18.1.2011, Milan Šurkala, recenze

Po delší době jsme si vzali na paškál fotomobil a ne ledajaký. Nový Nokia N8 má totiž 1/1,9" snímač, tedy mnohem větší, než je obvyklé nejen ve třídě mobilů, ale i kompaktů. Fotí opravdu tak skvěle, jak napovídají specifikace?

reklama
samospoušť | od: clifik  22.6.201118:14
Dobrý den, prosím pěkně, nemohu se nikde dočíst, zda má N8 samospoušť? Děkuji =o­) C.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: samospoušť | od: Milan Šurkala (5480)  22.6.201123:12
Hned v prvni kapitole je napsano, ze ano :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
vs levný kompakt | od: CARREAUM (1)  8.3.201123:26
Mám bohaté zkušenost s levnými kompakty, viz Benq Cxxx, nebo Finepix Z110fd, či Olympus 1040. A mohu říci, že Nokia má hezčí kresbu i lepší detaily v 12 MPx rozlišení, než fotky v plném rozlišení těchto kompaků, které samozřejmě měli podstatně menší rozlišení.

A nemusím mluvit ani o Sony H20, který na plné rozlišení měl také mizernou kresbu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: vs levný kompakt | od: xzeit  21.3.201123:19
co se kvality fotografií týče,tak nokia n8 má opravdu kvalitní fotografie,které lze srovnávat s mnohými kompakty. V některých případech n8 kompakty i překoná. Nastavení focení je u n8 dostatečné,bereme­-li kompakty jako přístroj k pořízení většiny snímků převážně v automatickém režimu. Dokonce i rychlost focení je u n8 velice dobrá. Jako mínus beru absenci krytky­(hlavně z důvodu zašpinění objektivu otisky prstů­). Optický zoom je pak dalším mínuskem,ale pro pořizování snímků z dovolených a podobně se lze bez něj obejít. Horší světelné podmínky zvláda n8 taky obstojně. Xenonový blesk je pak u fotomobilů podmínkou k dobré kvalitě fotografií v hospodách,klubech a podobně.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Portét | od: Petr Cirda  19.1.201111:16
Dobrý den, Pane Šurkalo, můžu se Vás zeptat, kdo je ta krásná slečna, kterou jste fotil v portétech?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Portét | od: Milan Šurkala (5480)  19.1.201111:44
Dobry den. Je to ma dobra kamaradka, se kterou obcas chodime fotit :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
OK | od: chalupník (60)  19.1.20119:56
Fotí to fakt pěkně. Ale to asi Nokia někde koupila now how? a zřejmě dobře.
No a když má mobil 12 Mpx, pak musí mít kompakt 16 aby mohl prodejně konkurovat.
Doufám, že už se na čip 1­/2,3 nevejde 18 Mpx a bude se tedy vyrábět 1­/2.
Ta posloupnost byla asi takto: do 4 Mpx=1­/2,7,, do 8 Mpx=1­/2,5,, 12 mpx=1­/2,3 a dál už se čip zatím nějak nechce zvětšovat.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OK | od: Busy .  19.1.201110:52
Cipy radsej nech sa moc nezvecsuju, potom by ultrazoomy s dobrou svetelnostou vychadzali prilis velke a tazke ­(vid skoro kilove hebeda FZ50 a S200EXR­). Nech sa radsej zastavi pocet megapixelov, napr. 8 je taka vhodna hodnota, ale to ­(zial­) z marketingoveho hladiska si nebude mozne :­(­((
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OK | od: Milan Šurkala (5480)  19.1.201111:19
Tusim, ze na konec roku 2012 jsou ohlasene 1­/2,3­" cipy s 20 megapixely, takze bohuzel :­-(
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OK | od: chalupník (60)  19.1.201117:15
Tak na tohle už Vám opravdu neskočím.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OK | od: Milan Šurkala (5480)  19.1.201117:31
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OK | od: janfran  19.1.201118:16
Před pár lety se taky rozlišení 16mpix zdálo neuvěřitelné, a už je tady...od uvedení digitálů roste pořád, není důvod, aby se zrovna teď zastavilo. Ani na těch 20 se nazastaví.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OK | od: Milan Šurkala (5480)  19.1.201120:12
Nekde u 20­-22 MPx se to uz snad zastavi, protoze se narazi na fyzikalni limity svetla ­(pixel bude mensi nez vlnova delka svetla­). Jinak receno, plne odcloneny objektiv bude zpusobovat nejen typicke opticke chyby plne otevrene clony, ale i difrakci ­(ktera je dnes domenou pricloneneho objektivu­). BTW, aby toho nebylo malo, chysta se prival kompaktu s 1­/3­" cipy.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Tak uz je to tady... | od: Yokac (28)  18.1.201115:29
... uz se tu recenzuji i mobily ! Cekal jsem, kdy prijde ta doba, kdy se mobily a kompakty prolnou a zda se, ze uz je tady. Nebo uz se tu recenzoval nejaky mobil ?
Jinak diky za recenzi!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tak uz je to tady... | od: Milan Šurkala (5480)  18.1.201116:55
Ano, recenzovali jsme zde zhruba pred rokem Nokii N86 8MP, Samsung i8910HD a Sony Ericsson C903. Ostatne fotomobily zde maji dokonce svou vlastni rubriku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tak uz je to tady... | od: Yokac (28)  18.1.201120:20
No pak mi doslo, kdyz jsem tohle napsal, ze jste v clanku psal o Nokii 86... Stejne si myslim, ze v mobilu by stacil fotak z davneho Sonyericssona K750, na svoji dobu fotil moc pekne, ted uz i tady zacina nesmyslny marketingovy honeni za pixelama...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tak uz je to tady... | od: Milan Šurkala (5480)  18.1.201120:32
Tak Nokia N8 si muze hodne megapixelu dovolit diky velkemu cipu, tady neni problem. Horsi je tu u ostatnich vyrobcu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tak uz je to tady... | od: Yokac (28)  18.1.201122:11
No prave, tahle Nokia je svetla vyjimka, ale o cipu nikde nikdy nic nepisou, i vy tu velikost jen odhadujete a bezny lidi slysej jen na Mpx, jako u kompaktu... Jak jsem byl rad, kdyz jsem tatovi kupoval k narozeninam kompakt a sehnal jsem jeste ­"jen­" s deviti mpx.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tak uz je to tady... | od: Ramses_IV (13)  20.1.201122:36
bych řekl že lidi slysej hlavne na slovo ­"ZOOM­" vic znamena lip a je jim jedno jestli opticky nebo digitalni. Docela mě dostava kdyz nekam prijdu se zrcadlem a nekdo se mě zepta kolik to ma zoom. Na pixely se ptaj hned potom :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Skoda, ze ste to nezkouseli s mensi kompresi fotek :( | od: kolomolofrolo  18.1.201111:14
Bohuzel N8 ma nastavene dost velke komprese, aspon podle me a skoda ze jste to nezkouseli s sklchan N8 modem ­( http:­/­/forum.dailymobile.se­/index.php?topic=37955.0 ­) Vcelku by me zajimalo, jak moc by se to projevilo na kvalite, ale myslim ze dost, aspon podle toho co jsem videl za ukazkove fotky
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Srovnání s kompaktem | od: Rimmerak (237)  18.1.20119:36
Nepřipadá mi, že by byly fotky nějak extra lepší než u kompaktu. Možná lepší jak u kompaktu za 3000kč, ale vzhledem k pevné optice a o dost většímu čipu než je 1­/2,5 nebo 1­/2,33 není ten rozdíl moc znát.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Srovnání s kompaktem | od: Milan Šurkala (5480)  18.1.201111:23
Jenze kompakt za 3 tisice foti stejne jako kompakt za 10 tisic. Kdyz jsem fotky srovnaval napr. s ultrazoomy s 1­/2,3­" cipem ­(cena cca 10 tisic­), na nejsirsim ohnisku se s nimi mohla Nokia docela smele rovnat, v necem je predcit, v necem trochu zaostavala. A na to, ze jde porad jen o fotomobil, jsou vysledky srovnatelne s kompakty opravdu velmi dobre, a to nehovorim o tom, kdyz to srovname s fotomobily.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Srovnání s kompaktem | od: Kikapu1  18.6.20117:24
s odstupem pár měsíců ­- Arnie, zeptej se Krytona, tohle je vážně lepší, než běžné kompakty, a není to snímačem ­(je to holt mobil, takže ruchů způsobujících šum je nadbytek­) ale pevným sklem. Nechápu, proč se nedělají kompakty s pevným sklem ­- poslední byl snad Oly c­-150 či co...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
a co focení textu? | od: kubino77 (1)  18.1.20119:36
Dobrý test, jenom škoda že jste nevyzkoušeli jak N8 fotí text ­(když píšete že makro není nic moc­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: a co focení textu? | od: Milan Šurkala (5480)  19.1.201111:20
Abyste vyfotil stranku textu, tak musite byt docela daleko ­(takovych 30 cm­), tam zas makro roli moc hrat nebude.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: a co focení textu? | od: žolík  22.1.201116:28
Copak focení textu, já zase myslel, že to je telefon. A naivně jsem čekal něco v tom smyslu. Foťák se stejnejma vlastnostma dneska koupíte za pár šupů na aukru.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.