Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Leica DG Vario-Summilux 25-50mm F1.7 ASPH.

7.2.2022, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Leica DG Vario-Summilux 25-50mm F1.7 ASPH.
Novinkou ve výrobním programu společnosti Panasonic je světelný zoomovací objektiv Leica DG Vario-Summilux 25-50mm F1.7 ASPH. Určen je pro Micro Four Thirds a nabídnout má relativně malou hloubku ostrosti.
Test vysoce světelného zoomovacího teleobjektivu Panasonic Leica DG Vario-Summilux 25-50mm F1.7 ASPH. máme za sebou a je nutno říci, že jde o velmi povedený objektiv. Na Micro Four Thirds je sice opravdu obrovský, nicméně potěší vynikajícím zpracováním a výraznými možnostmi konfigurace chování (což umožňují schopnosti těl fotoaparátů Panasonic). Všechny kroužky mají přiměřeně tuhý a plynulý chod, objektiv na rozdíl od verze 10-25mm F1.7 při zoomování nijak nemění svou délku. Oceníte také odolnost vůči nepříznivému počasí.
 
Panasonic Leica 25-50mm F1.7 ASPH hodnocení
 
Velmi rychle a tiše ostří, dosahuje přiměřeného zvětšení. Makro objektiv to není, ale s přepočteným zvětšením téměř 0,5× je to docela fajn. Výborná je kresba objektivu, takřka netrpí ani na chromatickou aberaci a dokonce nabídne parfokální chování (při zoomování nemění místo zaostření). Při plně odcloněném objektivu počítejte s výraznější vinětací, tu pak těla fotoaparátů mohou automaticky odstraňovat. Výhodou je možnost dosahovat malé hloubky ostrosti na úrovni full frame objektivů při F3,5, bokeh by nicméně mohl být i jemnější. Také bych ocenil menší odlesky v protisvětle, naopak hodně návykové jsou hvězdičky kolem světel při výraznějším přiclonění.
 
Celkově tak jde o hodně povedený objektiv, který téměř nemá chyb. Mnohé může zarazit jeho cena, která je podobná jako u širokoúhlejšího bratříčka 10-25mm F1.7. Zatímco tam jsme ale aspoň nějakou vzdálenou podobnost s full frame objektivy našli, tady se pro srovnání nemáme od čeho odpíchnout.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Snímky a videa s menší hloubkou ostrosti i na MFT
2. Natáčení vysoce kvalitního videa
 
 

Plusy

 
+ Vynikající konstantní světelnost F1,7
+ Velmi dobré zpracování a ovládání
+ Podpora hladkého chodu clony
+ Solidní obrazová kvalita
 
 

Minusy

 
- Vysoká hmotnost a velké rozměry
- Vinětace u nižších clon
- Odlesky v protisvětle
 
 
Za zapůjčení objektivu Panasonic Leica DG Vario-Summilux 25-50mm F1.7 ASPH. děkujeme Panasonicu.
 
 
Cena v době testování: cca 53 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.