Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D600: vynikající vstup do světa full frame

26.3.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
S rozmachem nových trochu levnějších full frame zrcadlovek jsme rozšířili recenze až na tuto kategorii. Dnes se podíváme na Nikon D600 s 24MPx full frame snímačem a objektivem AF-S Nikkor 24-85mm F3,5-4,6G VR.
Modelem D600 přinesl Nikon svůj nový příspěvek do nové třídy levnějších full frame zrcadlovek (doposud se levné full frame zrcadlovky daly sehnat spíše jen ve formě starších výběhových modelů). Nicméně i tak cena 48 tisíc korun za tělo rozhodně není lidová. Za tyto peníze ale dostanete opravdu velmi slušný fotoaparát, který plně odpovídá své třídě. Oceňuji na něm tuto konzistentnost vlastností, kdy nekombinuje levné prvky s drahými a nepřináší tak nepříjemná překvapení v žádném ze studovaných ohledů. Výhodou je odolnost vůči nepřízni počasí, ergonomie je slušná. Menu nabídky jsou v některých ohledech složitější, ale díky velkému množství tlačítek a funkčnosti obou rollerů je nastavování drtivé většiny nejdůležitějších položek více než snadné.

V neposlední řadě tu máte stavový displej s možností podsvícení. Hledáček je dostatečně velký a manuální ostření s ním není až tak velký problém jako u APS-C zrcadlovek. K dispozici máte dále dva SD sloty. Nikon použil slušný ostřící modul s 39 ostřícími body, z nichž je 9 křížových, přesnost ostření je dobrá, jen výjimečně se netrefí. Rychlost závisí na použitém objektivu, s 24-85mm VR objektivem sice není bleskurychlé, ale rozhodně si ani nelze stěžovat. Chválím velmi dobré režimy sledování a průběžného doostřování. Jediný větší problém je v tom, že systém byl převzat z APS-C zrcadlovek, díky čemuž pokrývá jen opravdu velmi malou plochu uprostřed obrazu.

Možnosti nastavení expozice jsou bohaté, v běžných podmínkách je velmi spolehlivé, trochu nejisté výsledky ale dává v případech, kdy se v záběru objeví něco bodového a velmi jasného. Pak mi přijde být trochu přecitlivělé. Systém vyvažování bílé je velmi dobrý.



Ocenění TREFA získává Nikon D600
za dobrou kvalitu obrazu, celkově vynikající čip a slušnou ergonomii. Logo ocenění je ke stažení zde


Videosekvence ve Full HD rozlišení jsou kvalitní, máte zde dostatečné možnosti úprav expozice, nicméně trochu se mi nelíbila komplikovanost některých nastavení (v některých režimech nejde nastavit clona a musí se vypnout live view, v režimu priority času nelze nastavit překvapivě právě čas a podobně). Každopádně tu najdete možnost připojení externího mikrofonu, takže ke kvalitními videu tu rozhodně cesta je. Autofokus v live view jde trochu slyšet, takže pro kvalitní video jednoznačně doporučuji manuální ostření. Pro běžné "rodinné" video se to ale dá použít. Výdrž na baterii je ve své kategorii průměrná. Možná je to konkrétní baterií (v menu fotoaparátu ukazovala menší míru opotřebování), ale k údajům výrobce jsem se moc nepřiblížil. 650 snímků na jedno nabití ale ani tak není vůbec špatné číslo.

Kvalita obrazu je jedním slovem vynikající. 24MPx full frame čip dokáže opravdu divy, v RAWu se nemusíte bát ani citlivosti ISO 6400 (pro vysoce kvalitní výsledky můžete bez starostí používat i ISO 3200). JPEGy jsou rovněž velmi dobré, na výchozí nastavení mají ale trochu slabší doostřování a zejména u vyšších citlivostí (ISO 1600-6400) jsou proti RAWu méně ostré. Nouzově můžete použít i ISO 12800, ale to opravdu jen v RAWu.

Vynikající je i dynamický rozsah čipu, s fotoaparátem si můžete dovolit opravdu mnoho. Sekvenční snímání je dobré, rychlost je přiměřená, udávaných 5,5 snímků za sekundu víceméně dosahuje, RAW buffer má však velikost obvyklou spíše o nějakou tu třídu níže. Dokáže však fotit dostatečně rychle i po zaplnění bufferu. Jednoduše řečeno, na focení sportu to není úplně ideální přístroj. Otázkou ale je, jaká je dnes situace s usazováním prachu na snímacím čipu, což trápilo první kusy tohoto fotoaparátu (např. i ten náš).

Ve výsledném hodnocení je Nikon D600 skutečně vynikající full frame zrcadlovkou. Nemá v ničem zásadním velký nedostatek, naopak potěší vysokou kvalitou obrazu, což platí zejména při focení do RAWu. Cena sice není lidová, ale za danou cenu jde o vynikající full frame fotoaparát, který si určitě zaslouží ocenění TREFA.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Focení vysoce detailních snímků i za špatného světla při vyšších citlivostech
2) Natáčení Full HD videosekvencí (vyžaduje spíše manuální ostření, externí mikrofon)
3 ) Focení snímků s velkým dynamickým rozsahem
4) Snímání i v horším počasí
 
 

Plusy


+ Vynikající čip (nízký šum, vysoký dynamický rozsah, solidní rozlišení)
+ Slušné Full HD video (chce to ale manuální ostření)
+ Velmi slušná ergonomie, dostatek tlačítek
+ Solidní AF systém (průběžné ostření)
+ Spolehlivé vyvážení bílé, nastavení expozice v běžných podmínkách
+ Solidní hledáček se 100% pokrytím
+ Možnost použití DX (APS-C) objektivů
 
 

Minusy


- Velmi malé pokrytí AF body (systém z APS-C zrcadlovek)
- Malý RAW buffer
- Komplikované nastavení expozice u videa
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Nikon D600 děkujeme Nikonu.
Fotoaparát Nikon D600 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 60 000 Kč s DPH (tělo + objektiv 24-85mm VR)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Nikon D600?
V anketě šlo hlasovat od 26.3.2013 do 28.3.2014. Počet hlasujících: 15
Výborný60 %
Průměrný40 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.