Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus M.Zuiko Digital 17mm 1:1.8

9.5.2016, Milan Šurkala, recenze
Micro Four Thirds fotoaparáty už mají rozsáhlou nabídku nejrůznějších objektivů. Dnes se podíváme na lehce širokoúhlý světelný objektiv Olympus M.Zuiko Digital 17mm 1:1.8. Má zajímavou konstrukci přepínání manuálního ostření.

Autofokus, ostření


S ostřením budeme rychle hotovi. Máte tu podporu autofokusu i manuálního ostření. To lze zapnout jak v menu, tak posunutím ostřícího prstence blíže k sobě. Vazba je rychlá, a přesná. Využívá se ostřícího motorku MSC, který je velmi rychlý a tichý. U videa jej neuslyšíte.

Olympus tvrdí, že minimální ostřící vzdálenost činí 25 centimetrů od roviny senzoru, ale čísla v praxi jsou dost odlišná. V testu jsem neměl problém ostřit od výrazně lepších 16-17 centimetrů, což znamená zhruba 11 centimetrů od přední čočky. Maximální přepočtené zvětšení jsem naměřil s hodnotou 0,27× (Olympus udává 0,16×). Nicméně, ani tato hodnota není pro makro příliš vhodná a s fotografiemi malých detailů nepočítejte. S makro předsádkou Raynox DCR-150, která má 4,8 dioptrie, jsem se dostal na 14,5 cm od roviny čipu, což je jen o trochu blíže (cca 7 cm od roviny předsádky). Ostatně přepočtené zvětšení moc nevzrostlo a usadilo se na hodnotě 0,37×.


Focení makra


Na následujících snímcích přejdeme od strohých čísel k praxi a ukážeme si, co znamenají v praxi pro focení makra.


Olympus M.Zuiko Digital 17mm F1.8 makro kleště

expoziční čas 1/60 s, clona F1,8, citlivost ISO 250, ohnisko 17 (34) mm, korekce +1,3 EV, klikněte pro zvětšení



Sami vidíte, že to s makrem není moc slavné (ale musíme počítat s tím, že nejde o makro objektiv a nebyl pro snímky tohoto typu konstruován). Při plně otevřené cloně a nejkratší ohniskové vzdálenosti je obraz trochu méně kontrastní, ale přesto to patří spíše k nadprůměru. Líbil se mi jemný bokeh.


Olympus M.Zuiko Digital 17mm F1.8 makro

expoziční čas 1/3200 s, clona F2, citlivost ISO 200, ohnisko 17 (34) mm, klikněte pro zvětšení



Jeden snímek více ze života. Větší přiblížení už objektiv nezvládne. Je to tedy pouze na větší objekty. Při nízkých clonách se v bokehu objevuje trochu chromatické aberace.


Olympus M.Zuiko Digital 17mm F1.8 makro Raynox DCR-150

expoziční čas 1/2500 s, clona F2, citlivost ISO 200, ohnisko 17 (34) mm, makro předsádka Raynox DCR-150, klikněte pro zvětšení



Vyzkoušel jsem makro předsádku Raynox DCR-150 se 4,8 dioptrie. Přiblížení o něco vzrostlo, na makro je to lepší, pořád ale stačí jen na větší objekty.


Světelnost a clona


Irisová clona objektivu má 7 lamel. Světelnost činí F1,8, což je velmi pěkná hodnota, díky které můžete máznout pozadí i dobře fotit za horšího světla. Maximální možné přiclonění je na hodnotu F22.


Bokeh


Na následujících snímcích se podíváme na kvalitu bokehu (rozmazaného pozadí).


Olympus M.Zuiko Digital 17mm F1.8 bokeh plně otevřená clona

expoziční čas 1/8 sekundy, clona F1,8, citlivost ISO 200, ohnisko 17 (34) mm, klikněte pro zvětšení



Při ostření na nejkratší vzdálenost s plně otevřenou clonou objektiv neumí fotit příliš ostře (podstatně lepší je to při ostření na větší vzdálenosti). Bokeh samotný je ale perfektní, krásně jemný a plný. Paráda.


Olympus M.Zuiko Digital 17mm F1.8 bokeh clona F4

expoziční čas 1/1,6 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisko 17 (34) mm, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění už bokeh není tak jemný, odlesky získávají mírný sedmiúhelníkový nádech a jejich kraje jsou výraznější než zbytek. I tak je ale bokeh docela pěkný.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.