Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus M.Zuiko Digital 45mm 1:1.8

19.1.2012, Milan Šurkala, recenze
Olympus nedávno představil dva nové pevné objektivy pro své fotoaparáty PEN. My se podíváme na jeden z nich, portrétní objektiv Olympus M.Zuiko Digital 45mm 1:1.8. Vedle dobré světelností slibuje i nadprůměrné optické výkony, na což se samozřejmě podíváme.

Autofokus, ostření


Poněvadž má objektiv jen jedno ohnisko, nebudeme se zde bavit o průběhu ostřících vzdáleností. Jednoduše vyzkoušíme ono jediné ohnisko, které nabízí. Při něm je možno ostřit přibližně 46 centimetrů od snímacího čipu, což je asi 40 centimetrů od přední čočky. Na focení makra není objektiv rozhodně určen. Jeho maximální přepočtené zvětšení je 0,25×. To je sice trochu více, než uvádí výrobce, ale na focení detailů si kupte jiný objektiv. Ostření je neslyšné a velmi rychlé, zejména máte-li zapnuté průběžné ostření. Pak je už skoro v okamžiku zmáčknutí spouště zaostřeno.


Makro režim


Zvětšení objektivu je skutečně poměrně malé, na makro není vhodný. Dlouhé ohnisko a nízká clona ale dovolují příjemně rozmazávat pozadí a fotit s velmi krátkými časy i při docela špatném světle.




expoziční čas 1/60 s, clona F1,8, citlivost ISO 200, ohnisko 45 (90) mm, klikněte pro zvětšení



Světelnost a clona


Objektiv má výbornou světelnost F1,8, což je např. vůči setovému 14-42mm objektivu o více než 3 EV lepší světelnost na nejdelším ohnisku. Zatímco se seťákem byste nastavili ISO 1600, se 45mm F1,8 objektivem můžete při stejném expozičním času volit ISO 160! Samozřejmě musíte počítat s mnohem nižší hloubkou ostrosti. Maximální hodnota clony je F22 a clona má 7 lamel.


Bokeh


Nyní posoudíme kvalitu bokehu.




expoziční čas 1/6 s, clona F1,8, citlivost ISO 200, ohnisko 45 (90) mm, klikněte pro zvětšení



Bokeh patří určitě k těm příjemnějším. Je poměrně jemný, odlesky jsou plošně rovnoměrné.



expoziční čas 1/1,3 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisko 45 (90) mm, klikněte pro zvětšení



S přicloněním získávají odlesky jen lehce sedmiúhelníkový tvar. Bokeh je ale i nadále příjemný. Můžete si stáhnout RAW snímek.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.