Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus SP-590UZ: 26× zoom pro každého

11.6.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový Olympus SP-590UZ přichází s největším optickým zoomem ve své kategorii (26x). K tomu přišel 12MPx snímač a spousta nových funkcí. Jak si povede ve srovnání s již testovanými konkurenty? Půjde o bombu mezi ultrazoomy? Odpovědi naleznete v dnešní recenzi.
Test máme za sebou. Zrekapitulujme si základní pozitiva a negativa fotoaparátu. Je nový Olympus SP-590UZ dobrá volba nebo nikoli?

Začněme dobrými stránkami fotoaparátu. Předně je to famózní ohniskový rozsah objektivu od širokoúhlých 26 milimetrů až po neskutečných 676 mm. Vzhledem k ohniskům má objektiv i poměrně dobrou světelnost. Účinná je také mechanická stabilizace. Fotoaparát nabízí spoustu možností včetně manuálních režimů, nicméně proti SP-570UZ jde cítit odklon k větší jednoduchosti. To lze ale hodnotit i pozitivně. Voleb sice není až tak moc jako u předchůdce, ale ovládání je podstatně jednodušší a intuitivnější.

Velmi dobře lze hodnotit ostřící vzdálenosti. Nejlepší přiblížení je dokonce k dispozici na delších ohniscích kolem 100 milimetrů, takže pro makro fotografie je fotoaparát jako dělaný. Dobrá je i rychlost ostření, ale to jen za slušného světla. Fotoaparát je celkově poměrně rychlý, má poměrně slušné sekvenční snímání (i když jen v menším rozlišení), ale vyžaduje rychlejší microSD kartu. Výbornou věcí je pre-capture pro zachycení okamžiků ještě před stiskem spouště a prediktivní autofokus také potěší solidní rychlostí a přesností.



Několik negativních stránek se však také najde. Dva nedostatky souvisí s megalomanií fotoaparátu. První s rozlišením čipu a druhý s rozsahem objektivu. Vysoké rozlišení na malém čipu zákonitě vede k silnějšímu šumu. Na světle produkuje ISO 64 překvapivě pěkné fotografie, ale jakmile přelezete na ISO 200 a výše, barevný šum se stává velkým problémem. Stejně tak stíny i na nižší citlivosti dokáží pěkně potrápit, takže na pěkné fotografie je nutno používat jen ISO 64 a 100.

Velký rozsah objektivu se projevuje na několika optických chybách. Na širokém ohnisku je to silné zkreslení a špatná ostrost v rozích, na nejdelším zase výraznější aberace a na obou ohniskových extrémech je při nízké cloně patrná i vinětace. Nicméně je nutno podotknout, že ve srovnání s drtivou většinou dnešních ultrazoomů trpí SP-590UZ na chromatickou aberaci až překvapivě málo a např. ve srovnání s Nikonem má celkově expozičně vyváženější snímky, méně přepalů a aberace. Objektiv má poněkud měkčí kresbu, takže fotografie jsou méně kontrastní a poněkud mdlé.

Ovšem opět je nutno poznamenat, že oproti jiným 12MPx fotoaparátům značky Olympus má SP-590UZ podstatně lepší detaily a snímky nepatlá. Další negativa jsou už jen drobnosti. Někomu může chybět RAW, tlačítko pro vstup do režimu prohlížení je zbytečně utopeno, autofokus při horším světle poměrně dlouho ostří (typický problém ultrazoomů), priorita času končí už na 1/8 sekundy a videosekvence mají stále jen průměrnou kvalitu.

Celkově nutno říci, že mě SP-590UZ po zkušenostech s předchozím modelem příjemně překvapil. Hlavní problémy byly z větší části opraveny, fotoaparát přidal několik věcí navíc, zjednodušil ovládání. Škoda jen horší obrazové kvality, navyšovat rozlišení už skutečně není potřeba a je to spíše kontraproduktivní. Cena je vzhledem k nabízeným možnostem docela příjemná.


Výborný rozsah ohnisek
Optické chyby objektivu (vinětace, slabý kontrast)
Účinná stabilizace
Velmi silný barevný šum (již od ISO 200)
Skvělé makro
Pomalé ostření na dlouhých ohniscích za šera
Pre-capture funkce
Ikona Odkaz na databázi
Prediktivní autofokus
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 10 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Olympus SP-590UZ děkujeme Olympusu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.