Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Leica DG Summilux 25mm/F1.4 ASPH.

12.9.2011, Milan Šurkala, recenze
Nový pevný objektiv Leica 25mm F1,4 dnes pořádně otestujeme a přesvědčíme se, zda dostojí legendárnímu názvu Leica. Výrobce slibuje velmi dobrou světelnost objektivu a stává se jedním z prvních portrétních objektivů pro tento systém.
Objektiv Panasonic Leica DG Summilux 25mm/F1.4 ASPH. je velmi sympatickým pokusem přinést pro Micro Four Thirds systém objektiv s pevným ohniskem a velmi dobrou světelností. Po přepočtu nabízí 50mm ohnisko a co se týče hloubky ostrosti, vyrovná se 50mm full frame objektivům zacloněným na F2,8. Přehnaně malé hloubky ostrosti se sice nedočkáte, ale na polodetailní portréty je objektiv vhodný více než dost. Ve srovnání s pancakem 20mm F1,7 nabídne jak trochu lepší světelnost, tak trochu delší ohnisko.




Ocenění TREFA získává Leica DG Summilux 25mm/F1.4 ASPH. za velmi slušné obrazové výsledky.
Logo ocenění je ke stažení zde.


Objektiv je přitom velmi kompaktní, lehký a dostatečně kvalitně zpracovaný. Obrazově je na tom velmi dobře. Na rozdíl od mnoha jiných světelných objektivů zrcadlovek, které jsou na "plnou díru" většinou problematicky použitelné, Leica kreslí i při plném odclonění velmi dobře (uprostřed), můžete se ale v takovém případě dočkat silnější vinětace, trochy chromatické aberace a rohové neostrosti. Po přiclonění na cca F2 až F2,8 ale začnou všechny tyto vady rychle mizet a objektiv dává velmi kvalitní obraz po celé ploše. Od těchto clon je objektiv v podstatě téměř bez optických vad a při F4 je už obraz jako víno. Bokeh je velmi příjemný, s odlesky nejsou problémy.

I když objektiv stojí 15 tisíc korun včetně daně, což není právě málo, určitě si zaslouží doporučení ke koupi. Otázkou jen zůstává, zda se nevyplatí koupit menší 20mm F1,7 pancake, který má sice širší úhel záběru (pro portréty nevhodné, naopak lepší pro běžné focení) a trochu horší světelnost, ale stojí polovinu. Toto rozhodnutí je už na vás. Mohu říci, že právě přítomnost pancaku mě dlouho nutila uvažovat o tom, zda dát objektivu ocenění TREFA. Přeci jen levnější pancake má o něco lepší poměr ceny a výkon, ale nakonec jsem toto ocenění objektivu udělil.


Slušná středová ostrost i na "plnou díru", výborná kresba od cca F2,5
Optické nedostatky do clony F2,5 (vinětace, rohová neostrost, chromatická aberace)
Kompaktní stavba s dobrým zpracováním
Vyšší cena
Příjemný bokeh
Ikona Odkaz na databázi
Velmi slušná světelnost
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 15 000 Kč s DPH

 
Za zapůjčení objektivu Panasonic Leica DG Summilux 25mm/F1.4 ASPH. pancake děkujeme Panasonicu.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.