Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus OM-D E-M5: elegantní fotokladivo

4.3.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnešní recenze jistě mnoho z vás potěší. Podíváme se totiž na zoubek Micro Four Thirds fotoaparátu Olympus OM-D E-M5 s 5osou stabilizací, odolným tělem s velmi pěkným retro designem a zajímavým 12-50mm objektivem.
Olympus OM-D E-M5 je velmi zajímavým fotoaparátem Micro Four Thirds systému. Poprvé u Olympusu přinesl elektronický hledáček, což zlepšilo pocity a stabilitu při focení. Hledáček je dosti dobrý, nicméně na 2,4M hledáčky fotoaparátů Sony SLT to bohužel nemá. Ergonomie držení by mohla být o něco lepší, nicméně oceňuji velmi dobré zpracování přístroje a jeho odolnost, což platí i pro objektiv. Tato dvojka nabídne možnost bezstarostného focení i za špatného počasí, třeba za deště nebo sněžení. Jen by to chtělo sluneční clonu.

Fotoaparát nabídne obrovské množství nastavení, za které by se nemusela stydět nejedna dražší zrcadlovka, máte možnost volit chování většiny tlačítek a ovladačů, téměř nekonečné nastavení expozice, potěší i výklopný OLED displej. E-M5 je svižný přístroj, s 12-50mm objektivem velmi rychle ostří, zpracování snímků je bleskurychlé, sekvenční snímání dává nadprůměrnou rychlost záznamu, RAW buffer má dostatečnou kapacitu a zápis na kartu je také velmi rychlý. Velmi zajímavý je live time režim, který při dlouhé expozici průběžně zobrazuje nasnímaný obraz. Velmi netradiční je i bohatá nabídka expozičního bracketingu (až 7 snímků), možnost upravit trvalou korekci automatiky expozice, zpoždění spuštění závěrky zabraňující roztřesení fotoaparátu a mnoho dalších.



Ocenění TREFA získává Olympus OM-D E-M5 za velmi dobrou kvalitu obrazu,
stylový vzhled a zvýšenou odolnost. Logo ocenění je ke stažení zde


Zklamáním pro mě ale byly videosekvence. Ačkoli zde máte Full HD video a detaily nejsou vůbec špatné, výraznější pohyby ale moc dobře nezvládá. Autofokus by mohl být méně náladový a přesnější, především by ale při zoomování neměl měnit expozici. I když nastavíte pevnou expozici (čas, clonu i citlivost), při zoomování přeskakuje jas obrazu. Při výraznějším pohybu fotoaparátu zejména v trávě vzniknou velmi nepříjemné digitální artefakty (těm se dá zabránit snímání nejvýše v HD rozlišení ve formátu AVI). Je to škoda zejména proto, že 12-50mm objektiv měl být díky elektronickému zoomu vhodný právě pro videosekvence.

U E-M5 patrně poprvé u mechanické stabilizace mohu jenom chválit. Uznávám, že mít možnost stabilizovat každý objektiv je výborná vlastnost, ale mnoho mechanicky stabilizovaných CSC fotoaparátů doposud nemělo zrovna dobrý účinek (PEN E-PL5 je toho velmi dobrým důkazem) a opticky stabilizovaní konkurenti měli často výhodu (stabilizované objektivy na tom byly lépe a ty bez stabilizace na tom ve výsledku stejně nebyly až tak výrazně hůře než objektivy použité s relativně málo účinnou mechanickou stabilizací). Zde to neplatí. Tady je stabilizace skutečně neuvěřitelně účinná a 5EV opravdu nabídne. Je až neuvěřitelné, co si můžete dovolit, snad s výjimkou časů okolo převrácené hodnoty ohniskové vzdálenosti, které mechanickým stabilizacím Olympus dělají nějaké zvláštní problémy.

Kvalita obrazu je velmi dobrá, nový 16MPx snímač je mnohem lepší než starší 12MPx senzory. Má vyšší rozlišení, mnohem nižší šum i znatelně vyšší dynamický rozsah. Ten je dobrý zejména ve světlech. Ve stínech je to o trochu horší, tam už šum při prosvětlování vylézá o něco rychleji. Chválím možnost snížit odšumování, což vřele doporučuji. Pak vám fotoaparát nabídne skutečně výborné detaily. V neposlední řadě je třeba ocenit i velmi spolehlivé vyvažování bílé a hezké barevné podání.

Teď už jen zbývá se rozhodnout pro správný objektiv (pokud nechcete koupit jen tělo). Máme tu základní 14-42mm II R objektiv a pak testovaný 12-50mm objektiv. Testovaná verze je mnohem univerzálnější díky většímu zoomu, nabízí širší úhel záběru i větší přiblížení, je odolná vůči vodě a především má mnohem lepší makro. Naproti tomu 14-42mm objektiv nabídne o trochu lepší optické vlastnosti. I když i on trpí na chromatickou aberaci na nejširším úhlu záběru, 12-50mm objektiv je na tom o něco hůře a má i trochu výraznější rohovou neostrost. Oba mají velmi ostrý střed v celém rozsahu ohniskových vzdáleností a velmi pěkné výsledky na delších ohniskových vzdálenostech. 12-50mm objektiv má bohužel o něco horší světelnost.

Ve výsledku je Olympus OM-D E-M5 opravdu vynikající fotoaparát, který snad až na slabší videosekvence a ergonomii držení nemá téměř chybu. I když jeho cena se nemusí zdát být úplně nejnižší (nicméně před pár dny byla snížena o nezanedbatelných 3000 Kč!), za předvedené výkony je to rozhodně adekvátní částka. Fotoaparát opravdu mohu vřele doporučit a oprávněně si zaslouží ocenění TREFA.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Focení i za horšího počasí (deště, sněžení,...)
2) Docela slušné makro fotografie (s 12-50mm objektivem)
3) Využití i s manuálními objektivy přes redukce (obrovská nabídka různého příslušenství třetích stran, mechanická stabilizace si poradí s většinou objektivů)
 
 

Plusy


+ Velmi dobrá kvalita obrazu (zejména se sníženým odšumováním)
+ Nadprůměrně účinná mechanická stabilizace
+ Vynikající rychlost přístroje
 (ostření, sekvenční snímání, odezvy)
+ Odolnost těla i objektivu

+ Solidní makro (s 12-50mm objektivem)
+ Bohaté nastavení expozice i ovládání přístroje
+ Krásný retro design
 
 

Minusy


- Slabší videosekvence (přeskakování jasu, artefakty)
- Trochu méně jisté držení (malý grip)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Olympus OM-D E-M5 včetně objektivu děkujeme Olympusu.
Fotoaparát Olympus OM-D E-M5 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 28 000 Kč s DPH (tělo + objektiv 12-50mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Olympus OM-D E-M5?
V anketě šlo hlasovat od 4.3.2013 do 1.3.2014. Počet hlasujících: 21
Výborný81 %
Průměrný19 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.