27.4.2016, Milan Šurkala, recenze

CSC fotoaparáty od Olympusu jsou hodně populární a my se dnes podíváme na OM-D E-M10 Mark II. Ten je nejlevnějším zástupcem řady OM-D, to ale nijak zvlášť neprojevilo na jeho schopnostech. Vyzkoušeli jsme i vylepšené videosekvence.

reklama
dotaz na focus bracketing | od: igorg (4)  14.3.201720:50
Prosím o radu, v recenzii ste napísal ­"Výborné je, že je podporována i funkce focus bracketing pro zvýšení hloubky ostrosti.­" a neviem ako sa to nastavuje. Mám kúpeny oly m10 mark II, ktorý som vymenil za nikon, a rád by som používal focus bracketing a nemôžem zistiť ako sa to nastavuje keď budem fotiť makro. Ďakujem pekne za Vašu radu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dotaz na focus bracketing | od: Milan Šurkala (5453)  14.3.201721:16
Je to v hlavním menu v druhé části ­(ikonka fotoaparátu s čísličkem ­"2­"). Tam hledejte bracketing a zaostřovací řadu. Viz manuál, strana 88 a 90 ­( http:­/­/download.aws.olympus.eu­/consumer­/manuals­/cameras­/E­-M10_Mark_II_MANUAL_CS.pdf )
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dotaz na focus bracketing | od: igorg (4)  15.3.201713:24
Ďakujem za odpoveď a radu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
focus peaking | od: mimonaut (1)  29.4.201615:29
focus pekaing
"ten ale dělá obraz za horšího světla ještě tmavším, takže je spíše kontraproduktivní­"
stejně jako pár dalších detailů je i toto ne zcela přesné. Defaultně je totiž pro FP nastavené, že se obraz upraví pro lepší viditelnost zváraznění, toto lze ale v menu přenastavit.

Fajn recenze, jen pár takovýchto detailů značí, že autor do ­(pravda velmi, velmi komplikovaného­) nastavení aparátu zcela neproniknul. Sám ještě stále přicházím na nové věci a sovuvistosti, i po měsíci intenzivního používání.

Jinak s E­-M10 II jsem velmi spokojený. Jedinou podstatnější výtku mám k výdrži na baterku ­(záložní je nutnost­) a občasné chyby v SW ­(tak jednou týdně třeba začne zasekávat obraz v hledáčku a je třeba foťák vypnout ­/ zapnout ­- 5s v čudu. Totéž platí pro focus peaking ­- zřídka se stane, že přestane být zkalibrovaný a třeba hrany vůbec nenajde. Opět pomůže vyp­/zap­) A taky krytka baterie působí jak ze zcela jiného strojku ­- je laciná a plastová.

Jinak je aparát super, za tu cenu nabízí fantastický poměr cena výkon. Jsem nadšený z kvality zpracování, ergonomie, možnosti kustomizace, rychlosti, funkcí i parádního designu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: focus peaking | od: J77 (255)  29.4.201623:45
No nevim ... 20­-21 000 za kit s EZ 14­-42 Vam pripada jako ­"fantastický poměr cena výkon­"? Ja bych to nazval presne opacne. Za castky o 3000 ­- 4000 mene lze koupit napr. Sony A6000 s obdobne mizernym setakem 16­-50, coz je presto sestava ve vsech podstatnych fotografickych ohledech o tridu az dve lepsi. Nebo slusnou pokrocilou zrcadlovku se setakem, ktera sice nebude tak skladna ani ­"retro­", ale fotograficky ­(ale napr. i cenou a dostupnosti prislusenstvi­) rozsnese tohoto Oly na kopytech. A v obdobne cene bude lepsi i jakykoliv novejsi CSC od Panasonicu s dfd ostrenim.

Fantasticky pomer cena vykon to bude mit, az to bude stat tolik, co aktualne doprodavany E­-M10 I. Do te doby je to jen predrazeny prumer s nekolika ponekud podstatnymi nedostatky. A ze v Olympusu napr. neopravili ani skoro pet let znamy problem se sekanim obrazu v hledacku, ktery mel uz E­-M5 I, ani X bugu reportovanych uzivateli z E­-M10 I ­(vc. chore clonove matematiky v poloautomatickych rezimech­), to je kapitola sama pro sebe.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: focus peaking | od: JonSnih (242)  30.4.201614:04
Ale zapomínáš na jeden podstatný faktor, který třeba Sony postrádá. Oly vyrábí foťáky, se kterými je radost fotit. Dobře se ovládají, jsou svižné, designově povedené, mají pěkné barvičky a vyhovující AF. Jasně že se najde spousta much ­(ono zasekávání hledáčku u E­-M5 neznám­), ale jako celek je to velice funkční.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: focus peaking | od: J77 (255)  30.4.201614:24
S vyhovujicim AF naprosto nesouhlasim, stejne jako s ­"velice funkcnim­" coby celku. A radost fotit ... to je silne subjektivni. Pro mnoho lidi, mezi ktere pocitam i sam sebe, je radost z foceni umerna tomu, jak moc se muzu na fotak spolehnout a jak dobre je v dane discipline pouzitelny ­(nejen ohledne AF, ale treba i poloautomatiky A, S, rezimu, zachazeni s ISO citlivosti, atd.­) a soustredit se na foceni samotne. A v tomhle Olympus oproti napr. zminene A6000 nenabizi nic, ba prave naopak. Nerikam tim, ze jsou to spatne fotaky, rikam jen, ze to neni zadna bomba, nic uzasneho a uz vubec ne neco s fantastickym pomerem cena ­- vykon ­(pokud clovek da stranou fotograficky nepodstatne veci typu designu apod.­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: focus peaking | od: J77 (255)  30.4.201615:06
... a navic, rec nebyla o faktoru radosti z foceni, ale pomeru cena ­- vykon.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: focus peaking | od: JonSnih (242)  2.5.201620:42
Já se na svou E­-M5 můžu spolehnout. Ale možná ta E­-M10II není taková poecka jako původní OMDčko. Nemohu soudit.
Ale vždycky mě pobaví znechuceně kritický postoj tvých příspěvků. Ale dávám ti zapravdu, Olympus holt sází na aktulání trend CSC, má to drahé a v kombinaci s konzervativním postojem vůči trhu ­(např. PDAF jen pro profíky­) by se měl chytit za nos. Nicméně i taková Sony je ještě větší banda darebáků, aktulizace FW moc neřeší a cenově si to nechají zaplatit. Nejhorší na tom je, že i takový Nikon za poslední dobu stahoval několik ne zrovna lidových mašin z trhu kvůli nedostatečné výstupní kontrole. Bohužel už dávno neplatí, že vysoká cena = vysoká kvalita. A to je na tom nejhorší.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: focus peaking | od: J77 (255)  2.5.201623:34
Znechucene kriticky ... :­), ale proc ne, i kdyz ja bych ho nazval striktne objektivnim. Prestoze je to v techto koncinach zvykem, nebudu neco zaslepene chvalit jen proto, ze to mam ­(v mem pripade mezi jinym fotovybavenim­). Neupiram jim klady, ale nezamlcuju zapory, zvlast ne ty, ktere uz mohly a mely byt davno opraveny ­(tzn. ty pouze softwarove resitelne­) a kterych je vic, nez by pri dane cene bylo zdravo. Samozrejme v doprodejovkach za polovic ci jeste min je to dobra koupe i tak a se lze smirit s leccims, ale presto ne s pristupem, ktery je navic u Oly casto opentlen tim nejodpornejsim marketingovym verbalnim promem, jak si lze predsavit ­(a ktere je v o to kriklavejsim rozporu s realitou za nos se nechytajiciho producenta ...­). Co se tyka E­-M5, uz si nepamatuju detaily, je to uz davno, ale vybavuju si, ze mela stejny AF jako E­-PL5­/6, s nimz jsem fotil dele a rozhodne to bylo o neco spolehlivejsi nez ten novejsi vicebodovy na E­-M10.

S Nikonem, ano, to mas bohuzel naprostou pravdu. Byvla to moje znacka c.1 po radu let, ale uz jsem rezigonoval, mezi jinym i z techto duvodu. Jejich lajdactvi pri vyrobe a vystupni kontrole je ostudnost do nebe volajici a tahne se to roky, ne jen v posledni dobe a porad dokola. A to, ze vysoka cena se nerovna vysoka kvalita, plati v moderni dobu uz davno a nejen na poli fototechniky ...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Stančok, | od: Komo (94)  28.4.201613:25
si to ty?:­-D
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Kvalitni recenze | od: J77 (255)  27.4.201616:27
Recenze p. Surkaly jsou opravdu jedine o objektitu se snazici na ceskem netu, at si tu nekteri zaslepenci hlasaji co chteji. Doplnil bych jen, ze dalsim problemem olympusiho vyvojove zcela stagnujiciho AF je take to, indikator zaostreni dost casto temer bez zhasnuti sviti i behem doostrovani v CAF a dovoli exponovat, i kdyz zaostreno neni ­(a je nastavena priorita zaostreni­), tzn. vytvorit snimek k nepouziti. Plus, ze problem s ostrenim jinam, nez by melo byt, je trochu hlubsi, zvoleny bod je totiz dodrzovan jen velmi hrube a AF system zcela v klidu ostri i zcela mimo nej, jestlize je scena v tom miste barevne ­(kontrastne­) mene vyrazna. Je to dano tim, ze hledani roviny ostrosti se hrani bodu nedrzi ­(v nasobicich­) a algoritmy jsou tak spatne napsane, ze dovoli zaostreni i kdyz je nalezeno mimo hranice zvoleneho bodu. Je hezke mit ruzne ty v recenzi jmenovane SW doplnkove veci a moznosti ovladani, ale pokud uspokojive nefunguji veci zakladni a vyrobce s tim roky nic nedela ­(a jen v promo textech mlzi o uzasnosti ­"FAST AF­"), tak je to opravdu ponekud ostudne. Jinak se 14­-42 EZ jste mel velke stesti na kus, takhle toto sklo obvykle rozhodne nekresli.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Kvalitni recenze | od: xvasek (216)  28.4.201612:01
A není u toho CAF nějaký blok expozice pokud není zaostřeno? Něco takového jsem viděl v menu PL­-5, je tam myslím možné vybrat, jestli exponovat opravdu při domáčknutí, nebo doostřit a exponovat. Nevím přesně, já používám SAF a MF ­(popř. MF skla­), protože prostě nevěřím na to, že celý slavný CAF může uspokojivě fungovat. Možná je to tím, že jsem zvyklý na Olympus těla, tak to beru jako vlastnost a ne chybu, nicméně moje dojmy z krátkého osahání X­-E1 jsou ­"bohu díky za Olympus­" a z krátkého osahání Alphy 7 jsem nabyl dojmu, že tam je dobré zaostření už taková věda, že mě nad něčím jako CAF ani nenapadlo přemýšlet.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Kvalitni recenze | od: J77 (255)  28.4.201614:15
Ano, je, vsak jsem to zminoval ­"... ­(a je nastavena priorita zaostreni​­).­". Nicmene v praxi to funguje tak, jak jsem popsal, tzn. spatne. CAF muze fungovat uplne bez problemu, nicmene olympusi implementace je zoufale mizerna a jejich CAF je vicemene nepouzitelny.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Kvalitni recenze | od: RiMr (729)  28.4.201613:58
Aha?
Tak to je zajímavé. U Panasoniců si toto nevybavuju...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
vs GX80 | od: aperture (40)  27.4.201611:33
som zvedavy ako obstoji v porovnavacom teste s panasonicom GX80 co bude jeho hlavny konkurent, v oblasti videa si trufam povedat ze panasonic olympus pokori kedze ponuka navyse 4K +panasonicy boli vzdy lepsie v tejto oblasti.. no hlavne ma zaujima foto kvalita vystupu ak si aspon zachova prinajmensom uroven GX7­-ky tak bude tento olympus porazeny
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.