Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Odšumovací software v praxi

27.1.2010, Milan Šurkala, recenze
V rámci našeho tématu měsíce se podíváme na problematiku šumu a jeho odstraňování. Vyzkoušíme některé programy, podíváme se na jejich úspěšnost a především se budeme snažit zodpovědět na otázku, jak výrazným problémem vlastně šum je.
Nyní se podíváme na prográmek Noise Ninja od společnosti PictureCode. Jeho výhodou je to, že je distribuován i v České republice firmou TM Trade. K programu se tedy nabízí i česká podpora a lze jej koupit za české peníze. K dispozici jsou dvě varianty, Home a Professional. Verze Home umí pracovat nanejvýš s 8bitovými snímky a nepodporuje dávkové zpracování. Cena činí 890 Kč s DPH za elektronickou licenci, případně za 1090 Kč s DPH dostanete i CD-ROM. Verze Professional už podporuje 16bitové fotografie a dávkové zpracování. Výhodou je také přítomnost pluginu pro Photoshop. Cena činí 1990 Kč s DPH, resp. 2090 Kč s DPH za verzi na CD-ROM.

Program o velikosti zhruba 5 až 6 MB si můžete stáhnout z českých stránek www.noiseninja.cz (zde ale mají starší verzi 2.1.0), případně přímo od výrobce www.picturecode.com, kde seženete novější verzi 2.2.0a. Demoverze má plnou funkčnost, snímky mají ale vodoznak v podobě tenké šedivé mřížky přes celý obraz.


Popis programu


Celý program je postaven na profilech. To je vlastně popis struktury šumu pro daný fotoaparát a danou citlivost (mohou být ale i speciální profily pro méně důležité vlastnosti jako je délka expozičního času, různá rozlišení,...). Tyto profily můžete získat třemi způsoby. Za prvé je možno si stáhnout již vytvořené profily přímo ze stránek výrobce softwaru. Potíž je v tom, že zde ani zdaleka nenajdete všechny fotoaparáty (a už vůbec ne ty nejnovější). Další dvě možnosti jsou ve vlastním vytvoření profilu pro daný fotoaparát.

Nejlepší možností je využít profilovací tabulku (viz snímek dole). Zde je spousta čtverečků různých barev. Úkolem je tuto tabulku pro všechny citlivosti fotoaparátu vyfotit. Díky tomu pak program může zjistit, jak která barva šumí. Je dobré, když snímek poněkud rozostříte, aby zmizela struktura papíru. Tabulku si ve velikosti 20×30 cm můžete zakoupit, případně si sami vytisknout. Dokonce si ji můžete nechat zobrazit na monitoru a takto vyfotit (ale je nutné větší rozostření, aby se potlačila struktura displeje).



Stačí si tedy jen snímky natáhnout do programu a buď ručně označit dané čtverečky, nebo stisknout tlačítko "Profile chart" a programů si už sám najde několik oblastí, ze kterých si sestaví odšumovací profil. Vám už jen postačí v záložce Noise Profiles kliknout na třetí ikonku se zápisníčkem a tužkou, kde vyplníte název fotoaparátu, model, ISO citlivost a další. Když využijete Auto Fill, program to za vás vyplní z EXIFu. Poté už jen profil uložíte prostředním tlačítkem s disketkou. Tlačítko "Profile Image" vytvoří profil přímo ze snímku, který chcete odšumovat.



Pokud už si vyberete snímek pro odšumování a profil, můžete přejít k odšumování. Pro připomínku, profil ke snímku můžete získat stažením profilu od výrobce softwaru, vytvořením z profilovací tabulky pro danou citlivost (pokud taková existuje, Noise Ninja si ji sám najde, vy tedy už žádný profil ručně otevírat nemusíte) nebo automatickým profilováním. I zde to můžete nechat na automatice, která si sama najde profilovací oblasti, případně oblasti se šumem, ale žádnými detaily (tedy konstantní světlosti a barevnosti).



Kliknutí do obrázku se objeví zelený čtvereček, kde se ukazuje odšuměná plocha. Velkým negativem ale vidím to, že po zazoomování se zvětší prostředek snímku a nikoli oblast v zeleném čtverečku. K této oblasti je tedy nutno se vždy dorolovat či doklikat, což zbytečně zdržuje. Luminance označuje jasový šum, tedy viditelné zrno. Strength je síla odšumování, Smoothness pak vyjadřuje hladkost, resp. rozmezí jasů, které je bráno jako jednolitá plocha. Pokud tuto hodnotu nastavíte hodně do plusu, dobře vyretušujete i jasově ustřelené pixely. To se výborně hodí např. pro kompakty Nikonu, které mají strukturu šumu s množství takových pixelů. Poslední posuvník Contrast logicky zvyšuje kontrast snímku, který se odšumováním trochu ztrácí.

Část Colors se věnuje barevnému šumu, barevným flekům, Strength a Smoothness pracují stejně jako u jasového šumu. Barevný šum můžete klidně odstraňovat agresivněji, snímku to neuškodí. Pokud se ale ve větší míře ztratí barevnost, můžete ji pomocí Saturation trochu zvýšit. Poslední část Sharpening se stará o doostření snímku. Zde buďte opatrní, neboť zvýšená ostrost sice vypadá na první pohled dobře, ale zvyšuje šum na hranicích objektů. Až budete mít vše správně nastaveno, tlačítkem čtverečku (nahoře vpravo vedle červené šipky) si můžete zobrazit i původní verzi bez odšumění. Pak už jen stisknout "Remove noise" a snímek se během chvilky odšumí.



U nastavení odšumování můžete nastavit i sílu pro jednotlivé barvy. Nechcete-li třeba ztratit kresbu ve trávě, nastavíte obecně slabé odšumování. Ve druhé záložce Color-specific ale kapátkem vyberete barvu oblohy a nastavíte silnější odšumování. Tím budete jednotlivé části obrazu odšumovat trochu jinak.



Ve třetím kroku můžete odšumování selektivně rušit. Na příklad chcete v určité oblasti zachovat více kresby, tak si jen vyberete velikost štětce, sílu a styl vrácení šumu (doporučuji vracet jenom kresebný jasový šum, nikoli barevný). Párkrát poklikáte a šum i detaily se do vybraných partií vrátí.



S omezenou licencí jsem bohužel nemohl vyzkoušet dávkové zpracování, případně Side-Kick mód. Funguje zde však základní část tohoto módu. Jde v podstatě o to, že z externí aplikace (např. Adobe Lightroom) pošlete snímky do Noise Ninja, kde je odšumíte a nadále pak můžete s již filtrovanými obrázky dále pracovat v externí aplikaci. Na následujícím snímku se můžete podívat, jak funguje posílání např. přes již zmíněný Lightroom.




Praktické výsledky


V této kapitolce se podíváme na praktické výsledky v odšumování. Pokud nebude uvedeno jinak, bude se jednat o výchozí nastavení programu s automatickým profilem. Připojím i několik poznatků.


bez odšumění


s automatickým odšuměním


silnější odšumění s ubranou silou v šedých odstínech

Barevný šum byl velmi účinně odstraněn, nenajdete zde žádné zelenofialové fleky. Jasového šumu zůstalo trochu více, zejména v modré části. Je možné kapátkem vybrat dané oblasti a odšumět je výrazněji, bohužel vzhledem k duhovému charakteru obrázku odšumíte kousek, ale další část duhy CD disku bude stále zašuměná. Zvýšení odšumování jasové složky nedoporučuji, jinak se vám bílé prolisy na CD úplně ztratí. Možností je je ale zvýšit odšumování, které barevně stáhnete v šedé složce (v prolisech).


bez odšumění


s odšuměním

Možná budete mít nutkání zvyšovat sílu odšumování, ale nedělejte to. Úplně vyhlazené plochy nepůsobí moc pěkně. Tady program mohl trošičku ubrat. Možná bych trochu zvýšil ostrost.


bez odšumění


s odšuměním

Zde šlo hlavně o odstranění barevného šumu, který je zejména na obloze hodně výrazný. Automatické vyhledávání míst pro vytvoření odšumovacího profilu zde bohužel zasáhlo i do střechy, bylo tedy nutno tuto plochu smazat (kliknutím pravého myšítka na vybraný čtvereček). I přesto se kresbě na střeše i zdech trochu zeslabila, obloha je ale mnohem hezčí.


Hodnocení


Noise Ninja se ukázal být velmi schopným prográmkem s dobrým účinkem a dostatečnými možnostmi nastavení. Ač z počátku může znít vytváření profilů jako zdlouhavá činnost, úžasně to zjednodušuje pozdější práci se stejným fotoaparátem. Automatické vyhledání adekvátního profilu funguje dobře a je zde i profilování dle aktuálně zpracovávaného snímku. Software pro všechny příležitosti.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.