Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia N86 8MP: s objektivem od profíka

8.10.2009, Milan Šurkala, recenze
Recenze fotomobilů začneme přístrojem Nokia N86 8MP. Tento fotomobil poprvé u Nokie přináší 8MPix rozlišení a má být fotograficky nejvyspělejším mobilem této značky. Ostatně 1/2,5" CMOS snímač a širokoúhlý objektiv s výbornou světelností zní velmi lákavě.

Ostření, makro


Fotomobil Nokia N86 8MP nabízí dva módy ostření. Prvním je klasické "neostření", tedy okamžité vyfocení při hyperfokální vzdálenosti. Stačí jen najednou plně zmáčknout tlačítko spouště a snímek se vyfotí tak, jak je fotoaparát právě nastaven (ostřící vzdálenost se vždy sama automaticky nastaví na hyperfokální vzdálenost). Teprve pokud fotíte s namáčknutím spouště, využívá se autofokus a můžete ostřit i na kratší vzdálenosti.


expoziční čas 1/50 s, clona F3,2, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Při testování u klasické scény, se kterou měřím ostření u všech fotoaparátů, dosáhla Nokia N86 8MP vzdálenost 16 cm od čočky objektivu, v makro režimu pak centimetrů 14. To je daleko za specifikacemi výrobce, který hovoří o deseti centimetrech. Scéna ale mobilu očividně jen nesvědčila, protože při běžném použití šlo u makro režimu skutečně fotit zhruba od 8 až 9 centimetrů. Mobil má často tendenci hlásit zaostření špatně (zelený rámeček, přitom je rozostřeno). Je to dáno spíše tím, že ostřící oblast je opravdu rozsáhlá (přes půl displeje) a mobil zaostří, ale někam dozadu.

Rychlost ostření je na fotomobil dobrá, ve srovnání s normálními kompakty je trochu lenivější. Úspěšnost je při dodržení minimálních vzdáleností (a pro jistotu přidání ještě několika centimetrů) dobrá, a to i v horších světelných podmínkách. Dvojitý LED blesk totiž funguje jako poměrně účinné přisvícení. Jak vidíte ze snímku kleští, nemohl jsem být příliš blízko, ale je to tak zhruba kolem 8 centimetrů, což je na fotomobil velmi pěkná hodnota. Ostrost je velmi dobrá, jasový šum nízký, objevuje se spíše barevný šum. Fotografie však trpí na menší rozpíjení (hrany jsou ostré, ale oblast mezi nimi se trochu rozmývá). V kategorii fotomobilů jde ale o dobrý výsledek.


Nastavení expozice


Expozici má na starosti automatika a uživatel toho zde moc nenastaví. Má možnost upravit ISO citlivost, která je zde vedena jako Citlivost na světlo. Má tři hodnoty, nízká, střední a vysoká, což odpovídá citlivostem ISO 100, 200 a 800. Jediná další možná úprava je korekce expozice v klasickém rozsahu -2 EV až +2 EV. Světelnost objektivu je F2,4, tedy naprosto skvělá hodnota, která je zřídkavá i u klasických fotoaparátů.


Stabilizace obrazu


Přestože je Nokia N86 8MP fotomobilem s velkým důrazem právě na fotografie, překvapí absence jakékoli stabilizace pro statické snímky. K dispozici je pouze digitální stabilizace pro videosekvence. Tímto mě Nokia trochu nemile překvapila.


Videosekvence


Fotomobil podporuje videosekvence o maximálním rozlišení 640×480 pixelů při 30 snímcích za sekundu. Kvalita videa je překvapivě dobrá, a to i při středním digitálním zoomu. Přicloňování je poměrně plynulé, smear efekt zde z podstaty CMOS čipu není (na ten je náchylné CCD).



Stabilizace je digitální, nicméně jsem si nevšiml žádný rozdíl mezi aktivní stabilizací a vypnutou. Zoomování je nepříjemně skokové. V nabídce je pět možností kvalit videosekvencí.
  • 640×480/30 fps (MP4) - cca 500 kB/s
  • 640×480/15 fps (MP4) - cca 200 kB/s
  • 320×240/30fps (MP4) - cca 100 kB/s
  • 320×240/15 fps (MP4) - cca 50 kB/s
  • 176×144/15 fps (3GP) - cca 10 KB/s

Posouzení kvalit a chybiček videosekvencí můžete na 27 sekundové ukázce (13 MB).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.