Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus M.Zuiko Digital 14-42mm 1:3,5-5,6 II R

10.1.2012, Milan Šurkala, recenze
CSC fotoaparáty Olympus PEN nově využívají již třetí základní setový objektiv. Nejnovější varianta podporuje vysokorychlostní ostření a stejně jako u předchůdců má skládací koncepci. Díky tomu je ve složeném stavu docela kompaktním společníkem.
Jaký je tedy dnes testovaný objektiv Olympus M.Zuiko Digital 14-42mm 1:3,5-5,6 II R? Líbí se mi skládací konstrukce, díky níž je celé řešení s fotoaparátem PEN pěkně kompaktní. Chod zoomovacího kroužku je krásně hladký, vhodný i pro video, výtku nemám ani k elektronicky ovládanému kroužku ostření. Vazba je rychlá a přesná. Konstrukce je plastová a objektiv nepůsobí dojmem nějak ultraodolného objektivu, rozhodně ale nepůsobí ani jako hračka. Radost udělá opravdu velmi rychlé ostření.





Na makro je průměrně dobrý, vinětace je trošku problém na nižších clonách. Chromatická aberace trápí snímky na širších ohniscích, na druhou stranu ale musím pochválit vyrovnanou ostrost po celé ploše snímku. Rohová neostrost není vážnější problémem. Moc mě nenadchla kvalita bokehu, je poněkud tvrdý a málo "mléčný". Zkreslení je přijatelné, odlesky občas zamrzí. Objektiv ale netrpí žádnou optickou vadou v takové míře, že by to byl opravdu problém, naopak spíše trpí "na vše trochu".

Ve výsledku tedy patří k těm lepším základním setovým objektivům, které jsou na trhu. Spolu s PENy je velmi příjemný společník, který má své mouchy, ale vzhledem k charakteru objektivu mu je i odpustíte.
 
 

Plusy

 
+ Malé rozměry a hmotnost
+ Velmi rychlé ostření
+ Velmi hladký chod zoomovacího kroužku


Minusy

 
- Tvrdý bokeh
- Chromatická aberace na širších ohniscích

 
Za zapůjčení Olympusu M.Zuiko Digital 14-42mm 1:3,5-5,6 II R děkujeme Olympusu.
 
 
Cena v době testování: cca 7.500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.