Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia N9: nástupce fotomobilové legendy?

28.11.2011, Milan Šurkala, recenze
Nokia nedávno představila nový fotomobil N9, který nahrazuje starší model N8. Rozlišení bylo sníženo na 8 megapixelů, naopak světelnost byla významně vylepšena na opravdu skvělých F2,2. Zajímavostí je i operační systém Meego.

Fotografování portrétů, blesk


Široké ohnisko a výborná světelnost napovídají, že by focení v horších světelných podmínkách mohlo být docela slušné. Problémem je spíše nižší úspěšnost ostření. Pro detailnější portréty není fotomobil kvůli širokému ohnisku příliš vhodný.




expoziční čas 1/333 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Detaily jsou na rozlišení 8 megapixelů docela dobré. Na tmavé bundě si můžete všimnout poměrně velkého množství barevného i jasového šumu. Blesk v podobě dvojice LED diod slouží nejen k přisvícení, ale také jako pomocná AF dioda. Bohužel nejde vypnout.




expoziční čas 1/15 s, clona F2,2, citlivost ISO 800, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Nelze čekat, že by dvojice malých diod byla schopna osvítit celou chodbu. Je sice trochu silnější než u konkurence s jednoduchými LED blesky, ale rozdíl není až tak výrazný. Na snímku pochopitelně vidíte spoustu barevného šumu.


Optický a digitální zoom


Objektiv nenabízí optický zoom, takže se dnes můžeme podívat jen na ten digitální.




expoziční čas 1/500 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Úhel záběru je dostatečně široký. Kvalita obrazu je docela slušná. Uprostřed je vidět dobrá ostrost i detaily, v rozích však ostrost trochu klesá. Snímek je poset jemným, nicméně docela příjemným jasovým šumem. Odšumování není zbytečně agresivní, takže zde dostává Nokia pochvalu.




expoziční čas 1/1000 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Detaily jsou na 8MPx přístroj docela dobré, po celé ploše obrazu je ale viditelný jasový šum, což platí zejména o stínech.




expoziční čas 1/1000 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení



S digitálním zoomem musíte opatrně. Maximálně je 4násobný a jak je vidno, obraz je pak už neostrý a použití omezené. U odrazů světel vznikají nepěkné artefakty.


Protisvětlo


Jak si pak Nokia N9 vede v protisvětle?




expoziční čas 1/1000 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Objektiv bohužel trpí na silné odlesky a barevné světelné závoje. Detaily jsou na fotomobil ještě docela dobré, opět se zde ale vyskytuje silný jasový šum.




expoziční čas 1/1000 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Dynamický rozsah snímacího čip je malý, slunce často vytváří velmi silné přepaly. Zde způsobuje i světelný závoj, je vidět barevný i jasový šum. Pod předním nárazníkem je vidět malinký, ale velmi jasný odlesk.




expoziční čas 1/1000 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Pokud slunce schováte, samozřejmě zmizí odlesky i světelné závoje. Obloha je ale úplně přepálená. Autobus a chodník je nyní mnohem lépe prokreslen.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.