Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus M.Zuiko Digital 14-150 mm F4-5,6

6.6.2011, Milan Šurkala, recenze
Recenze objektivu Olympus M.zuiko Digital ED 14-150mm F4-5,6 doplňuje test kompaktu Olympus E-PL2. Pojďme se tedy podrobně podívat na to, jak si tento ultrazoomový objektiv vedl v testu a zda je vhodným sklem ke koupi.
Testovaný objektiv M.Zuiko Digital ED 14-150mm 1:4-5,6 se ukázal být cenově přijatelnější variantou, jak si pro Micro Four Thirds systém pořídit ultrazoomový objektiv. Je o celou čtvrtinu levnější než opticky stabilizovaný objektiv od Panasonicu. Přitom nabízí větší ohniskový rozsah a lehce lepší průběh světelnosti.

Objektiv velmi dobře poslouží pro základní snímání makra s cca 0,5× virtuálním zvětšením. Bokeh patří k těm příjemnějším, na druhou stranu nepřesvědčivá světelnost zas nedovolí přehnané hrátky s hloubkou ostrosti. Ale i tak si myslím, že jsou dostatečné. Rychlost ostření na fotoaparátu E-PL2 považuji za dostatečnou.



Optické chyby se objektivu bohužel nevyhnuly. Vinětace je výrazná zejména při nižších clonách, ale všimnete si ji i po přiclonění. Nepotěší ani výraznější sférické zkreslení na širokém ohnisku a chromatická aberace se vyskytuje prakticky na všech ohniscích (plošně je malá a až tak moc neruší, je však skoro všude). Kresba sice postrádá brilantnost, na druhou stranu je víceméně konstantní po celé ploše. Rohy jsou ve většině případů ostré nebo alespoň přijatelné i při plném odclonění. V protisvětle se objektivu docela daří, občas se ale nepříjemných odlesků nezbavíte.

Ve výsledku je jasné, že jde o ultrazoomový objektiv a od takového nelze čekat optické zázraky. Pokud ale srovnám jeho výsledky se zrcadlovkovými objektivy z nedávného velkého srovnávacího testu, patří M.Zuiko Digital 14-150mm k trochu lepšímu průměru.


Velmi slušný rozsah zoomu
Jen průměrně ostrá kresba (nicméně konstantní po celé ploše)
Příjemný bokeh
Výraznější vinětace a sférické zkreslení
Přijatelné "makro"
Častá chromatická aberace
Konstantní kresba po celé ploše (ostré rohy, celková ostrost nicméně spíše průměrná)
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 15 000 Kč s DPH


Za zapůjčení objektivu Olympus M.Zuiko Digital 14-150mm F4-5,6 děkujeme Olympusu.
 
Objektiv Olympus M.Zuiko Digital ED 14-150mm 1:4-5,6 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.