Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia Lumia 1020: nejlepší PureView?

20.11.2013, Milan Šurkala, recenze
Třetí generace PureView kombinuje předchozí dvě, tedy bezeztrátový zoom daný velkým senzorem a over-samplingem a optickou stabilizaci. Dnes se podíváme, jak si tato technologie vede ve 41MPx smartphonu Nokia Lumia 1020.

Ostření, makro


Lumia 1020 podporuje automatické ostření i manuální pomocí displeje (posunem ovládacího prvku nahoru a dolů). Ideální je v takovém případě zazoomovat, zaostřit a pak zase odzoomovat, pokud to chcete mít opravdu přesně. Nekonečno je až moc "v nekonečnu", takže při hyperfokálním ostření si dávejte trochu pozor, ať neostříte moc dozadu. Autofokus ostří doprostřed, můžete ale také zaostřit dotykem na plochu displeje a ostřící bod tak polohovat. Jeho rychlost není zrovna vysoká, na zaostření si vyhraďte tak od 1,1 sekundy výše. Nelze ani říci, že by byl z nejpřesnějších (za slabšího světla docela rád ostří o něco blíže, než by měl).


Nokia Lumia 1020 makro

expoziční čas 1/50 s, clona F2,2, citlivost ISO 400, ohnisko 27 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Minimální ostřící vzdálenost činí 12 centimetrů, což je poměrně dost a při široké ohniskové vzdálenosti 27 mm to znamená docela malé 0,25× přepočtené zvětšení. Jak ale vidíte, díky slučování pixelů technologií PureView dostanete nádherně ostré detaily.


Nokia Lumia 1020 makro s PureView

expoziční čas 1/50 s, clona F2,2, citlivost ISO 400, ohnisko 27 mm + 2,75× PureView, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



S PureView můžete zoomovat a snižovat tak míru over-samplingu. Při maximálním přiblížení se dostanete na nativních 5 MPx a výsledek pak odpovídá 0,66× přepočtenému zvětšení. Protože jde už o nativní rozlišení (bez slučování pixelů), ostrost není tak vysoká. V podstatě vidíte 5MPx výřez z původního 38MPx snímku, který tu tak není třeba ukazovat.


Nastavení expozice


Na rozdíl od 808 PureView, která měla prioritu clony (nastavitelný ND filtr), zde naopak najdete režim priority času. Automatika samozřejmě zůstala. Automatice nelze nastavit styl měření expozice, každopádně je spolehlivější než u předchůdce. Zejména za špatného světla a v noci už nepředvádí psí kusy jako 808ka a každý snímek je exponován zhruba stejně (žádné až 3EV rozdíly mezi expozicemi se už nestávají). Počítejte s tím, že světlá místa jako je obloha za zamračeného počasí, se velmi snadno stávají přepalem.

Citlivosti lze nastavit od ISO 100 do ISO 3200 po 1EV krocích, navíc je tu i ISO 4000. Expoziční časy pak mají rozsah od 1/16000 sekundy do 4 sekund, takže je celkem použitelný i v noci. Potíž je jen v tom, jak fotomobil stabilizovat (lze dokoupit grip se závitem pro stativ). K dispozici je expoziční bracketing pro 3 nebo 5 snímků, celkový rozsah lze rozšířit až o 3 EV každým směrem. Bohužel automatika si tyto rozdíly nastavuje "podle nálady", a tak třeba dostanete dva -3 EV snímky místo toho, aby jeden z nich byl -1,5 EV, a podobně.


Zobrazení displeje a menu


Pokud fotíte v poměru stran 4:3, uvidíte na displeji spoustu černého místa. Nahoře máte ovládání nastavení jako je citlivost, čas, vyvážení bílé a podobné. Po zmáčknutí vyjede menu, jaké vidíte napravo. Posunem po půlkružnici nastavujete konkrétní hodnoty. Nahoře vlevo si můžete nechat zobrazit poslední snímek nebo galerii, vpravo je pak uprostřed přepínání mezi videosekvencemi a fotografiemi, dole pak vyvolávání dalších fotografických programů a nahoře pak menší fotografické menu.


Přetažením ikonky fotoaparátu (uprostřed napravo) směrem doleva vyvoláte všechna nastavení najednou a můžete tak upravovat vše, tedy citlivost, vyvážení, ostření a další, aniž byste museli pro každou funkci vyvolávat menu zvlášť. Pravý snímek ukazuje seznam fotoaplikací, který se dá vyvolat tlačítkem vpravo dole (viz předchozí snímky).


Zde je vidět funkce Nokia Smart Cam, která v rychlém sledu vyfotí 10 snímků a vy si pak můžete vybrat, zda chcete vytvořit iluzi pohybu, nechat pohybující se objekt zaznamenat na snímku a kolikrát, případně naopak pohybující se objekty smazat.


Videosekvence už zabírají celou plochu obrazovky, můžete ovlivnit přisvětlení, vyvážení bílé a zaostření. Pravý snímek ukazuje fotografické menu, kde lze aktivovat bracketing, samospoušť a další nastavení.


Můžete tedy použít 3 nebo 5snímkový bracketing s rozsahem rozšíření 1, 2 nebo 3 EV. Vpravo je menu pro volbu poměru stran, rozlišení a dalších detailů.


Lze nastavit i chování mobilu při uzamčení, zda např. půjde probudit do režimu fotoaparátu dlouhým stisknutím tlačítka spouště. Můžete tu aktivovat i GPS záznam. U videosekvencí pak lze vybrat rozlišení a snímkovací frekvenci.




Videosekvence


Podporovány jsou Full HD videosekvence v rozlišení 1920×1080 pixelů při 30, 25 neb 24 snímcích za sekundu. Tytéž snímkovací frekvence jsou k dispozici i v HD rozlišení 1280×720 pixelů.


Nokia Lumia 1020 videosekvence


Kvalita obrazu mě moc nenadchla. Obraz hodně šumí zejména v interiérech, kde vysloveně zrní. Zoom je bohužel skokový, ale vypadá to, že je bezeztrátový (upravuje se výřez z čipu), byť kvalita vypadá být o něco nižší. Clonění je něco mezi plynulým a skokovým. Autofokus pracuje relativně rychle a přesně, takže zde nemám námitek. Stabilizace pracuje dobře, počítejte s rolling shutter efektem, který pak při chůzi trochu roztahuje rohy.
  • 1920×1080 / 30 fps - cca 2500 kB/s
  • 1920×1080 / 25 fps - cca 2350 kB/s
  • 1920×1080 / 24 fps - cca 2300 kB/s
  • 1280×720 / 30 fps - cca 1350 kB/s
  • 1280×720 / 25 fps - cca 1200 kB/s
  • 1280×720 / 24 fps - cca 1200 kB/s

Můžete si stáhnout dvě ukázkové videosekvence. Jedna je venkovní (41 sekund, 100 MB), druhá pak interiérová (také 41 sekund, 100 MB).


Stabilizace


Lumia 1020 je vybavena optickou stabilizací obrazu. V menu se nedá vypnout, a tak ji budete používat neustále.



expoziční čas 1/25 s



expoziční čas 1/5 s



expoziční čas 1/3 s



Do expozičního času 1/10 sekundy se mi v tomto testu nepovedlo udělat neostrou fotografii. Pak třeba sem tam jeden snímek nevyšel, ale v zásadě i 1/5 sekundy je s minimem snahy stále bezpečný čas (účinek stabilizace 2,3 EV). Výše se už musíte trochu snažit a udržitelným maximem je dle mých zkušeností 1/3 sekundy.


GPS


Dnes už samozřejmostí je GPS modul. Náběh je rychlý. Pokud necháte GPS zapnutou, pak prakticky každý snímek po zapnutí přístroje bude mít svou GPS souřadnici. Přesnost je ale různorodá. Na většině snímků je v podstatě přesná, sem tam (zhruba na necelé desetině snímků) se ale stane, že výrazněji ustřelí, a to i mnoho desítek metrů.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.