Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia C7: pro fotící manažery

9.2.2011, Milan Šurkala, recenze
Od Nokie jsme vyzkoušeli i další fotomobil s jednoduchým názvem C7. V jeho útrobách najdete snímač s rozlišením 8 megapixelů, objektiv má pak dobrou světelnost F2,8 a ohnisko 28 milimetrů. K dispozici je i záznam GPS souřadnic.

Ostření, makro


Jak už jsem naznačil v předchozí kapitole, Nokia C7 je vybavena full focusem. Díky různému zakřivení čoček v různých oblastech a pokročilému skládání rozmazaného obrazu je výsledkem ostrý obraz zhruba od 50 centimetrů do nekonečna. Výhodou je to, že je vždy vše ostré (nepočítám pohybovou neostrost) a v podstatě můžete fotit okamžitě, aniž byste museli na cokoli čekat. Nevýhodou je naopak to, že nějaké makro, to na Nokii C7 opravdu nezažijete. Je zajímavé, že fotoaparát disponuje detekcí tváří, která při full focusu nemá až tak velký smysl (může se však hodit pro správnou expozici tváří).


expoziční čas 1/25 s, clona F2,8, citlivost ISO 192, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


Jak sami vidíte, od kleští jsem musel být opravdu velmi daleko. Na makro hned zapomeňte. Při citlivosti téměř ISO 200 je šum bohužel velmi silný.


Nastavení expozice


S expozicí si na Nokii C7 moc nepohrajete, nicméně i tak máte širší možnosti než např. na Sony Ericssonu. Můžete navolit citlivost na nízkou (ISO 100), střední (ISO 400) a vysokou (ISO 800), případně nechat výběr na automatice. Korekci expozice můžete provést od -2 EV do +2 EV s 1/2EV kroky. Maximální expoziční časy je patrně 1/6 sekundy v nočním režimu, v běžných režimech jde o 1/15 sekundy.


Zobrazení LCD a menu


Fotomobil je vybaven velkým 3,5" AMOLED displejem s rozlišením 640×360 pixelů. Díky AMOLED technologii by měl být lépe pozorovatelný na slunci než běžné LCD displeje. Je pravda, že proti tradičním displejům je na něm vidět mnohem více, ale i tak je na slunci pozorovatelnost trochu obtížná.

Zobrazení displeje a ostatně celé ovládání je podobné nedávno testované Nokii C7. Při focení v poměru stran 4:3 tak máte po stranách dva černé sloupce, napravo se lze přepnout na natáčení videosekvencí, můžete zapnout blesk nebo vejít do hlavního menu.


Hlavní menu vidíte na tomto snímku vlevo. Napravo je pak již zmíněné nastavení blesku.


Fotomobil nabízí šest různých režimů, makro zde bohužel chybí. Kliknutím na tlačítko Volby (vlevo dole při focení) se pak spustí technické nastavení fotomobilu.


Zde můžete zvolit rozlišení, případně zapnout GPS. Totéž menu najdete pro videosekvence.


U videosekvencí si můžete zapnout přisvětlení LED diodou. Při prohlížení snímků najede jejich seznam a stisknutím na fotografii ji zvětšíte.


V Editoru fotografií a Editoru videosekvencí si můžete opravdu hodně vyhrát. U fotografií lze upravovat vše od barev, přes vyvážení stínů, kreslit do snímků a mnoho dalšího. U videosekvencí lze stříhat nepotřebné části, slučovat je dohromady a používat přechody.



Videosekvence


Stejně jako u Nokie N8, i u modelu C7 si můžete užít HD videosekvence v rozlišení 1280×720 pixelů při 24 snímcích za sekundu, ukládány jsou v MP4 formátu. Najdete zde i editor videa, kde lze videosekvence stříhat a lepit jednotlivé části k sobě s nejrůznějšími přechody.



Kvalita videosekvencí je přiměřená, na HD rozlišení to není žádný zázrak, ale na fotomobil pěkný výsledek. Digitální zoom může být 3násobný a na kvalitě se výrazně projeví. K dispozici máte duální LED blesk, který může trvale svítit a přisvětlovat tak scény při horším osvětlení. Zoomování je bohužel poněkud skokové.
  • 1280×720 / 24 fps - cca 1600 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 400 kB/s
  • 176×144 / 30 fps (3GP) - cca 10 kB/s

Úroveň videosekvencí můžete sami posoudit na dvou ukázkách, jedné venkovní videosekvenci (16 sekund, 24 MB) a jedné interiérové s přisvětlením (18 sekund, 23 MB).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.