Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus XZ-1: trefa do černého

10.5.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na zoubek profi kompaktu Olympus XZ-1, který po letech proseb vrací značku Olympus do této prestižní třídy. S objektivem i.Zuiko Digital s vynikající světelností F1,8-2,5 slibuje nevšední možnosti. Dokáže je naplnit i v praxi?

Videosekvence


Olympus XZ-1 nabízí HD videosekvence v rozlišení 1280×720 pixelů s 30 snímky za sekundu. K dispozici dostáváte optický zoom, velmi slušné průběžné ostření, optickou stabilizaci i poměrně plynulé clonění.



Kvalita obrazu je docela dobrá, nicméně video mi přijde poměrně dost odšumované (rozmazané). Smear efekt je na CCD čip překvapivě malý. Zvuk je jen mono.
  • 1280×720 / 30 fps - cca 4200 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 2200 kB/s

Videosekvence jsou opravdu neuvěřitelně objemné. Při HD rozlišení má jedna sekunda záznamu přes 4 MB, přičemž takový standard je zhruba kolem 1,5 MB. Kvalitu videa můžete porovnat na přiložené 38sekundové videosekvenci (153MB!!!).


Stabilizace


Ve fotoaparátu najdete mechanickou stabilizaci realizovanou posunem CCD čipu. Můžete ji vypnout nebo nechat zapnutou, žádné další speciální režimy zde nejsou. Test jsem provedl na vzdálenost zhruba dvou metrů při expozičním čase 1/6 sekundy a ohnisku 112 milimetrů.


bez stabilizace



se stabilizací



se stativem


Účinek stabilizace je velmi solidní, při panningu dokonce dokáže stabilizovat pohyb natolik, že sledovaný pohybující se objekt bude neostrý, zatímco zbytek naopak.


Fotografování portrétů, blesk


Na focení portrétů je Olympus XZ-1 jedním z nejlepších kompaktů na trhu. Předně je to poměrně kvalitní čip s nižším šumem. Za druhé velmi dobrý objektiv, který nabídne široké ohnisko a výtečnou světelnost, čímž je vhodný i do interiérů, dostatečné 112mm ohnisko při světelnosti F2,5 pak naopak dovoluje příjemně rozmazávat pozadí. Pojďme se na to podívat.


expoziční čas 1/2000 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 112 mm, klikněte pro zvětšení


Vidět kresbu ve vlasech, to u kompaktů není moc obvyklé. Přesto můžete vidět poněkud agresivnější odšumování, jistě to mohlo být i lepší.


expoziční čas 1/1250 s, clona F2,5, citlivost ISO 100, ohnisko 112 mm, klikněte pro zvětšení


Opět dobré detaily lehce postižené odšumováním. Při cloně F2,5 a maximálním ohnisku se pozadí začíná rozmazávat. Pochopitelně na klasické portrétní objektivy zrcadlovek to nemá, ale už je to srovnatelné se základními "seťáky". Pokud bych fotil na výšku z ještě menší vzdálenosti, pozadí by se rozmazalo ještě více.


expoziční čas 1/1250 s, clona F2,5, citlivost ISO 100, ohnisko 112 mm, klikněte pro zvětšení


Na vlasech si můžete všimnout silnějšího odšumování, které bohužel nelze vypnout. Můžete si stáhnout RAW snímek, případně jsem pro vás připravil konvertovanou verzi. Ta má vypnuté jasové odšumování, povolené lehké barevné odšumění, lehce jsem vytáhl stíny a naopak potlačil přepaly.


expoziční čas 1/1250 s, clona F2,5, citlivost ISO 100, ohnisko 112 mm, klikněte pro zvětšení


Na tomto snímku převedeném z RAWu jsou detaily o třídu lepší. Šum je jemný, ale viditelný. Když si navíc pohrajete s barvičkami a kontrastem (já ho zde spíše potlačil), můžete z RAWu vytřískat skutečně velmi mnoho. Škoda toho odšumování.


blesk -2 EV (ISO 100)



blesk +0 EV (ISO 100)

blesk +2 EV (ISO 100)

blesk -2 EV (ISO 200)

blesk +0 EV (ISO 200)

blesk +2 EV (ISO 250)

Interní blesk je výklopný, jeho vyklopení ale máte vždy na starosti jenom vy, což opravdu chválím. Žádné otravné automatické vyskakování zde neexistuje, hurá! Výkon blesku je spíše nižší, ale přesto pro většinu příležitostí dostatečný. Vedle klasických režimů zda najdete i mód s 1/4, 1/16 a dokonce i 1/64 výkonem, což se skvěle hodí jako fill-in blesk. Komu by to nestačilo, má možnost použít i bezdrátové externí blesky.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.