Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus M.Zuiko Digital 14-42mm 1:3,5-5,6 II R

10.1.2012, Milan Šurkala, recenze
CSC fotoaparáty Olympus PEN nově využívají již třetí základní setový objektiv. Nejnovější varianta podporuje vysokorychlostní ostření a stejně jako u předchůdců má skládací koncepci. Díky tomu je ve složeném stavu docela kompaktním společníkem.

Autofokus, ostření


Objektiv slibuje ostření ze vzdálenosti do 25 centimetrů od přední čočky. Praxe je o něco lepší, na nejširším ohnisku je to dokonce jen 15 cm (od přední čočky dokonce jen 5,5 centimetru). Na nejdelším ohnisku můžete ostřit ze vzdálenosti 24 cm od čipu (15 cm od přední čočky). Maximální přepočtené zvětšení je téměř 0,55×, což zaručuje střední schopnosti makra ve své třídě.





Rychlost ostření je velmi dobrá a rozhodně patří k těm nejrychlejším. Průběžné ostření je u videosekvencí velmi rychlé, nicméně ještě by to chtělo zapracovat na občasném zbytečném přeostřování.





Makro režim


Jak je vidět na snímku, makro schopnosti objektivu nejsou úplně nejhorší. Samozřejmě, není to makroobjektiv, ale ve své třídě jde minimálně o středně dobré výkony. Dobře se tu projevila i mechanická stabilizace fotoaparátu Olympus PEN E-P3.




expoziční čas 1/5 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 42 (84) mm, klikněte pro zvětšení



Světelnost a clona


Objektiv má světelnost F3,5 na nejširším a F5,6 na nejdelším ohnisku, což jsou stejné hodnoty jako u konkurence. Průběh světelnosti je zhruba průměrný, takže zde objektiv nijak nevyniká ani v dobrém ani ve špatném smyslu slova. Clona má 7 lamel a v celém rozsahu je její hodnota maximálně F22.





Bokeh


Podíváme se na kvalitu bokehu, tedy jak rovnoměrně je rozmazáno pozadí mimo hloubky ostrosti.




expoziční čas 1,3 s, clona F5,3, citlivost ISO 200, ohnisko 36 (72) mm, klikněte pro zvětšení



Zklamala mě ostrost v zaostřené ploše, zde bych čekal lepší výsledek. Bokeh je poněkud nepravidelný, odlesky nejsou úplně rovné a plošně nerovnoměrné (vypadají jak krátery na Měsíci).




expoziční čas 3,2 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 36 (72) mm, klikněte pro zvětšení



Zde už je ostrost mnohem lepší. I zde se odlesky tváří jako jakési kotoučky s výrazným lemováním, které narušuje krémovost bokehu. Ten je spíše tvrdší a nepříliš příjemný. Můžete si stáhnout snímek v RAWu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.