Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia N86 8MP: s objektivem od profíka

8.10.2009, Milan Šurkala, recenze
Recenze fotomobilů začneme přístrojem Nokia N86 8MP. Tento fotomobil poprvé u Nokie přináší 8MPix rozlišení a má být fotograficky nejvyspělejším mobilem této značky. Ostatně 1/2,5" CMOS snímač a širokoúhlý objektiv s výbornou světelností zní velmi lákavě.

Příslušenství


Mobil je dodáván v malé šedivé krabici, kde najdete i příslušenství.



V krabici je tedy fotoaparát, headset, sluchátka, USB kabel, nabíječka, ořezaná verze manuálu (plná je v PDF na stránkách výrobce), DVD k navigaci a pak aktivační letáky pro navigaci a jedna hra.




Zobrazení LCD a menu


Zobrazení má na starosti 2,6" AMOLED displej s rozlišením 320×240 pixelů. Obraz je pěkný, pozorovací úhly rovněž, nicméně čitelnost na slunci by jistě mohla být lepší. V levém horním rohu je indikace režimu snímání (fotoaparát/video), v levém spodním rohu pak stav baterie, rozlišení snímku, počet zbývajících snímků, indikace použité paměti a pokud zapnete GPS, může zde být i zobrazení jejího stavu.

Pravý sloupec má na tlačítkách fotoaparátu "Konec" a "Volby", kterým se budu věnovat za chvíli. Zbývající ikonky jsou ovladatelné prostřením tlačítkem. Samotné ikonky si můžete uživatelsky upravit podle toho, které chcete nejčastěji používat. Po namáčknutí spouště zezelená ostřící čtvereček (v případě úspěšného ostření), expoziční údaje se ale nedozvíte. Pokud spoušť zmáčknete hned úplně až na doraz, N86 neostří a fotí rovnou.


Využít můžete režim panoramat. Nabídka fotografických režimů obsahuje základní volby, režim Vlastní můžete také sami upravit (např. vyvážení bílé, ISO citlivost a podobně).


Takto pak vypadají volby v menu pro Vlastní režim. Je zde např. již zmíněná ISO citlivost, která ale není popsána číselně. Zdá se ale, že volba "nízká" znamená ISO 100, "střední" pak ISO 200 a "vysoká" ISO 800. Nastavení tohoto režimu si fotomobil pamatuje, nicméně po každém zapnutí fotoaparátu se nastartuje do výchozího stavu. Tedy do automatického režimu.


Mezi další nastavení patří blesk a sekvence. Ostatní volby se nastavují ve zpravidla velmi podobných menu nabídkách, takže není třeba je zde všechny uvádět.


Po stisku tlačítka "Volby" se dostanete do tohoto menu, kde jsou různá nastavení, případně zde můžete spustit druhý přední fotoaparát, viz pravý snímek. Kvalita snímků z tohoto fotoaparátu je opravdu velmi nízká (rozlišení jen CIF, tedy 352×288 pixelů a poměrně hodně šumu).


V menu Nastavení lze zvolit např. rozlišení snímku, ale také povolit zápis GPS dat a mnoho dalších. Na pravém snímku je pak vidět volba ikonek do pravého sloupce na displeji.


Při natáčení videosekvencí je zobrazení ikonek trochu jiné, tou první horní se pak zase vrátíte do režimu focení. Chvilku to však trvá. Režim prohlížení fotografií jde spustit přímo z menu fotografování nebo z klasického menu mobilu jako takového.


Fotografie se zobrazují v menším náhledu v kruhovém seznamu, jedna fotografie je vždy zobrazena ve větším s několika informacemi. Stisknutí prostředního tlačítka, případně zazoomování ji zvětší na celou plochu. Další zvětšování je sice rychlé, ale má velkou setrvačnost. To znamená, že zmáčknete lupu, fotografie se začne zvětšovat, lupu pustíte, ale fotografie se ještě o poznání více zvětší. Je zobrazena rozmazaně a až po poměrně dlouhé době se zobrazí zaostřeně (někdy se zaostřuje ve dvou krocích).


Ke snímkům je k dispozici i pomocné menu, kde si můžete snímky mazat, případně zobrazit jejich detaily. Mnoho se zde ale nedozvíte, s expozičními nastaveními už nepočítejte vůbec.


Zobrazení pořízených videosekvencí je v podstatě totožné jako u fotografií, dají se však přehrát. Ze začátku se může zobrazit menu, to ale po krátké chvíli zmizí a videosekvence se přehrává na celém displeji bez rušivých ikonek či nápisů.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.