Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia Lumia 1020: nejlepší PureView?

20.11.2013, Milan Šurkala, recenze
Třetí generace PureView kombinuje předchozí dvě, tedy bezeztrátový zoom daný velkým senzorem a over-samplingem a optickou stabilizaci. Dnes se podíváme, jak si tato technologie vede ve 41MPx smartphonu Nokia Lumia 1020.

Fotografování portrétů, blesk


Fotomobily sice nejsou nejvhodnějším náčiním na portréty (velká hloubka ostrosti, pomalý AF), přesto právě pro tento účel jsou využívány nejčastěji. Detekce tváří je docela pomalá s prostřední úspěšností, každopádně použít se dá.


Nokia Lumia 1020 portrét

expoziční čas 1/100 s, clona F2,2, citlivost ISO 125, ohnisko 27 mm + 1,99× PureView, klikněte pro zvětšení



V 5MPx rozlišení vidíte výborné detaily ve vlasech, mnohem horší je to ve stínech, kde je kresba nevýrazná. Zde byla použita technologie PureView na zhruba 2× zoomu (tedy cca 9,5 MPx snímek byl zmenšen na cílových 5 MPx, což právě vylepšilo ostrost detailů). Jak si můžete dobře všimnout, tento fotomobil zvládá dosáhnout na svou kategorii malou hloubku ostrosti a pozadí se lehce maže. Můžete se podívat i na zdrojový 38MPx snímek.


Nokia Lumia 1020 portrét s bleskem

expoziční čas 1/60 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení



Tento snímek byl pořízen bez zoomu, zde tedy uvidíte plnou sílu slučování pixelů. Nyní jsou detaily v obličeji skutečně řezavě ostré. Blesk snímek příjemně prosvětlil při zachování vcelku rozumného vyvážení bílé (na displeji se snímek jevil o něco více žlutý). U snímků s bleskem v interiéru však počítejte s efektem červených očí. Tedy přesněji řečeno spíše oranžových.


Nokia Lumia 1020 blesk

expoziční čas 1/34 s, clona F2,2, citlivost ISO 1600, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení



Blesk potřebuje k výraznému účinku vyšší citlivost. I tak se ale připravte na vysoký šum, a to i v rozlišení 5 megapixelů. Můžete se podívat na snímek ve 34MPx rozlišení.


Optický a digitální zoom


Nokia Lumia 1020 nemá, stejně jako většina fotomobilů, optický zoom. Na rozdíl od drtivé většiny konkurence je tu ale technologie PureView, díky čemuž nedochází k interpolaci rozlišení směrem nahoru. Při tom největším zoomu tedy dostanete snímek tak, jak jej fotoaparát vyfotí (po Bayerově interpolaci). Čím menší zoom použijete, tím větší slučování pixelů je použito a snímek je pak kvalitnější.


Nokia Lumia 1020 zoom 1

expoziční čas 1/50 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení



Úhel záběru je dostatečně široký, na univerzální objektiv možná až moc (záleží samozřejmě na osobních preferencích). V 5MPx rozlišení jsou detaily vynikající, ostrost je výborná, tady nemá konkurenci. Stinnou stránkou jsou však neostré rohy. Můžete se podívat i na snímek ve zdrojových 38 MPx.


Nokia Lumia 1020 zoom 1 PureView

expoziční čas 1/50 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 27 mm + 2,75× PureView, klikněte pro zvětšení



Maximální zoom je pro běžné použití dostatečný a odpovídá zhruba základním setovým objektivům zrcadlovek. V tomto případě jde v podstatě o 5MPx výřez z předchozího snímku s rozlišením 38 MPx. Nedochází k žádnému slučování pixelů, a tak už můžete na tak krásně ostrou kresbu zapomenout. V trávě jde vidět poměrně silné odšumování. Pokud fotíte v režimu 38+5 MPx, pak 38MPx verze snímku zazoomovaného obrazu odpovídá předchozímu snímku (tedy bez ořezu = zoomu).


Nokia Lumia 1020 zoom 2

expoziční čas 1/50 s, clona F2,2, citlivost ISO 200, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení



Znovu vidíte široký úhel záběru a slabší neostré rohy. V tomto nepříjemném počasí se na obloze rychle vytvořil velký přepal. Uvedený snímek máte tentokrát k dispozici rovnou v maximálním rozlišení 38 MPx (5MPx verzi jsem pro tentokrát vynechal). Při citlivosti ISO 200 je vidět patlání obrazu na méně kontrastních plochách (stromy, tráva).


Nokia Lumia 1020 zoom 2 PureView

expoziční čas 1/50 s, clona F2,2, citlivost ISO 200, ohnisko 27 mm + 2,75× PureView, klikněte pro zvětšení



Tento snímek bych tu vlastně vůbec nemusel dávat, neboť jde jen o 5MPx výřez z předchozího. Ale aspoň vidíte, jak moc si můžete dovolit zazoomovat.


Protisvětlo


Vyzkoušíme také velmi náročné focení v protisvětle.


Nokia Lumia 1020 protisvětlo 1

expoziční čas 1/5618 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení



Objektiv občas vytváří kolem slunce několik červených fleků, častěji se dočkáte malé bílé vypálené tečky (zde mezi červeným a stříbrným autem). Nasvícené detaily jsou ostré, bohužel stíny jsou neprokreslené, bez kresby a barevného rozlišení. Tady může přijít ke slovu expoziční bracketing a následné vytvoření HDR snímku v počítači. Můžete se podívat i na snímek v 38MPx rozlišení.


Nokia Lumia 1020 protisvětlo 2

expoziční čas 1/476 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení



Když se budete snažit, můžete dostat objektiv do svízelné situace, kdy začne vytvářet výraznější odlesky, obvykle si vystačí s méně výraznými červenými ploškami. Slabší větvičky kolem slunce se ztrácejí, na bocích je vidět chromatickou aberaci. Prokreslení detailů je v nenáročných pozicích vynikající, opět si můžete všimnout rohové neostrosti objektivu. I zde je k dispozici 38MPx snímek.


Nokia Lumia 1020 protisvětlo 3

expoziční čas 1/1880 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení



Zde opět vidíte červené plošky, dynamický rozsah čipu je zejména ve světlech velmi nedostatečný. Tam už nic nezachrání. Naproti tomu ze stínů ještě trochu kresby vydolujete, byť za cenu vyššího šumu.


Nokia Lumia 1020 protisvětlo 4

expoziční čas 1/2370 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení



Na tomto snímku si objektiv odpustil výraznější červené odlesky, jsou zde v méně patrné formě a zbývá zejména bílá tečka (na asfaltu před hranou křižovatky). 5MPx snímek vypadá vcelku hezky, byť stíny stromů nejsou vůbec prokresleny. Ve 38MPx rozlišení není výraznější kresba skoro nikde.


Nokia Lumia 1020 protisvětlo 5

expoziční čas 1/1072 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení



Středová část je velmi detailní, kolem slunce se opět ztrácí větvičky a kresba ve stínech je docela rozpatlaná.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.