Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia C7: pro fotící manažery

9.2.2011, Milan Šurkala, recenze
Od Nokie jsme vyzkoušeli i další fotomobil s jednoduchým názvem C7. V jeho útrobách najdete snímač s rozlišením 8 megapixelů, objektiv má pak dobrou světelnost F2,8 a ohnisko 28 milimetrů. K dispozici je i záznam GPS souřadnic.
Nokia C7 v mnoha ohledech připomíná nedávno testovanou Nokii N8, a to zejména co do funkcí mobilního telefonu jako takového a ovládání. Po stránce fotografické je sice C7 podstatně níže, ale ve třídě fotomobilů to stále stačí na dobré pozice. Objektiv disponuje tzv. full focusem, takže vše od 50 cm by mělo být ostré, osobně bych řekl "jak kdy". Jistotou je fotit zhruba od metru. Na jakékoli makro zapomeňte. Výhodou je ale výborná rychlost, protože není třeba ostřit. Objektiv vykazuje rohovou neostrost, chromatická aberace a vinětace, ale není to ve většině případů větší problém.



Obrazová kvalita je na fotomobil docela dobrá, malý snímač bohužel způsobuje vysoký šum a Nokia použila až zbytečně silné odšumování, které je na snímcích dost vidět. Duální LED blesk je docela silný, ale na focení za horších podmínek je Nokia C7 nevhodná jako každý fotomobil. GPS má velmi dlouhý náběh, ale pak je opravdu velmi rychlé a přesné. HD video má průměrnou kvalitu, při digitálním zazoomování je často patrný vysoký šum. Za horšího světla můžete použít LED blesk jako pomocné přisvětlení.

Ve výsledku tak Nokia C7 sice není výjimečným fotomobilem, svou úlohu v této oblasti ale splní na svou kategorii dobře. Nepotřebujete-li velký displej a jiné finesy modelu C7 a je pro vás důležitější focení, pak bych ze stáje Nokie ale sáhl spíše po starším modelu N86 8MP.


Rychlé focení (díky full focusu)
Chybějící makro
Velmi přesná GPS
Příliš agresivní zpracování obrazu
Duální LED blesk s přiměřeným výkonem
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 9 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotomobilu Nokia C7 děkujeme Nokii.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.