Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus SP-590UZ: 26× zoom pro každého

11.6.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový Olympus SP-590UZ přichází s největším optickým zoomem ve své kategorii (26x). K tomu přišel 12MPx snímač a spousta nových funkcí. Jak si povede ve srovnání s již testovanými konkurenty? Půjde o bombu mezi ultrazoomy? Odpovědi naleznete v dnešní recenzi.

Měření rychlosti


Procesor TruePic III se ve fotoaparátu opravdu velmi dobře činí. SP-590UZ je velmi svižný ultrazoom, práce s ním nemá rychlostní nedostatky, ty jsou způsobeny pouze pomalejšími paměťovými kartami. Jediný menší problém je při prohlížení fotografií, kdy dlouho trvá, než se můžete posouvat detailem fotografie. Funguje to úplně stejně, jako když zmáčknete klávesu na počítači. Ukáže se jeden znak, dlouho nic a až pak se začne rychle psát. Totéž zde. Kliknete nějaký směr, snímek se mírně posune, teď dlouho nic a až pak se začne svižně posouvat. Trochu nepraktické řešení.

K testu byla použita 2GB xD karta Olympus M+ a 4GB microSD karta Class 4 od společnosti Kingston v redukci Olympus MASD-1. U sekvenčního snímání se nezapočítává snímek v čase 0,00 s.
  • První snímek - 2,75 sekundy (Pouze průměrný čas.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,55 sekundy (Na širokém ohnisku ostří fotoaparát rozumně rychle, pokud si zapamatuje ostření z předchozího snímku, tedy nepohnete fotoaparátem a objekt se také nepohne, pořídíte další snímek za 0,25 sekundy.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 0,95 až 1,0 sekundy (Vzhledem k tomu, že se jedná o přepočtené ohnisko 676 milimetrů, jde o velmi slušný čas. I zde pamatování předchozího zaostření dokáže srazit dobu ostření na minimum.)
  • Snímek s namáčknutím - bez problému
  • Čas snímek-snímek - 1,7 sekundy (pamatuje si předchozí zaostření), 2,4 sekundy (ostří znovu), při použití xD karty se velmi výrazně prodlužuje ukládání, po pořízení šesti sedmi snímků musíte ještě kolem deseti sekund čekat na uložení.
  • Čas snímek-snímek s bleskem - 2,8 sekundy (Blesk se nabíjí velmi rychle, takže necelé tři sekundy na každý snímek s bleskem je velmi dobrý výkon.)
  • Čas snímek-snímek se Shadow Adjustment Technology - 2,0 až 2,6 sekundy (Rychlost je v průměru jen mírně nižší než s vypnutým vyrovnáváním stínů, nejčastěji se rozdíly pohybovaly kolem 2,3 - 2,4 sekundy.)
  • Přezoomování - 1,45 sekundy (Poměrně rychlé, i když to tak pocitově nevypadá.)
  • Sekvenční snímání microSD - 1,0 fps (5,05 s na 6 snímků, s ukládáním 10,4 sekundy. V plném rozlišení je sekvenční snímání spíše pomalejší.)
  • Sekvenční snímání xD - 1,0 fps (5,1 s na 6 snímků, s ukládáním 17,1 sekundy. Snímání je stejně rychlé jako v předchozím případě, ale ukládání na kartu trvá mnohem déle.)
  • Sekvenční snímání Hi1 microSD - 6,0 fps (3,15 s na 20 snímků, s ukládáním 11,1 sekundy. Toto sekvenční snímání je k dispozici v rozlišení do 5 megapixelů, slušný výkon.)
  • Sekvenční snímání Hi1 xD - 5,05 fps (3,75 s na 20 snímků, s ukládáním 19,8 sekundy. Při použití xD karty mírně klesl výkon na stále velmi slušných 5 fps, problémem je spíše dlouhá doba ukládání snímků.)
  • Sekvenční snímání Hi2 microSD - 10,2 fps (2,35 s na 25 snímků, s ukládáním 10,4 sekundy. Pouze v rozlišení 3 MPx a stejně jako u Hi1 s citlivostí ISO 640 a výše. Nicméně rychlost je to velmi dobrá.)
  • Sekvenční snímání Hi2 xD - 10,7 fps (2,25 s na 25 snímků, s ukládáním 18,4 sekundy. Zde byl dosažen o něco lepší výsledek než s microSD kartou, opět ale zklamala doba ukládání.)
  • Sekvenční snímání AF microSD - 0,7 fps (7,35 s na 6 snímků, s ukládáním 12,5 sekundy. S ostřením mezi snímky rychlost pochopitelně klesá, 0,7 fps však není až tak špatná hodnota, ručně zvládnete zhruba 0,4 - 0,6 fps, viz. čas snímek-snímek.)
  • Sekvenční snímání AF xD - 0,7 fps (7,35 s na 6 snímků, s ukládáním 19,1 sekundy. Výkon stejný, pouze ukládání trvá déle.)
  • Bracketing microSD - 0,9 fps (4,3 s na 5 snímků, s ukládáním 8,6 sekundy. V podstatě to odpovídá klasickému sekvenčnímu snímání.)
  • Bracketing xD - 0,9 fps (4,35 s na 5 snímků, s ukládáním 13,4 sekundy.)

Podle dosažených časů to skutečně vypadá, že Olympus SP-590UZ je příjemný a svižný fotoaparát. Jeho ovládání není příliš složité, v menu nabídkách se dá rychle pohybovat a až na již zmíněný menší problém s prohlížením fotografií musím konstatovat, že rychlost fotoaparátu je skutečně dobrá. Doporučuji si koupit i obyčejnou microSD kartu, která dovolí podstatně rychlejší ukládání na kartu, i když je samozřejmě stále dost cítit, že na pravé vysokorychlostní SDHC karty s přenosovými rychlostmi kolem 10 MB/s a více to stále nemá. nicméně i tak rychlé microSDHC karty lze sehnat.


Optický a digitální zoom


Hlavním lákadlem fotoaparátu je objektiv s impresivním 26× optickým zoomem. Je tak zatím jediným fotoaparátem na trhu, který takto vysoké přiblížení nabízí. Začíná na velmi širokoúhlých 26 milimetrech a maximem je pak 676 mm, což je skutečně nevídaná hodnota.


expoziční čas 1/200 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

Na první pohled je velmi dobře patrný nebývale široký úhel záběru. Inu, 26mm ohnisko je opravdu paráda. Lze si ve stínech všimnout trochu šumu, snímek je bohužel trochu mdlý, bez výraznější ostrosti. Detaily jsou sice slabší, ale každopádně je obraz kvalitnější než u 12MPx přístrojů řady Olympus mju. V rozích klesá kontrast i ostrost. Na druhou stranu lze určitě pochválit absenci chromatické aberace, ta se zde nevyskytuje.


expoziční čas 1/400 s, clona F5, citlivost ISO 125, ohnisko 676 mm, klikněte pro zvětšení

Takhle nějak vypadá 676mm ohnisko. Na fotografii s 26mm ohniskem tu značku téměř není vidět. Přiblížení je skutečně famózní. Objektiv tu mírně aberuje, ale není to nic hrozného. Díky vyšší citlivosti ISO je více patrný šum (ve stínech), jinak je výsledek dobrý.


expoziční čas 1/400 s, clona F5, citlivost ISO 125, ohnisko 676 mm + detailní zoom (3 MPx)

Fotoaparát nabízí funkci Detailní zoom, která údajně zvýší optický zoom bez ztráty kvality. Jedná se v podstatě jen o to, že vyřízne z 12MPx snímku (viz výše, 2. fotografie v této kapitole) 3 megapixely a neinterpoluje je jako digitální zoom. Pokud byste však fotografie tiskli, ve srovnání s digitálním zoomem jde pořád o tytéž 3 megapixely. Poněvadž se jedná jen o výřez z předchozí fotografie, není nutno dávat zde odkaz na zvětšeninu.


expoziční čas 1/400 s, clona F5, citlivost ISO 125, ohnisko 676 mm + 5× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Až 5× digitální zoom je pochopitelně pro kvalitu snímku dost velký problém. Je vidět, že fotografie pozbývá výraznější ostrosti a výrazně vylezla chromatická aberace. Aby ne, když byla 5× digitálně zvětšena. Čekal jsem však horší výsledek. Zvětšení je doslova šílené, odpovídá ohnisku 3380 mm! Upřímně řečeno, už maximální optický zoom 676 milimetrů je tak obrovský, že budete mít problémy vůbec toto ohnisko využít.


expoziční čas 1/400 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

Na druhé testovací scéně demonstruji výrazněji možnosti optického zoomu. Na předchozím je to zejména o úhlu záběru. I zde je vidět, že úhel je opravdu velmi široký. Opět má fotografie poněkud mdlé barvy. Snímek opět nepůsobí nejostřeji, ale dá se to akceptovat. Olympus očividně u modelu SP-590UZ používá trochu lepší zpracování obrazu než u řady mju a své jistě hraje také lepší objektiv.


expoziční čas 1/500 s, clona F5, citlivost ISO 64, ohnisko 676 mm, klikněte pro zvětšení

Vidíte ten Golf na předchozím snímku? Na zmenšenině 500×375 pixelů má 4 pixely! Nyní už skoro přečtete i poznávací značku. Zoom je u SP-590UZ opravdu výborný. I zde je kresba trošku měkčí a objevuje se chromatická aberace (auta zaparkovaná napravo). Zastíněné plochy trpí na šum, na osvětlených však žádný problém není.


expoziční čas 1/500 s, clona F5, citlivost ISO 64, ohnisko 676 mm + detailní zoom (3 MPx)

Opět demonstrace detailního zoomu bez odkazu na zvětšení. Kvalitu můžete posoudit u předchozího snímku, zde se jedná jen o výřez z něj.


expoziční čas 1/500 s, clona F5, citlivost ISO 64, ohnisko 676 mm + 5× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

S fotoaparátem Olympus SP-590UZ opravdu není žádný objekt dost daleko na to, aby nešel vyfotit. Samozřejmě při použití digitálního zoomu utrpí kvalita snímku, sami vidíte, že fotografie je poněkud rozpitá. Tak vysoké digitální přiblížení nemá moc smysl, pokud opravdu nefotíte "jen tak".


Protisvětlo


Velmi zajímavé bude také pozorování chování objektivu v protisvětle. Přeci jen 26× optický zoom není málo a je dost možné, že bude trpět mnoha neduhy. Uvidíme.


expoziční čas 1/400 s, clona F8, citlivost ISO 64, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

Odlesky objektivu jsou často vidět, je jich dost na nejrůznějších místech. Nemají však takový charakter, aby z fotografie udělaly nepoužitelný snímek, občas vypadají dokonce efektně. Všimněte si, že snímek téměř netrpí na chromatickou aberaci, pouze má v rozích slabší ostrost.


expoziční čas 1/80 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku se podíváme na funkci Shadow Adjustment Technology (SAT), která má lépe prosvětlovat stíny. Toto je snímek pořízený bez ní. Lze si všimnout většího množství chromatické aberace v horní a levé části snímku.


expoziční čas 1/80 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

Účinek je velmi dobře patrný, ale není takový, jaký bych očekával. Stíny jsou sice prosvětleny dobře, ale obloha je stále přepálená. U SP-590UZ SAT spíše jen prosvětluje stíny, ale nepracuje s expozicí. Je to trochu škoda, protože s její pomocí získáte zpravidla dost světlé snímky. Přitom vím, že jiné fotoaparáty Olympus s touto funkcí umí i při běžných scénách zacházet o něco lépe.


expoziční čas 1/250 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 92 mm, klikněte pro zvětšení

Trochu lépe je na tom Shadow Adjustment Technology při snímání portrétů, pro které je primárně určen. Podívejme se na tuto scénu v protisvětle.


expoziční čas 1/200 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 92 mm, klikněte pro zvětšení

Ačkoli funguje stejně jako v předchozích případech, výsledky vypadaly poněkud příjemněji a reálněji. Určitě si lze ale všimnout, že prosvětlená místa více trpí na šum a obecně jsou poněkud bezbarvá.


26mm ohnisko, F2,8


26mm ohnisko, F8

Na širokém ohnisku při minimální cloně uvidíte chromatickou aberaci. Ta se naštěstí objevuje jen při silném protisvětle, u klasických scén touto chybou trpí minimálně, což je až pozoruhodné. S maximálním přicloněním se aberace výrazně sníží.


676mm ohnisko, F5


676mm ohnisko, F8

Na nejdelším ohnisku je aberace patrnější. Navíc jak vidíte, ani přiclonění ničemu nepomůže. Celkově však nutno říci, že oproti takovému Canonu SX10 IS je na tom SP-590UZ s aberací o něco lépe. V protisvětle aberují oba, ale Olympus to alespoň nepřehání ve scénách s normální osvětlením.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.