrazení displeje


3,0" LCD má vysoké rozlišení 921.600 bodů (640×480 pixelů) a jeho výhodou může být také to, že je plně polohovací. Zobrazení displeje zahrnuje spíše menu nabídky, neboť u zrcadlovek se většinou fotí přes hledáček a displej se používá více k zobrazování již vyfocených snímků a nastavování než k pořizování fotografií. Základní informační menu ukazuje expoziční čas, clonu a citlivost, dále tu najdete ostřící body a dva řádky s nastaveními. K nim se ale musíte doklikat přes tlačítko "i" (pro zaktivnění jedné z položek ze spodních dvou řádků). K nastavování nelze využít roller, musíte si to rozkliknout tlačítkem OK a šipkami vše nastavit. Vpravo vidíte nastavování expozice, ani zde nelze použít roller a musíte si to proklikat.


Live View režim ukáže náhled snímku, ve spodním řádku jsou expoziční nastavení, nahoře pak některá další nastavení. Stiskem tlačítka "i" se opět dá doklikat k menu s nastavením několika základních vlastností fotografování.


Hlavní menu je rozděleno na šest záložek. První se věnuje režimu prohlížení snímků, druhá pak základním fotografickým nastavením jako je např. ISO citlivost. Už tradičně je tu velmi složité a komplikované přenastavování automatické a ruční ISO citlivosti.


Ve třetí záložce naleznete spoustu dalších fotografických i technických nastaveních dělených podle písmen a v rámci jednotlivých písmen ještě číslicemi. Možnosti nastavení jsou poměrně bohaté.


Čtvrtá záložka si bere na paškál technická nastavení, pátá pak retušování již vyfocených snímků a poslední pak zobrazuje poslední volené položky. Najdete tu tak ty volby, které nejčastěji používáte. Zobrazení snímků může být celoplošné s minimem informací.


Celoplošné zobrazení lze doplnit několika obrazovkami s informacemi, tato se třeba týká zejména nastavení objektivu. Nechybí ani zmenšený náhled doplněný o histogram a většinu důležitých nastavení.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.