Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia N86 8MP: s objektivem od profíka

8.10.2009, Milan Šurkala, recenze
Recenze fotomobilů začneme přístrojem Nokia N86 8MP. Tento fotomobil poprvé u Nokie přináší 8MPix rozlišení a má být fotograficky nejvyspělejším mobilem této značky. Ostatně 1/2,5" CMOS snímač a širokoúhlý objektiv s výbornou světelností zní velmi lákavě.

Digitální šum


Vzhledem k tomu, že Nokia N86 8MP má na fotomobil poměrně velký čip s 1/2,5" úhlopříčkou a rozlišení 8 megapixelů není vyhnáno až do nesmyslných extrémů, lze očekávat ve své kategorii poměrně dobrou úroveň šumu. Ostatně i normální kompakty měly ještě nedávno stejně velké čipy s totožným rozlišením. Na modré ploše uvidíte jasový šum, na bílé pak barevný a písmena jsou pak ukázkou zachování detailů. Jak je vidět, fotomobil zde měl problémy s vyvážením bílé. Protože mobily nemají závit pro stativ, bylo focení těchto snímků trochu náročnější.


testovací snímek


ISO 100

Na fotografii si lze všimnou slabšího barevného šumu, jinak lze říci, že šum na nejnižší citlivosti ISO 100 rozhodně není problémem. Tou je spíše zbytečně silná JPEG komprese, která hrany nepěkně zaostřuje a současně zbytek snímku rozmývá. Ostatně typická velikost 8MPx snímku z Nokie je 1 MB, u běžného kompaktu mají 8MPx snímky zhruba 3 MB. Vzhledem k tomu, že je uvnitř obrovská 8GB paměť, mohl si výrobce dovolit trochu méně agresivní nastavení (řekněme tak na 1,5-2 MB na snímek).
 

ISO 200

U citlivosti ISO 200 není mnoho šumu, protože se více projevuje odšumování. Detaily jsou méně výrazné, silnější hrany jsou naopak více doostřené.


ISO 800

ISO 800 nemá šum, protože byl nasazen opravdu těžký kalibr odšumování. Snímek je velmi silně vyhlazen, rozpitý a působí dosti nepřirozeně. Pokud už si citlivost nastavujete sami, přes "střední" nastavení (tedy ISO 200) raději nechoďte. Dalším testovacím snímkem je plyšák, kde na jeho vousech uvidíte zachování detailů při horším osvětlení.


testovací snímek



ISO 100


ISO 200

ISO 800

I tady je vidět, že ISO 100 je krásně bez šumu, u ISO 200 se už začíná jasový šum objevovat, ale je to ještě v normě. ISO 800 díky odšumování ztrácí veškeré detaily.


ISO 100


ISO 200

ISO 800

U snímků bílé plochy jde dobře vidět, jak si automatika nedokázala poradit s vyvážením bílé. U ISO 100 je výraznější barevný šum, jinak je plocha vcelku hladká. ISO 200 odstraňuje barevný šum, naopak začíná vyskakovat jasový. U ISO 800 je velmi dobře patrné odšumování. Žehlení plochy je jasně viditelné, patrné jsou i ty pixely, na které už byl odšumovací algoritmus krátký.



Ostatně silné odšumování při ISO 800 potvrzuje i tento graf.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.