Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus PEN E-PL2: PEN počtvrté a zase lépe

6.6.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Další redakční test bude věnovaný Micro Four Thirds fotoaparátu Olympus PEN E-PL2. Již čtvrtý PEN přináší menší rozměry, interní blesk a nové setové objektivy. My jsme vyzkoušeli verzi s ultrazoomovým objektivem 14-150 mm.

Videosekvence


Olympus E-PL2 nabízí HD videosekvence v rozlišení 1280×720 pixelů při 30 snímcích za sekundu. Podporována je mechanická stabilizace, ta ale bohužel nemá tak vysoký účinek jako dnes moderní dynamická optická.



Ostření je průběžné, docela rychlé, vytváří však občasné rozmazání obrazu. Clonění je plynulé, smear efekt neexistuje, bohužel rolling shutter efekt je velmi patrný a zejména na delších ohniscích je dost nepříjemný.
  • 1280×720 / 30 fps - cca 3800 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 2100 kB/s

Kvalitu videa můžete posoudit na přiložené venkovní videosekvenci (22 sekund, 82 MB). K dispozici dávám i srovnávací test mikrofonů, vestavěného interního (18 sekund, 73 MB) a externího stereo mikrofonu (25 sekund, 107 MB). Datový tok je enormně vysoký.


Stabilizace


U fotoaparátů Olympus najdeme tradičně mechanickou stabilizaci posunem čipu. Ta má výhodu v tom, že ať použijete jakýkoli objektiv, vždy budete mít k dispozici stabilizaci obrazu. Můžete ji vypnout, zapnout nebo nechat stabilizovat jen vertikální nebo jen horizontální směr.


bez stabilizace



se stabilizací



se stativem


Účinek stabilizace je dobrý, stabilizace mi ale přišla občas trochu náladová. V některých případech se mi zdálo, že vykompenzuje jen velmi málo, někdy naopak daleko přesahovala výrobcem udávanou účinnost.


Fotografování portrétů, blesk


Jít na portréty se 14-150mm objektivem asi nebude úplně ideální nápad, nicméně i tuto úlohu by měl objektiv snadno zvládnout. U skupinových portrétů např. v interiérech bude vadit špatná světelnost, podobně jako při detailnějších portrétech, kde nedojde k tak výraznému rozmazání pozadí jako u portrétních objektivů. Pro běžné použití je to však dostatečné, však se podívejme. Detekce tváří je velmi dobrá, přesná a rychlá.


expoziční čas 1/320 s, clona F7,1, citlivost ISO 200, ohnisko 75 (150) mm, klikněte pro zvětšení


Ostrost je docela dobrá, míra detailů neurazí. Při trochu vyšší cloně F7,1 je pozadí rozmazané jen trochu. Na písmenech vlevo dole si můžete všimnout chromatické aberace. K dispozici dávám i RAW snímek, kde rovněž zjistíte, že úplné odstranění aberace je naprostou hračkou. Velkým negativem fotoaparátu E-PL2 je absence polohového čidla, všechny snímky tak musíte otáčet.


expoziční čas 1/1600 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 150 (300) mm, klikněte pro zvětšení


Na tomto snímku jsem použil nejdelší možné ohnisko a minimální clonu. Hloubka ostrosti je tak mnohem nižší. I zde si můžete stáhnout RAW a trochu si pohrát se snímkem.


blesk -3 EV (ISO 200)



blesk +0 EV (ISO 200)

blesk +3 EV (ISO 200)

blesk -3 EV (ISO 200)

blesk +0 EV (ISO 320)

blesk +3 EV (ISO 2500)

Musím pochválit, že E-PL2 obsahuje interní blesk, který lze použít alespoň jako fill-in. Výhodou je i to, že je možné jej naklopit směrem nahoru a odrážet jeho světlo o zeď, na druhou stranu musíte počítat s velmi nízkým výkonem, o čemž mluví i nízké směrné číslo 7 při citlivosti ISO 100. Blesk je značně konfigurovatelný, ať už jde o předblesk nebo sílu jeho záblesku (-3 EV až +3 EV, lze jej nastavit na 1/4, 1/16 nebo 1/64 záblesku). Nechybí ani podpora externích bezdrátových blesků, synchronizační čas je pak 1/180 sekundy.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.