Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia N8: lepší než kompakt?

18.1.2011, Milan Šurkala, recenze
Po delší době jsme si vzali na paškál fotomobil a ne ledajaký. Nový Nokia N8 má totiž 1/1,9" snímač, tedy mnohem větší, než je obvyklé nejen ve třídě mobilů, ale i kompaktů. Fotí opravdu tak skvěle, jak napovídají specifikace?

Ostření, makro


Fotomobil má standardní automatické ostření (autofokus). To může být klasické nebo makro. V klasickém režimu potřebuje na zaostření minimálně 28 centimetrů, v zapnutém makro režimu se tato vzdálenost sníží na 11 cm. Spolu se širokým ohniskem 28 milimetrů to ale neznamená žádné převratné makro. V klasickém režimu má mobil pouze 0,11× přepočtené zvětšení a ani 0,27× zvětšení na širokém ohnisku není žádná sláva. Pro lepší makro budete muset využívat digitální zoom, stinnou stránkou ale bude ztráta kvality snímku.


expoziční čas 1/20 s, clona F2,8, citlivost ISO 166, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


Jak sami vidíte, makro je typicky "fotomobilové", tedy nic dobře použitelného. Kvalita snímku je při citlivosti ISO 166 překvapivě slušná, šum má docela příjemný charakter. Rychlost ostření je slušná, může se rovnat s mnoha kompakty, úspěšnost ostření bych hodnotil jako nadprůměrnou, je dosti slušná i v noci.


Nastavení expozice


Nokia u svých fotomobilů nedává uživateli moc zasahovat do měření expozice. To je však docela pochopitelné, nastavování času nebo clony se u mobilů v podstatě nevyskytuje, navíc Nokia N8 patrně nemá ani ND filtr pro přiclonění, a tak pořád fotí se clonou F2,8. Taková světelnost je velmi slušná. Citlivost můžete ručně nastavit na nízkou (ISO 100), střední (ISO 400) a vysokou (ISO 800). K dispozici je korekce expozice od -2 EV do +2 EV s 1/2EV kroky.


Zobrazení LCD a menu


Velký 3,5" OLED displej má rozlišení 640×360 pixelů. V základní stavu obsahuje tři obrazovky, mezi kterými se lze přepínat táhnutím nebo kliknutím doprostřed modré lišty dole. V režimu fotoaparátu se při 12MPx rozlišení ukážou dva černé sloupce po stranách (při 9 megapixelech je zaplněna celá plocha), vpravo můžete přepnout na videosekvence, zapnout blesk a obsluhovat další nastavení. Všimněte si malého tlačítka dole uprostřed, které umožní fotit jedním dotykem.


Po stisku ikonky klíče najede toto menu s výběrem např. vyvážení bílé, korekce expozice a především scénických režimů. Napravo vidíte např. volbu ISO citlivosti.


Zde si můžete vybrat scénický režim, např. makro. Nechybí ani menu pro výběr blesku.


Vlevo dole je pak tlačítko Volby, které vyvolá technické nastavení. Můžete se přepnout i na druhý fotoaparát na přední části fotoaparátu.


Natáčení videosekvencí probíhá v širokoúhlém módu, takže obraz vyplňuje celou obrazovku. V aplikace Editor videa pak můžete videosekvence stříhat a vytvořit film včetně různých přechodových efektů.


Prohlížení snímků je jednoduché a fotografie na displeji vypadají opravdu velmi hezky (o něco lépe než v počítači). I fotografie samozřejmě můžete bohatě upravovat.



Videosekvence


Nokia N8 podporuje HD videosekvence, tedy rozlišení 1280×720 pixelů. Ukládá je do formátu MP4, podporován je 3× digitální zoom i zvuk. V přístroji můžete videosekvence rovnou stříhat, lepit k sobě, přidávat nejrůznější přechody, případně text. To vše uvidíte na ukázkové videosekvenci.



Kvalita videosekvencí vůbec není špatná, detailů je zde dostatek, digitální stabilizace funguje docela slušně. Pokud ale přeženete maximální pohyb, který je schopna stabilizovat, projeví se to ve videu v nepříjemných trhancích.
  • 1280×720 pixelů - cca 1350 kB/s
  • 640×480 pixelů - cca 400 kB/s
  • cca 190×144 pixelů 3GP - cca 10kB/s

Pro vlastní posouzení kvalit videosekvencí si můžete stáhnout 35sekundovou ukázku (46 MB) převedenou a sestříhanou v Editoru videa přímo v mobilu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.