Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus PEN E-P1: megarecenze letní novinky

27.8.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Snad nejočekávanějším fotoaparátem letošního roku je Olympus PEN E-P1. Olympus už dlouhou dobu sliboval svůj první Micro Four Thirds fotoaparát a konečně je tady. Naším testem prošel bílý model se základním objektivem 14-42 mm. Co všechno nám dokáže nabídnout?

Noční scéna


Rozsah expozičních časů, clon a ISO citlivostí dovoluje noční focení pro každou příležitost. Od dlouhých expozic přes hvězdy kolem světel až po rychlé momentky díky vysokým citlivostem. Nechybí ani bulb režim, takže prostoru pro hraní je zde více než dost.


expoziční čas 60 s, clona F14, citlivost ISO 100, ohnisko 24 (48) mm, klikněte pro zvětšení

Určitě není třeba se bát šumu. Při ISO 100 ho po odšumění po dlouhé expozici téměř nemáte šanci najít. Snímky vykazují typickou jemnost.


expoziční čas 15 s, clona F10, citlivost ISO 100, ohnisko 42 (84) mm, klikněte pro zvětšení

Zde je snímek ostřejší než obvykle, opět nenaleznete skoro žádný šum. Noční snímky s fotoaparátem Olympus PEN E-P1 mohou být velmi kvalitní.


expoziční čas 8 s, clona F13, citlivost ISO 400, ohnisko 42 (84) mm, klikněte pro zvětšení

Vyšší citlivost ISO 400 jen mírně zvýší šum, který je stále přijatelný a nečiní větší problémy. Snímek je ale trochu měkčí, jakoby méně ostrý.


expoziční čas 5 s, clona F14, citlivost ISO 800, ohnisko 42 (84) mm, klikněte pro zvětšení

Potěšilo mě, že odšumování nemá tendenci snímky rozpatlávat do jednolitých ploch (což většinou kompakty Olympus se staršími odšumovacími algoritmy dělají). Šum je snesitelný, klesá však ostrost. Doufejme, že tyto algoritmy odšumování si najdou cestu i do kompaktů.


expoziční čas 3,2 s, clona F16, citlivost ISO 1600, ohnisko 42 (84) mm, klikněte pro zvětšení

S citlivostí ISO 1600 bych ale už byl opatrný. Vedle jasového šumu s poměrně příjemnou charakteristikou se zde začíná objevovat i barevný a snímek díky jeho oběma složkám působí dosti neostře.


expoziční čas 2 s, clona F16, citlivost ISO 3200, ohnisko 42 (84) mm, klikněte pro zvětšení

ISO 3200 je už značně neostré díky výraznému šumu (a odšumování). Snímek rovněž začíná chytat červenofialový nádech po celé ploše, což není dobré.


expoziční čas 1/1,3 s, clona F16, citlivost ISO 6400, ohnisko 42 (84) mm, klikněte pro zvětšení

Maximální ISO zahaluje celý snímek do oblaku šumu. I v malém rozlišení je celý pokryt červenofialovými tečkami a působí barevně nepřirozeně. Tuto citlivost bych nepoužíval ani pro rychlé dokumentační snímky. Možná tak v černobílé verzi, když nepůjde o ostrost, protože ta je také špatná. Pro běžné focení bych zůstal u maximální citlivosti ISO 800, výjimečně i ISO 1600.


Standardní scéna


Podíváme se ještě na dva standardní snímky provázející každou recenzi.


expoziční čas 1/320 s, clona F10, citlivost ISO 200, ohnisko 30 (60) mm, klikněte pro zvětšení

Snímek netrápí aberace a kupodivu ani protisvětlo nijak nevypaluje oblohu. Problém je akorát ve slabší ostrosti, zejména na pravé straně ve stromech.


expoziční čas 1/320 s, clona F9, citlivost ISO 200, ohnisko 20 (40) mm, klikněte pro zvětšení

Tady se to ale fotoaparátu až tak moc dobře nepovedlo a ve stinné části budovy je i při citlivosti ISO 200 překvapivě dost šumu. Míra detailů je ale jinak vcelku dobrá.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.