Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D5300: bezdrátový DSLR turista

13.6.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na zoubek malé digitální zrcadlovce Nikon D5300. Proti předchůdci dostanete nový procesor, snímač bez low-pass filtru, nechybí ani Wi-Fi, GPS a videosekvence lze natáčet i v 50p progresivním režimu. Jak si povede?

Příslušenství


Fotoaparát je dodáván se setovým objektivem, krytkou těla i oběma krytkami objektivu, najdete tu nabíječku, Li-Ion akumulátor, AV a USB kabel, manuál a CD-ROM.


Nikon D5300 příslušenství



Výdrž baterie


Elektrickou energii si fotoaparát uchovává v Li-Ion akumulátoru EN-EL14a s napětím 7,2 V a kapacitou 1230 mAh. Ta by měla dle výrobce vystačit na pořízení 600 snímků, nicméně až tak optimistický bych nebyl. Pokud občas využijete live view, výdrž rychle klesá a v testu jsem se pohyboval jen někde okolo 410 až 450 snímků na jedno nabití. Na poměry zrcadlovek to není nejvyšší hodnota, ale také to není zrovna ostuda.


LCD displej


Nyní se podíváme na zobrazení displeje. Protože Nikon D5300 není vybaven stavovým displejem, zastává jeho úlohu hlavní LCD displej. Tam vidíte všechna expoziční nastavení, volné místo na kartě, stav baterie, vybraný AF bod a mnoho dalšího. Dole je ještě quick menu, které se zapíná tlačítkem "i". Pokud chcete něco nastavit, musíte stisknout tlačítko OK a dostanete se do podmenu, viz pravý snímek. Bohužel v žádném z těchto menu není možné používat roller, a tak všechno musíte odklikat a "odkývat" (tlačítkem OK).


Scénické režimy a efekty lze vybrat točením rolleru. Pravý snímek ukazuje Live View režim se všemi důležitými informacemi. Všimněte si i signalizaci mikrofonů.


I zde funguje quick menu, byť v trochu ořezané formě. Vyfocené snímky si můžete nechat zobrazit celoplošně s naprostým minimem informací.


Pomocí tlačítek nahoru/dolů lze upravit zobrazení detailů. Je jich poměrně dost, z těch nejdůležitějších jsem vybral dva. Zmenšený náhled s barevnými histogramy a pak náhled s překrytím a expozičními informacemi.


Hlavní menu se dělí na 6 oddílů. První má na starosti režim prohlížení, další se věnuje fotografickým nastavením, třetí pak obsahuje detailní fotografická i technická nastavení, čtvrtý pak vyloženě technický. Další záložka slouží k editaci snímků a poslední je velmi užitečná, neboť obsahuje posledně volená nastavení. Nemusíte tak všechno složitě procházet ve druhé až čtvrté záložce, poslední parametry se ukládají zde a máte k nim zrychlený přístup. To se hodí zejména u ISO citlivosti.


Zde už jen vidíte detaily některých menu nabídek.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.