Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus SZ-31MR: makroborec

23.7.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Přinášíme recenzi kapesního ultrazoomu Olympus SZ-31MR, který potěší rekordním 24× optickým zoomem. MR technologie nabídne různé multizáznamové funkce, objektiv pak slibuje vynikající supermakro i telemakro z pouhých 40 centimetrů.
Test kapesního ultrazoomu Olympus SZ-31MR máme zdárně za sebou. Jaký tedy je? Rozměrově patří k těm větším, ono se při 24× zoomu ani není čemu divit. Do normální kapsy je už velikostí tak na hraně. Zajímavý je grip, ale v létě jakákoli absence pogumování může překážet a fotoaparát bude trochu klouzat. Jinak je ale dojem z přístroje výborný a ovládání intuitivní, logické, rychlé a jednoduché. Jedinou výtku mám k náhledům vyvážení bílé v jinak vynikajícím quick menu. Jde sice o náramně užitečnou věc, ale také velmi pomalou a způsobuje dlouhý zásek menu nabídky než se načtou všechny náhledy. Bez nich by to bylo nakonec přeci jen lepší. Vadil mi také nesmyslně rychlý úsporný režim objektivu. Zajíždí již po 15 sekundách!

Hodně zajímavý je objektiv s 24× optickým zoomem. Nabízí jak velmi široký úhel záběru, tak nadprůměrné přiblížení. Bohužel malé rozměry a velký zoom se podepsaly na silně podprůměrné světelnosti na nejdelším ohnisku (nejhorší ve třídě), a tak je v podstatě nemožné na delších ohniscích vyfotit ostrou fotografii. Nemluvím teď o tom, že byste to neudrželi v ruce, stabilizace je totiž dost účinná, ale o silném vlivu difrakce, která při nesmyslně vysokém 16MPx rozlišení na 1/2,3" čipu začíná rozmazávat snímky už od clony zhruba F4,5, možná i níže. Hlavním pozitivem objektivu je makro a zejména telemakro. Je doslova neuvěřitelné, jak dobře se s ním fotí nejrůznější miniaturní "havěť". Na nejdelším ohnisku je totiž možno ostřit z méně než 40 centimetrů, a na to se dá říct jediné. Bomba!

Příjemně mě překvapilo chování objektivu v protisvětle na širších ohniscích. Odlesky jsou spíše výjimečné a kontrast snímků zůstává vysoký. Na delších ohniscích se ale chování naprosto změní, objektiv začne být až přecitlivělý na světelné závoje a začne vytvářet odlesky. Světe div se, ale tyto vady jsou pak tak velké, až začnou být krásné a pro někoho i efektní. Osobně jsem si jich spíše užíval. Objektiv netrápí zkreslení či vinětace (obojí možná softwarově potlačováno), stinnou stránkou je ale občas dost silná neostrost v rozích a především chromatická aberace. Ta je hlavním problémem.





Olympus SZ-31MR nepotěší omezenými možnostmi nastavení expozice. Žádné prioritní nebo manuální režimy tu nenajdete, ani rozsahy časů nejsou moc bohaté. Na noční focení to skutečně moc není. Náladu spraví solidní Full HD video. Podporován je dokonce 1080p60 formát a video je pak krásně plynulé. Autofokus je dostatečný, ale stabilizace má problém s delšími ohnisky, na kratších funguje výborně. Zajímavá je vysoká hlučnost stabilizace u delších ohnisek a nejedná se o vadu. Potěší i zpomalené videosekvence, se kterými si může velmi pěkně vyhrát.

Výdrž na baterie je průměrná a nabíjení trvá poměrně dlouho. Přístroj je rychlý, má rychlé sekvenční snímání i přijatelné prodlevy mezi snímky. Docela dobrý je HDR režim, jen na můj vkus až moc potlačuje kontrast v prosvětlených plochách (jednoduše chybí černá nebo cokoli, co by se černé alespoň trochu blížilo, chtělo by to vyšší lokální kontrast). Velmi pěkné jsou tradiční magické filtry, zejména ten dramatický (ten je právě jakýmsi softwarovým HDR režimem z jediného snímku s pěknou "černou" i zdánlivě vyšším dynamickým rozsahem).

Jak už je u mnoha dnešních kompaktů obvyklé, byl použit malý 1/2,3" CMOS čip s BSI technologií a nesmyslně vysokým rozlišením 16 megapixelů. Vysoká pixelová hustota zde způsobuje vysoký šum, který je pak nutno odšumovat. Odšumování u SZ-31MR je docela silné, ale důležité detaily zachovává. Doostřování by mohlo být slabší. Minimálně na širších ohniscích podává fotoaparát pěkný obraz, za který se nemusí moc stydět, ale u delších ohnisek se projevuje rychlý nástup difrakce a méně ostrá kresba je pak často vyhodnocena jako šum a ještě více rozmazána. Skutečné rozlišení je na delších ohniscích zlomkové vůči tomu, co by čip teoreticky mohl zvládnout. To ale trápí většinu dnešních ultrazoomů, nejen těch kapesních.

I když má Olympus SZ-31MR hodně chyb, přeci jen musím uznat, že má něco do sebe. Díky absenci manuálních režimů nepotěší hračičky, Full HD video je u konkurence také o chlup lepší, objektiv by mohl být kvalitnější, šum a odšumování nižší, ale i tak tu něco prostě je, co vás okouzlí. Díky tvaru přístroje a jeho gripu máte pocit, že v ruce držíte něco trochu více, skvělé makro a telemakro ve vás probudí kvantum kreativity a začnete hledat krásu v detailech. Pokud vás baví focení detailů, květin a malých zvířat (hmyz a podobně), pak bude SZ-31MR zajímavou volbou. Podmínkou je ale to, že nebudete chtít tyto snímky prezentovat ve vysokém rozlišení nebo na velkých formátech. Pokud je chcete prezentovat třeba na webu v různých biologicky zaměřených fotogaleriích, moc zajímavějších fotoaparátů neseženete.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Milovníky přírody (fotografie květin, hmyzu a všeho malého)
2) Natáčení zpomalených videosekvencí
 
 

Plusy


+ Výborné supermakro a fantastické telemakro
+ Nadprůměrný zoom
 ve výborném rozsahu ohnisek
+ Zpomalené videosekvence a slušné Full HD video
+ Slušné zpracování a dobrý LCD displej
+ Hardwarové HDR, režim panoramat
+ Magické filtry
 
 

Minusy


- Podprůměrná světelnost na delších ohniscích (způsobuje výraznou difrakci = neostrost snímků)
- Silné odšumování
- Vady objektivu
 (rohová neostrost, chrom. aberace)
- Slabší noční focení (malý rozsah expozičních časů)
- Otravně rychlý úsporný režim objektivu
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Olympus SZ-31MR děkujeme Olympusu.
Fotoaparát Olympus SZ-31MR a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 8 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Olympus SZ-31MR?
V anketě šlo hlasovat od 23.7.2012 do 24.7.2013. Počet hlasujících: 11
Dobrý0 %
Průměrný45 %
Špatný55 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.