Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Leica DG Elmarit 200mm / F2.8 / Power O.I.S.

15.5.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se vydáme do třídy drahých světelných teleobjektivů. Půjde o systém Micro Four Thirds, kde byl nedávno představen objektiv Leica DG Elmarit 200mm / F2.8 / Power O.I.S. Ten se dodává rovnou i s 1,4× telekonvertorem.

Noční scéna

 
Noční focení s objektivem byla překvapivě zajímavější záležitost, než by se dalo předpokládat. Zatímco stativ to chtělo opravdu dobře utáhnout, aby náhodou nedošlo k roztřesení a nastavit zpoždění závěrky rozhodně není špatný nápad, z ruky je to mnohem snazší (pokud tedy nepotřebujete sekundové a delší časy). Stabilizace je tak účinná, že 400mm přepočtenou ohniskovou vzdálenost se s trochou opory (např. o okno) dá udržet i při 1/6 sekundy.
 
Panasonic Leica 200mm F2.8 OIS noční scéna
 
expoziční čas 3,2 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 200 (400) mm, klikněte pro zvětšení
 
Tento snímek byl nicméně focen pomocí stativu. Znovu je vidět hodně detailní kresba po celé ploše. Ze strany objektivu zde není nic v nepořádku.
 
Panasonic Leica 200mm F2.8 OIS noční scéna výřez
 
z 5MPx výřezu nočního snímku
 
Na předchozím snímku nebyl žádný světelný zdroj, proto jsem vyfotil ještě snímek, ze kterého jsem vyřízl čtvrtinu (půlku na šířku a půlku na výšku) a zmenšil, abyste se mohli podívat, zda vytváří hvězdičky nebo nikoli. Jsou jen málo výrazné, takže bych s nimi nepočítal. Naopak můžete počítat s krásně kulatými světly v bokehu při rozostření.
 
 

Standardní scéna

 
Samozřejmostí budou i dvě standardní scény. Protože ale objektiv má úplně jiné ohniskové vzdálenosti ve srovnání s tím, s jakými ohniskovými vzdálenostmi tyto fotografie obvykle fotím, budou i scény dosti odlišného charakteru.
 
Panasonic Leica 200mm F2.8 OIS standardní scéna krajina
 
expoziční čas 1/200 s, clona F7,1, citlivost ISO 200, ohnisko 200 (400) mm, klikněte pro zvětšení
 
Přestože byl použit jen 4/3" senzor, je hloubka ostrosti dost malá a popředí hodně rozmazané. V zaostřené ploše je kresba opět vynikající.
 
Panasonic Leica 200mm F2.8 OIS standardní scéna Mlýny Šenov
 
expoziční čas 1/200 s, clona F7,1, citlivost ISO 320, ohnisko 200 (400) mm, klikněte pro zvětšení
 
Opět vidíte krásnou kresbu. Je až s podivem, jak detailně se objektivu podařilo vykreslit tenké větvičky bříz. K dispozici je snímek v RAW formátu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.