Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia C7: pro fotící manažery

9.2.2011, Milan Šurkala, recenze
Od Nokie jsme vyzkoušeli i další fotomobil s jednoduchým názvem C7. V jeho útrobách najdete snímač s rozlišením 8 megapixelů, objektiv má pak dobrou světelnost F2,8 a ohnisko 28 milimetrů. K dispozici je i záznam GPS souřadnic.

Optické vlastnosti (zkreslení, vinětace, aberace)


Podíváme se na optické vlastnosti objektivu, zda je náchylný k optickým chybám.



Zkreslení je minimální a nemusíte se tedy ničeho obávat. Rovné linie zůstanou rovnými.


Kresba uprostřed obrazu je slušná, nicméně negativně se na ní projevují silné digitální zásahy. Směrem k rohům ostrost klesá, což se projevuje zejména na těch pravých.



Vinětace je lehce pozorovatelná, má spíše postupný a pozvolný nárůst, proto nejsou rohy viditelně tmavší, přestože oproti prostředku je jejich expozice o téměř 0,6 EV nižší.



Chromatická aberace se na většině snímků sice nevyskytuje, občas ale umí vytvořit nepěkné azurové hrany.


Digitální šum


Focení snímků na test digitálního šumu bylo kvůli chybějícímu makru problematické, takže běžné srovnání nebude jen tak možné. Uvnitř fotomobilu je patrně 1/2,7" CMOS čip s rozlišením 8 megapixelů.


ISO 100


Již při nejnižší citlivosti si můžete všimnout silného odšumování a lehce ustřelených pixelů.


ISO 400


ISO 400 přináší ještě silnější odšumování a barvičky začínají lehce blednout.


ISO 800


Nejvyšší citlivost ISO 800 se projevuje zejména velkým množstvím ustřelených pixelů. Nyní se podíváme na snímání za horšího světla (výřez ze snímku vousů plyšového zajíce).


ISO 100



ISO 400

ISO 800
 

Všechny citlivosti se vyznačují silným odšumováním, ustřelené pixely jsou patrné od středních citlivostí, rovněž se pak díky rozpatlávání rychle ztrácí kresba.


ISO 100



ISO 400

ISO 800
 

Na snímcích bílé plochy jde vidět nadměrné množství ustřelených pixelů zejména na nejvyšší citlivosti ISO 800.


Vyvážení bílé


V zimním počasí se vyvažování bílé posuzuje hůře (barvy jsou obecně chladnější), nicméně celkové lze říci, že s automatickým nastavováním barev neměl fotoaparát výraznější problémy a většina snímků dopadla tak, jak bych čekal.


automaticky



slunečno

oblačno



žárovka

zářivka
 

Je zajímavé, že ladění vyvážení bílé "žárovka" dává poměrně teplé barvy, nicméně i z žárovkového osvětlení je použitelné.


normální



sépie

černobílý

živé
 


Měření rychlosti

 
V této části testu se podíváme na rychlost přístroje. Fotomobily většinou na kompakty v této oblasti nemají, uvidíme, jak si povede Nokia C7.
  • První snímek - 2,5 sekundy (Platí, pokud je mobil zapnutý, je-li nutno ho odemknout, čas činí asi 4,4 sekundy.)
  • Snímek bez/s namáčknutím - 0,25 sekundy (Vzhledem k absenci autofokusu je možno fotit v podstatě okamžitě, různé prodlevy vydají na čtvrtinu sekundy, což je mezi fotomobily nejlepší čas.)
  • Čas snímek-snímek - 2,7 sekundy (Opět se projevuje absence autofokusu a snímky lze pořizovat poměrně rychle za sebou.)
  • Přezoomování - 0,85 sekundy (Digitální zoom je trochu skokový, ale rychlý.)

Rychlost přístroje je tedy na fotomobil velmi slušná, focení je zejména na svou kategorii pohotové. Kdo fotí s kompakty nebo zrcadlovkami, ten samozřejmě nadšen nebude, ale C7 rozhodně patří mezi nejrychlejší fotomobily na trhu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.