15.5.2018, Milan Šurkala, recenze

Dnes se vydáme do třídy drahých světelných teleobjektivů. Půjde o systém Micro Four Thirds, kde byl nedávno představen objektiv Leica DG Elmarit 200mm / F2.8 / Power O.I.S. Ten se dodává rovnou i s 1,4× telekonvertorem.

reklama
levne | od: Kabe (786)  20.5.20189:01
Na druhou stranu, zas take drahe to neni. Zalezi s cim to budeme srovnavat. Ale pokud budete mit treba zrcadlo od Nikonu a budete chtit +­- adekvatni 300­/f2,8, date za nej pres 150 000.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(4)
Re: levne | od: Kabe (786)  20.5.201814:49
takze vlastne je to uplne naprosto dokonale levne
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Leica 50–200 mm a tip na starší alternativu | od: wooferx (29)  17.5.20180:13
Pěkná recenze, i objektiv. Cena mě tedy vyrazila dech, objektiv není díky pevnému ohnisku zrovna univerzální, takže uživatel, který si ho koupí musí přesně vědět, na co podobné parametry potřebuje. Na druhou stranu Olympus 300 mm f4 stojí podobný ranec.

Zajímavější mi přijde chystaný Panasonic Leica DG 50–200 mm F2,8–4, který by nemusel stát tolik, nabídne větší rozsah uplatnění a nižší hmotnost.

Tip pro dlouhé ohnisko pro m4­/3 platformu pro ty, co nemají tak vysoký budget:
Loni jsem pokukoval po Panasonic 100­-400mm, ale nakonec jsem si pořídil za třetinovou cenu bazarový Olympus Zuiko 50­-200SWD f2,8­-3,5, včetně 1,4x telekonvertoru a redukce na m4­/3. Ten je opticky naprosto perfektní i na 200 mm i s konvertorem. Nevýhodou je nutnost použití těla Olympus M1 nebo M1 II pro použitelný AF. Na přístrojích bez senzorů pro fázové ostření je AF tragicky pomalý. I tak to není zrovna rychlík, ale vhledem k pořizovací ceně a perfektní optické kvalitě je to myslím zajímavá volba. Minimálně do doby než vyjde Leica DG 50–200 mm F2,8–4 takový rozsah ohnisek a světelnost ani v nabídce pro m4­/3 není. Pár fotek na ukázku zde: https:­/­/www.dropbox.com­/sh­/zgnu530raeibtfq­/AABAko9Gq8cXhNr8hwZ5GhSWa?dl=0
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Leica 50–200 mm a tip na starší alternativu | od: Kabe (786)  17.5.201811:07
Kolik to stoji zhruba v tom bazaru? 25 kdyz pises tretinova cena? Ptam se protoze to bych dal asi prednost Plympus 40­-150 2,8 PRO za necelych 40.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Re: Leica 50–200 mm a tip na starší alternativu | od: Sakini (390)  17.5.201815:11
Myslí třetinu ze 100­-400, Olympus 50­-200 jsem ve stavu nového koupil loni za dvanáct, a za ty peníze je výstup perfektní.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Leica 50–200 mm a tip na starší alternativu | od: Kabe (786)  17.5.201817:14
Jo! Dokonce to zcela jasne takhle napsal, moje blbost... DIk.
Jakto, ze je to teda tak levne? Megapixel prodava novy za 30+, vetsinou objektivy takhle nepadaji. Je to tim, ze je to urcene k jiz nevyrabenemu ­"systemu­" nebo?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Leica 50–200 mm a tip na starší alternativu | od: wooferx (29)  19.5.201821:50
Já ho koupil za 11 000,­- + telekonvertor za 5000,­- ­(1,4 nebo 2,0 stojí podobně­). Bazarová cena je nízká, protože je to objektiv na již zaniklou platformu zrcadlovek Olympus 4­/3 ­(nikoliv m4­/3­) a lidé se těchto objektivů již zbavují. Elektricky je kompatibilní přes redukci na m4­/3 ­(včetně AF, elektrické nastavení clony..­). Ale jak jsem psal, kontrastní ostření je velmi pomalé. Taže pro plnohodnotné použité je vhodné jej používat pouze na tělech Olympus M1 a M1II, kde Olympus drží 100% kompatibilitu s touto starší řadou objektivů. I tak, tak to ale není s porovnáním např s objektivem Panasonic 35­-100 f2,8, žádný rychlík a s nasazeným objektivem rychlost ještě trochu klesá. Ale na statické objekty to nijak neomezuje a kresba je naprosto špičková i na 200mm ohnisko. Předtím jsem měl Panasonic 45­-200 f4­-5,6, a ten nad 140 mm podává celoplošně dost neostrý výsledek.

Olympus 40­-150 f2,8 bude nepochybně špička co do kvality i rychlosti, ale už se za něj musí zaplatit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Leica 50–200 mm a tip na starší alternativu | od: Kabe (786)  20.5.20181:58
Dik za info.


OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
IBIS | od: jozkopower (451)  15.5.201817:27
p.Šurkala, použil ste v niektorých statických videách zámok stabilizácie, ak teda foťák v teste disponuje IS­-lock ? Ď.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: IBIS | od: Milan Šurkala (5453)  15.5.201817:43
Pokud si dobře pamatuju, tak jsem tento režim nepoužil.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: IBIS | od: jozkopower (451)  15.5.201818:59
Dík, super, takže je tam ešte rezerva.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Cena | od: RiMr (729)  15.5.201811:34
...já prostě nechápu, jak se dá dojít z ceny lehce přes 50 tisíc v USA k 75 tisícům u nás...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Cena | od: Milan Šurkala (5453)  15.5.201811:37
Nemálo udělá třeba DPH.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Cena | od: jozkopower (451)  15.5.201812:44
Cena je fakt odpudzujúca.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Cena | od: Puppy8 (234)  15.5.201812:59
Cla v EU ...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Cena | od: Cejpatka (273)  15.5.201814:22
Clo na objektivy by mělo být 6,7% + DPH 21%... i tak to ale nedá rozdíl, který je...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Cena | od: Choakinek (2256)  15.5.201814:28
Přesně tak. Ten objektiv se nejspíš nedováží z USA ­(a dokonce snad ani mezi USA a EU stále neexistuje bezcelní obchod, ale nejsem si jistý­), ale z Japonska, což podléhá clu 100%, zatímco obchod mezi USA a Japonskem clu možná nepodléhá, ale také si nejsem jistý. Pak ovšem záleží na jeho výši.

Obdoba DPH je pak v USA od 0% ­- 10% podle státu a u nás je tedy zhruba 2x vyšší ­- 21%.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(1)
Re: Cena | od: Puppy8 (234)  15.5.201815:52
Není tam zase nějaká EUjovina, že například objektiv se světelností lepší jak F3.5 má zvláštní sazbu? Podobně jako fototaparáty, co nahrávají video déle než 30 minut. Proto existují ty speciální firmware pro EU, kvůli téhle pitomosti.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Cena | od: Cejpatka (273)  15.5.201817:18
Clo z Japonska není 100%, ale těch 6,7% viz výše.
Clo na fotoaparáty není, sazba 0%, na videokamery je pak 3,3%.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Cena | od: Milan Šurkala (5453)  15.5.201817:36
Domnívám se, že tou větou chtěl říct, že clo z Japonska je tam stoprocentně ­(tedy s naprostou jistotou­) a ne, že je stoprocentní.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Cena | od: Choakinek (2256)  15.5.201823:08
Je to tak :­-­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Cena | od: JonSnih (242)  20.5.201815:49
@RIMR
Neběží v USA nějaká akce? Při uvedení avizovali, že to na americký trh půjde za 3000 dolarů.
https:­/­/www.dpreview.com­/news­/3113965333­/panasonic­-announces­-leica­-dg­-elmarit­-200mm­-f2­-8­-power­-ois­-telephoto­-prime

Oficiální cena pro Evropu je potom 3000 EUR × 25 Kč za Euro = 75 000 Kč.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
krásny objektív | od: jozkopower (451)  15.5.201810:39
Moc pekné sklo, okrem dobrej kresby ma v recenzii zaujala hlavne duálna stabilizácia, teda 1­/10s na 400mm z ruky to je vskutku výtečný výsledok. Pribalený 1.4x telekonvertor s predĺžením ohniska na 560mm poteší a prirodzene svetelnosť F2.8 je parádna.
Zvláštna vďaka autorovi za výborne spracované podporné video.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: krásny objektív | od: mlsný amatér (304)  16.5.201810:45
Což takhle porovnání s Olympus M Zuiko 40 ­- 150­/2,8 pro +? ­(dodává se s odnímatelným telekonvertorem, který prodlužuje ohnisko na dvojnásobek, čili 80 ­- 300, světelnost snižuje na 4 a u Škodů za něj chtějí 44.990 Kč?)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: krásny objektív | od: Kabe (786)  16.5.201811:30
Porovnání je snadné. Zmíněnému Olympusu chybí pro euprofiky funkce HDEBIL ­(HighDefinitionEgoBoosterImprovementLeica­), coz vysvetluje i tu ponekud vyssi cenu v EU.

Jinak zmineny Olympus bude asi dost dobry­(samozrejme nelze to zcela zobecnit­) neb napriklad pan Bambousek tvrdi, ze je to pro nej jeden z nejpouzivanejsich objektivu od doby, co presel na Oly 4­/3.
Panasonic Leica DG Elmarit 200mm ­/ F2.8 ­/ Power O.I.S. by asi z podstaty veci mel mit rychlejsi AF, ale kompletnejsi srovnani by bylo nejspise zajimave.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(9)
Re: krásny objektív | od: Kabe (786)  16.5.201819:47
prosím klik na ­"nízká­", sam jsem uz prispel take, at ma ta hronska naplava vetsi radost
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(4)
Re: krásny objektív | od: Choakinek (2256)  17.5.20181:24
Když o to prosíš, máš to tam ;­-­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: krásny objektív | od: Kabe (786)  17.5.201811:08
Dik moc.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.