Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia N86 8MP: s objektivem od profíka

8.10.2009, Milan Šurkala, recenze
Recenze fotomobilů začneme přístrojem Nokia N86 8MP. Tento fotomobil poprvé u Nokie přináší 8MPix rozlišení a má být fotograficky nejvyspělejším mobilem této značky. Ostatně 1/2,5" CMOS snímač a širokoúhlý objektiv s výbornou světelností zní velmi lákavě.

Měření rychlosti


Oproti kompaktům mají fotomobily zpravidla dosti kostrbaté ovládání i pomalejší zpracovávání snímků. U Nokie N86 8MP je problém s poněkud složitějším menu a hlavně při zobrazování snímků, které je neskutečně pomalé. Než se fotografie zobrazí v rozumné kvalitě, trvá to několik sekund, někdy to přesahuje i desítku sekund. Na druhou stranu zpracovávání snímků je poměrně rychlé a fotoaparát celkem svižný. Prostě dokud fotíte a nelozíte do menu, bude vám N86 dělat jen radost.
  • První snímek - cca 3,5 sekundy (Těžko se měří, chce to vychytat ten správný okamžik, kdy lze již fotit. Tedy musíte počkat, až se zobrazí zaostřovací rámeček i obraz na LCD displeji. Pokud zmáčknete spoušť okamžitě a využijete hyperfokálního ostření, můžete fotit již za 2,5 sekundy, což je výborné. Pokud využijete autofokus, bude to zhruba těch 3,5 sekundy. Měřeno při zamčené klávesnici, odemykal jsem ji posunutím krytky objektivu.)
  • Snímek bez namáčknutí - 1,1 sekundy (Ostření je na fotomobil typické, tedy žádný zázrak, ale dá se to přežít. Ve zhoršených podmínkách může autofokus ostřit i dvě sekundy.)
  • Snímek s namáčknutím - Vcelku OK, bez vážnější prodlevy.
  • Čas snímek-snímek - 4,3 sekundy (Je nutno započítat zpracování snímku, počkat na zobrazení menu, namáčknutím spouště přejít do režimu fotografování a znovu ostřit. Čas je na fotomobil poměrně dobrý.)
  • Sekvenční snímání - 2,3 fps (2,2 sekundy na 6 snímků. Fotí se do plného rozlišení 8 megapixelů, takže v tomto Nokia N86 8MP předčí takřka všechny kompakty. Výborně.)
  • Přezoomování - 3,6 sekundy (Platí pro základní rozsah 4× digitálního zoomu. Zazoomovat na maximální 20× zoom trvá ještě dalších zhruba 5,5 sekundy.)

Tento fotomobil se tedy předvedl v dobrém světle. Pochopitelně to na pravé digitální fotoaparáty nemá, ale na fotomobil je dosti svižný.


Fotografování portrétů, blesk


Díky širokému ohnisku a velmi dobré světelnosti je Nokia N86 8MP přímo předurčena pro společenské akce. V téhle oblasti bude patřit k nejlepším fotomobilům. Naopak pro detailní portréty je bez zoomu naprosto nevhodná.


expoziční čas 1/320 s, clona F4,8, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Jak vidíte, vlivem krátkého ohniska je problém s výraznou perspektivou a zkreslením (zvýraznění nosu). Vzhledem k rozlišení překvapí poměrně přijatelná kresba, a to i ve vlasech. Spousta běžných kompaktů to rozpatlá mnohem více.


expoziční čas 1/250 s, clona F4,8, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm + digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Zde jsem použil trochu digitálního zoomu. Na první pohled v malém rozlišení je výsledek OK, ale při srovnání s předchozím snímek jde vidět pokles ostrosti. Při detailním pohledu pak dostává kresba pořádně na frak. Začíná se dost rozpíjet. Na digitální zoom opravdu pozor.


expoziční čas 1/20 s, clona F2,4, citlivost ISO 200, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Fotomobily jsou často používány uvnitř budov při horším osvětlení, kde ale podávají velmi špatné výsledky. Nokia N86 8MP má mírnou výhodu ve dvojitém LED blesku, který oproti jednodiodovým blesků nabídne alespoň trochu rozumné světlo, na xenonové blesky to ale zdaleka není. Šum je na ISO 200 výraznější, ale barevný je účinně odstraněn, detaily jsou ještě přijatelné, podstatně horší je to s barevností. S tou má N86 8MP v interiéru docela problémy.


Optický a digitální zoom


Protože Nokia N86 8MP má pouze digitální zoom, budeme se věnovat pouze jemu. Ten je 4násobný, nicméně je možné zapnout rozšíření na 20× digitální zoom. Je jasné, že zvětšení každého pixelu 20 krát nemůže přinést nic dobrého. Proto se mi základní omezení na 4× digitální zoom zdá být rozumné.


expoziční čas 1/500 s, clona F3,2, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Zajímavé překvapení. Prvně potěší široký úhel záběru. Za druhé vidíte velmi dobrou ostrost, která v rozích příliš nepolevuje, klesá zde spíše kontrast, více se projevuje rozmývání kresby digitální cestou. Nikde není ani chromatická aberace, takže vskutku pěkný výsledek.


expoziční čas 1/500 s, clona F3,2, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Pro menší rozlišení se dá digitální zoom použít, ve větším náhledu je ale jasné, že pro tisk snímků to opravdu nebude.


expoziční čas 1/250 s, clona F4,8, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

I zde přináší fotomobil poměrně ostrý snímek, šum je sice trochu vidět, ale ještě příliš neruší. Nicméně u méně kontrastních linií degraduje detaily. Na fotomobil dobrý výsledek.


expoziční čas 1/320 s, clona F4,8, citlivost ISO 100, ohnisko 28mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

V malém rozlišení vypadá fotografie ještě celkem rozumně, v plném náhledu je ale digitální zoom silně cítit. Fotomobil zde rovněž nezvládl nasvícené panelové domy, které se silně přepalují.


expoziční čas 1/500 s, clona F4,8, citlivost ISO 100, ohnisko 28mm + 20× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Zde už ani malé rozlišení nepomůže. Je vidět, že rozšířený digitální zoom nemá smysl používat.


Protisvětlo


Přecházíme asi k nejtěžší disciplíně pro fotomobily. Dynamický rozsah čipů bývá zpravidla nízký a malinké objektivy mívají také problémy.


expoziční čas 1/500 s, clona F4,8, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Já vím, není to dobré. Nicméně je nutno brát ohled na kategorii a při tomto pohledu je nutno říci, že Nokia zde nedopadla až tak špatně. Stinné části jsou vcelku prokresleny, obloha není přepálená odshora až dolů jako obvykle. Problémem je pochopitelně závoj kolem slunce a silné odlesky (naštěstí aspoň vypadají trochu "efektně").


expoziční čas neznámý, clona F4,8, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Tady si automatika nevěděla rady s expozicí, podexponovaná je dokonce i obloha. Technologie prosvětlení stínů zde bohužel není.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.