Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Open Camera: udělá z vašeho smartphonu s Androidem superfoťák?

11.10.2022, Milan Šurkala, recenze
Open Camera: udělá z vašeho smartphonu s Androidem superfoťák?
Mnoho lidí neholduje vestavěným aplikacím v telefonech s Androidem a hledá alternativu. Jednou z nich je bezplatná aplikace Open Camera, která by teoreticky mohla umožnit posunout schopnosti smartphonů o něco dál. Dokáže to?
Naši recenzi aplikace Open Camera pro Android tak máme za sebou a pokusíme se nyní odpovědět na otázku, zda je to dobrá náhrada vestavěné aplikace výrobců. Asi už tušíte, jaké bude hodnocení. Jednoduše, na toto se nedá odpovědět. Aplikace a její schopnosti totiž závisí na tom, co jednotliví výrobci aktivují ve svém API pro třetí strany, takže ve výsledku může mít ještě horší funkce než ta výchozí a někdy naopak lepší. Ono je to většinou tak i tak, tudíž pro některé úlohy je lepší využít aplikaci vestavěnou a pro některé jiné zase Open Camera.

Open Camera hodnocení
Velká různorodost telefonů s Androidem se zde stává poněkud problémem, protože pokud to nezkusíte, nebo to nezjistíte od jiného majitele téhož telefonu, nikdy nevíte, co bude telefon (a vlastně i v jiných aplikacích třetích stran) vlastně umět a podporovat. Vybíráte-li si nového Androida, kde víte, že vestavěná aplikace něco neumí (třeba RAW), ale přesto ho koupíte s očekáváním, že přes Open Camera to umět bude, můžete být zklamáni. Ale také nemusíte.
 
Aplikaci jsem postupně vyzkoušel na třech telefonech. Klasickým omezením jsou obvykle snímkovací frekvence u videa, kde se většinou nedostanete na 60 fps, ačkoli to telefon podporuje. Chválím možnost zvýšit bitrate a obvykle se dočkáte i více detailního obrazu (zejména na Samsungu je rozdíl velmi výrazný). Cenou může být větší šum, ale na druhou stranu odšumět si to můžete, je-li libo. S odšuměným obrazem to už vrátit nelze. Log profily byly zklamáním, ty spíše dynamický rozsah degradují, než že by ho vylepšovaly.
 
Uživatelské rozhraní má několik dobrých vlastností (např. příjemné ovládání MF, dobře se ovládá i expozice a zámky expozice i WB). Nelíbila se mi naopak nekonzistence rozhraní, různé typy prvků UI působí neprofesionálně (ostatně je to aplikace nadšence, ne profesionálního programátorského týmu) a nepřehlednost. Hlavní menu je tak strukturované, že hledaná položka logicky spadá i do 4 podkategorií a kde to pak hledat?
 
Velkou výhodou je cena. Za zkoušku prostě nic nedáte, a pokud vám nějaká vlastnost vestavěné aplikace vašeho Androidu nevyhovuje, můžete zkusit Open Camera a uvidíte. Na některých telefonech budete nadšeni, na některých ne, obvykle ale budete pro určité typy fotek/videí potřebovat aplikaci vestavěnou a jindy zase Open Camera. Rozhodně nepočítejte s tím, že bude mít ve všem navrch nad vestavěnou aplikací. Výrobci telefonu jistě některé z funkcí vyhradili jen jejich aplikaci a v Open Camera ji nenajdete.
 
 

Aplikace je vhodná pro:


1. Pro každého, komu v nějaké oblasti nevyhovuje vestavěná aplikace výrobce (a chce zkusit, zda to náhodou nepovolil pro třetí strany)
2. Natáčení videa s vyšším bitrate
 
 

Plusy


+ Solidní UI pro samotné ovládání při focení a natáčení (ne menu)
+ Podpora vyšších datových toků pro video
+ Obvykle vyšší kvalita videa (lepší detaily)
+ Cena (nulová)
 
 

Minusy


- Velmi komplikovaná struktura menu
- Závislost na tom, co povolí výrobce ve svém API (za to ale aplikace nemůže)
 

Cena v době testování: zdarma



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.