Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm F1.7 ASPH.

17.1.2022, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm F1.7 ASPH.
Panasonic má ve svém výrobním programu i světelné zoomovací objektivy pro Micro Four Thirds systém a jedním z nejzajímavějších je Leica 10-25mm F1.7. Vedle dobré světelnosti nabídne i velmi širokoúhlý záběr.

Zaostřování

 
Objektiv pochopitelně podporuje nejen manuální, ale i automatické zaostřování. To manuální lze zapnout z těla fotoaparátu, aktivovat ho můžete také posunutím zaostřovacího prstence směrem k sobě. Citlivost kroužku lze konfigurovat v menu přístroje, takže můžete mít lineární i nelineární vazbu (v takovém případě se rychlost přeostřování výrazněji mění s rychlostí otáčení prstence - rychlé otáčení je ještě rychlejší, naopak pomalé je více zpomalené). Také můžete měnit úhel mezi maximem a minimem od 90° do 360° (s novým firmwarem GH5 II až 1080°).
 
Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm F1.7 zaostřovací vzdálenosti
 
Objektiv je schopen ostřit zhruba 5 cm od předního členu, se zoomováním se to postupně prodlužuje asi na 9-10 cm. Od roviny snímače je to 20-25 cm podle zoomu. Výsledné zvětšení není příliš velké (viz níže), maximálně dosahuje asi 0,34× po přepočtu.
 
Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm F1.7 zvětšení
 
Pokud jde o rychlost ostření, to je opravdu velmi rychlé a v běžných podmínkách bude fotka zaostřena a vyfocena do 0,1 až 0,15 sekundy. Přeostřování z extrému na cca půl metru od přední čočky je velmi rychlé zejména z nekonečna (časy se takřka nemění), z minima je to jen o trochu déle a zpravidla se budete pohybovat okolo 0,2 až 0,25 sekundy. Zaostřování je tiché, průběžná forma při videu lehce "vrní" (to ale spíše mírně cítíte v ruce, než že byste to slyšeli).
 


Panasonic optimalizoval objektiv pro minimální focus breathing (minimalizace změny úhlu záběru při změně zaostření). Vyzkoušel jsem ale i to, zda má parfokální konstrukci (míra změny zaostření při změně úhlu záběru). Zde to objektivu moc nejde a při zazoomování se rozostří (dobré bude použít AF, který zaostření udrží).
 
 

Focení makra

 
Už papírové specifikace ukazují, že na makro nebude tento objektiv žádný přeborník. Naměřili jsme přepočtené zvětšení 0,34×, což se na tradičním snímku kleští projevuje asi následovně.
 
Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm F1.7 makro kleště
expoziční čas 1/20 s, clona F1,7, citlivost ISO 200, ohniskový vzdálenost 25 (50) mm, korekce +1,7 EV, klikněte pro zvětšení
 
Na nějaké extrémní makro to tedy skutečně není. Velmi příjemným překvapením je ale to, že i při nejnižší cloně kreslí objektiv v místě zaostření dost ostře. Chromatická aberace je v bokehu trochu přítomna.
 
 

Světelnost a clona

 
Objektiv má výbornou světelnost F1,7 v celém ohniskovém rozsahu, je tedy hloubkou ostrosti ekvivalentem objektivu s F3,4 na full frame. Irisová clona má 9 lamel a lze nastavit na jakoukoli hodnotu mezi F1,7 a maximální F16. Clonový kroužek má totiž plynulý chod bez aretace a umožňuje plynulou změnu clony během natáčení videa.
 
Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm F1.7 průběh světelnosti
 
Pro CSC asi nenajdete světelnější zoomovací objektiv, alespoň si nyní žádný nevybavuji. Do grafu jsem přidal i kompakt Panasonic Lumix LX100 II, který má F1,7-2,8.
 
Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm F1.7 hloubka ostrosti
 
Kvůli menšímu výřezu ze 4/3" (než GH5 II) má ale LX100 II na F1,7 větší hloubku ostrosti a na druhou stranu vidíme také to, že ani F2,8 na APS-C na testovanou Leicu s F1,7 nestačí. To by APS-C objektiv musel začínat na F2,4. Testovanou Leicu tak překonají pouze full frame zoomy se světelností F2,8 (resp. objektivy schopné dosáhnout lepší světelnosti než standardních F3,5).
 
 

Bokeh

 
Dále se podíváme na podání rozmazaného pozadí a odlesků v něm.
 
Panasonic Leica 10-25mm 1.7 bokeh plně otevřená clona
expoziční čas 1/8 s, clona F1,7, citlivost ISO 200, ohnisková vzdálenost 25 (50) mm, korekce +1/3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Hloubka ostrosti je opravdu malá (na 4/3" snímač). Pokud jde o vlastnosti objektivu, můžeme si všimnout nazelenalé chromatické aberace v mírně rozostřených místech. Odlesky jsou přiměřeně plné s trochu výraznějšími okraji.
 
Panasonic Leica 10-25mm 1.7 bokeh clona F4
expoziční čas 0,6 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisková vzdálenost 25 (50) mm, korekce +1/3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Přiclonění na F4 potlačilo nazelenalé linie v bokehu, odlesky jsou kulaté a stále docela plné s mírně výraznějšími okraji.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.