Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus M.Zuiko Digital 9-18 mm F4-5,6

4.7.2011, Milan Šurkala, recenze
Dalším otestovaným objektivem pro Micro Four Thirds systém je velmi širokoúhlý Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm 1:4-5,6. Tento objektiv nabídne velmi široká ohniska a přitom poměrně malé rozměry dané skládací konstrukcí.

Autofokus, ostření


S objektivem se dobře ostří automaticky i manuálně. Elektronické ostření má přesnou a pohotovou vazbu, takže zde skutečně není problém. Autofokus je dostatečně rychlý, na širokém ohnisku jsem naměřil 0,4 sekundy, na dlouhém pak 0,45 sekundy. Ostření je velmi tiché.





Minimální ostřící vzdálenost postupně stoupá od cca 6 cm (od přední čočky) po necelých 10 centimetrů. To při 36mm ohnisku znamená maximální přepočtené zvětšení 0,28×, což je znatelně více, než udává výrobce. Ale i tak samozřejmě nepočítejte s nějakým výrazně dobrým makrem.





Makro režim


Zvětšení opravdu není velké, potěšila mě ale ostrost v zaostřené ploše. Pozadí se pochopitelně díky malému ohnisku a vysoké cloně (špatné světelnosti) moc nerozmazává.



expoziční čas 1/80 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 18 (36) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Světelnost a clona


Objektiv má 7lamelovou clonu s kruhovým otvorem. Světelnost začíná s F4 na 9mm ohnisku (18 mm přepočtených) a končí na F5,6 na 18mm (36 mm přepočtených). Jak je vidět z grafu, světelnost je tedy o něco horší než u širokoúhlejšího bratrského Panasonicu. Maximální hodnota clony je v celém rozsahu F22





Bokeh


Nyní se podíváme na kvalitu bokehu, rozmazaného pozadí.



expoziční čas 1/2 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 18 (36) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



S tímto objektivem se na rozmazané pozadí moc hrát nebude a jde to vidět i na bokehu, který je poněkud nerovnoměrný. Světelné odlesky mají výraznou konturu, ale poněkud slabší prostředek.



expoziční čas 1 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 18 (36) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



V podstatě totéž platí i pro vyšší clony. Kolečka jsou poněkud nerovnoměrná, pozadí jako takové je rozmazané docela dobře. Chválím, že si odlesky zachovávají kulatý tvar, což dokazuje skutečně kruhový tvar clonového otvoru.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.