Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus E-5: profík do nepohody

22.12.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes jsme si pro vás připravili recenzi výjimečného produktu v podobě vlajkové lodi Olympusu, zrcadlovky E-5. Vyzkoušeli jsme ji s profesionálním objektivem Zuiko Digital 14-54 mm F2,8-3,5. Pojďme zjistit, co vše tato zrcadlovka dokáže.

Videosekvence


Olympus E-5 umí natáčet HD videosekvence v rozlišení 1280×720 pixelů. Výhodou je, že zde funguje korekce expozice, dokonce lze natáčet ve všech režimech PASM. Můžete tedy nastavovat citlivost i expoziční čas.



Ostření je jednorázové při spuštění videosekvence a pro přeostření je nutno namáčknout spoušť. Přeostřování je trochu pomalejší a způsobuje v obraze větší změny rozostření. Proto bych doporučoval spíše manuální ostření. Dobré je, že při zoomování se ostřící rovina téměř nemění, takže při změně ohniska není třeba většinou doostřovat. Zvuk je jen mono, podporován je ale externí mikrofon. Pokud zmáčknete spoušť, vyfotí se snímek a natáčení videosekvencí pokračuje (do druhého souboru).
  • 1280×720 / 30 fps - cca 4100 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 2100 kB/s

K dispozici máte 22sekundovou ukázku se zoomem i přeostřováním (88 MB).


Stabilizace


Olympus E-5 nabízí mechanickou stabilizaci (posun MOS čipu), díky níž je možno stabilizovat veškeré objektivy, které se k objektivu připojí (ručně pak můžete nastavit i ohnisko u starších objektivů). Nevýhodou je, že náhled v hledáčku není stabilizovaný, pouze na displeji při Live View. Snímky byly pořízeny s časem 1/6 sekundy z ruky na 108mm přepočteném ohnisku. Vzdálenost byla necelé dva metry.


bez stabilizace



se stabilizací



s horizontální stabilizací



s vertikální stabilizací



se stativem


Stabilizaci rozhodně nelze upřít slušný účinek a patří minimálně k lepšímu průměru. Dobré jsou i speciální režimy pro stabilizování v jednom směru při panningu. Zde mě právě jednou až "nemile" překvapila svou velkou silou.


expoziční čas 1/20 s, clona F6,3, citlivost ISO 100, ohnisko 54 (108) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení


Ač to tak ani v nejmenším nevypadá, tohle měl být ukázkový panning. Jedinou mou chybou bylo to, že jsem zapomněl vypnout stabilizaci. Sledoval jsem jedoucí vlak, zmáčkl spoušť, stále jej sledoval a stabilizace dokázala celý pohyb pobrat a zvládnout. Výsledek, kdy byl rozmazaný vlak a nikoli krajina, mě velmi překvapil.


Fotografování portrétů, blesk


Objektiv Zuiko Digital 14-54mm F2,8-3,5 může docela dobře posloužit i jako portrétní objektiv. Jednak nabízí široká i rozumně dlouhá ohniska, jednak má dobrou světelnost. Ono fotit portréty se standardním setovým objektivem na F5,6 a s tímto na F3,5 je přeci jen trochu rozdíl.


expoziční čas 1/30 s, clona F3,5, citlivost ISO 800, ohnisko 54 (108) mm, klikněte pro zvětšení


Snímek byl focen dost pozdě, kolem půl čtvrté odpoledne, což v zimě znamená docela šero. Přestože byl focen v interiéru, při světelnosti F3,5 to stačilo na čas 1/30 sekundy a citlivost ISO 800. Jak vidíte, šum už začíná být poměrně silný, nicméně snímek má i tak slušné detaily. Pozadí je trochu rozmazáno.


expoziční čas 1/100 s, clona F3,5, citlivost ISO 200, ohnisko 54 (108) mm, klikněte pro zvětšení


S bleskem byla volena mnohem nižší citlivost i kratší čas. Jak sami vidíte, kresba ve vlasech a očích je výborná.


blesk -3 EV (ISO 100)


blesk +0 EV (ISO 100)

blesk +3 EV (ISO 100)

blesk -3 EV (ISO 200)

blesk +0 EV (ISO 200)

blesk +3 EV (ISO 400)

Vestavěný blesk se nejevil v tomto testu příliš silný, výhodou však je, že jeho korekce do plusu opravdu znamená silnější záblesk (většina fotoaparátů to maskuje vyšší citlivostí, E-5 jen částečně). Jak již bylo řečeno v kapitole o expozici, můžete upravovat synchronizační časy včetně slow synchra, sílu záblesku (až na 1/64 síly plného záblesku), podporovány jsou i externí blesky včetně bezdrátových. Ty mohou být ve třech skupinách, přičemž počet blesků v každé skupině není omezen, doporučuje se to ale nepřehánět.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.