Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus XZ-1: trefa do černého

10.5.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na zoubek profi kompaktu Olympus XZ-1, který po letech proseb vrací značku Olympus do této prestižní třídy. S objektivem i.Zuiko Digital s vynikající světelností F1,8-2,5 slibuje nevšední možnosti. Dokáže je naplnit i v praxi?
V poslední době společnost Olympus své fotoaparáty stále zjednodušovala, a tak bylo velkým překvapením, když se objevil model XZ-1. Ten navázal na několik let opuštěnou tradici výborných profi kompaktů značky Olympus. A nutno říci, že návrat je to velkolepý. XZ-1 je jeden z nejmenších profi kompaktů na trhu, přitom nabízí velmi solidní 4× optický zoom a nejlepší světelnost F1,8-2,5, která svým průběhem překonává i dosavadního rekordmana, Samsung EX1. Zpracování je slušné, mrzel mě jen chybějící grip. Držení přístroje je ještě vcelku dobré, ale fotoaparát se dosti těžko tahá z kapsy nebo brašny.

Potěší sáňky na blesk a další příslušenství, velmi zajímavé je i otočné okruží objektivu, jen bych uvítal, kdyby šlo přehodit směr otáčení. OLED displej rovněž patří k tomu nejlepšímu, co lze u kompaktů nalézt, škoda však, že příliš zdůrazňuje barevný šum. Na displeji tak fotografie vypadá kvalitativně mnohem hůře, než jaká bude ve skutečnosti. Menu nabídky jsou příjemně strukturovány, quick menu je výborné. Odezvy přístroje jsou velmi rychlé, fotoaparát patří k těm nejsvižnějším. Možnosti nastavení mi nicméně v některých ohledech přišly na profi kompakt chudé (potěší např. ovládání blesku, naopak chyběla konfigurace okruží objektivu nebo automatiky ISO citlivosti).

Objektiv byl i vedle vynikající světelnosti příjemným překvapením. Nabízí výborné supermakro i telemakro, opticky velmi hezky kreslí až do rohů, vinětace je v normě. Zklamáním je jen chromatická aberace na nejširších ohniscích a rozmývání kontrastních hran v protisvětle při nejnižší cloně. Odlesky jsou neznámým problémem, na ně fotoaparát netrpí. Přídavný EVF hledáček (za nemálo peněz) má krásně ostrý obraz, uvítal bych ale automatické přepínání EVF a OLED displeje.




Ocenění TREFA získává Olympus XZ-1 za vynikající objektiv a skvělé možnosti focení.
Logo ocenění je ke stažení zde.


Rozsah časů je výborný, v případě velkého množství světla je k vedle irisové clony dispozici i ND filtr. Zklamáním byla automatika ISO citlivosti. Ta totiž začíná navyšovat citlivost při čase 1/2 sekundy! I přes velmi účinnou mechanickou stabilizaci je to přespříliš optimistické. O to větší překvapení je, že fotoaparát neumožňuje tento naprosto nesmyslně nastavený práh jakkoli upravit. Konkurence je nejen logičtější, ale navíc si to u ní můžete nakonfigurovat. Zde je to špatně a ještě s tím nemůžete nic dělat.

Videosekvence jsou kvalitní, ale datově opravdu velmi objemné a výrazně překonávají dokonce Canon, který je neuvěřitelným objemem videa nechvalně známý. Výdrž na baterie je velmi slušná, značně překonává údaje výrobce.

Na závěr jsem si nechal obrazovou kvalitu. Už jsem říkal, že po stránce objektivu je to až na aberaci na nejširším ohnisku v pořádku. Po stránce čipu je na tom fotoaparát jen dobře. Čip původem od Panasonicu (použitý např. i v modelu LX5) šumí o trochu více než senzor použitý např. v profi kompaktech konkurence. Problém je také v tom, že Olympus neumí moc dobře odšumovat. Zbytečně moc odstraňuje jasový šum (s tím mizí detaily) a naopak nechává šum barevný. Mělo by to být přesně naopak. Výsledkem jsou sice velmi kvalitní snímky, ale jen na třídu kompaktů. V profi kompaktech jsou měřítka přeci jen trochu výše a Olympus dost patlá, zejména od ISO 200 včetně.

Stejně jako u nesmyslného automatického nastavování ISO citlivosti, ani zde nejde problém odstranit uživatelským nastavením. Redukce šumu je natvrdo daná a nelze ji ovlivnit (bohužel ani nový firmware toto neumožnil). Nerozumím tomu, proč automaticky dobře fungující věci můžete ručně nastavovat dle libosti (což nepotřebujete), ale to, co nepracuje ideálně, na to sáhnout nelze (což ale naopak potřebujete). Nicméně neberte to nějak tragicky. Snímky jsou stále velmi kvalitní, jen nedosahují úrovně profi kompaktů např. Canonu nebo Nikonu. Pokud budete fotit do RAWu, je XZ-1 fotoaparát, který vám ve své třídě nabídne možná nejvíce ze všech.

Olympus XZ-1 si tedy zaslouží ocenění TREFA. Výrobci se tento kompakt skutečně hodně povedl. Pokud z něj ale chcete vymámit to nejlepší, budete určitě muset sáhnout k ručnímu ovládání (hlavně ISO citlivosti) a RAWu. Při focení jen do JPEGu bych byl s tím oceňováním trošku opatrnější. Na fotoaparátu si cením zejména potenciálu dělat skvělé fotografie.

Vynikající objektiv (světelnost, rozsah, optické kvality)
Nelogická ISO automatika
Solidní rychlost přístroje i ostření
Zbytečně agresivní odšumování (zejména od ISO 200)
Skvělé makro a telemakro
Chromatická aberace na nejširším ohnisku
Dobré ovládání, slušné quick menu
Chybějící grip
Kvalitní HD video
Ikona Odkaz na databázi
Nadprůměrná výdrž na baterie
Ikona Odkaz na databázi
Dobré obrazové výsledky (z RAWu)
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 11 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Olympus XZ-1 děkujeme Olympusu.
 
Fotoaparát Olympus XZ-1 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.